Najdi forum

Stanovanjski kredit-PANIKA

Sem tik pred tem, ko bova z možem mogla vzeti hipotekarca za cca. 30 let. Ker imava velik stanovanjski problem, nama je to res nujno, in bova vzela vsak za cca. 40.000 EUR, palče iamva solidne skupaj 1800EUR. Groza me je, da bova skupaj plačevala po cca 600eur kredita 30 let, pa ko ne vem kaj bo prihodnost prinesla, pa otroci bodo šli v šolo, pa recesija je tu, pa koliko časa bo kriza trajala, jaz pa z ogromno obrestno mero kredit. Joj tudi ponoči ne spim, tok me je strah tega, da bom na koncu pristala v šotorčku s culico.
Kako prenašate drugi vse to, kako se vam zdi, a je prevelik kredo za take plače, kaj vi mislite. NA POMOOOOČ

Jaz nikakor ne bi vzela. Moj pa takoj. Rajši plačujem teh 350 najemnine( za katero vem da se nebo zvišala) in mam mir in sem brez skrbi pa placa je dovolj (pač tamali nimata vsaka svoje sobe kot bi jo mele v bajti). Moj pa naj kar sanja o bajti, svoje plače ne dam zanjo.

Če ima mož ljubico ali ljubimca, kredita ne jemlji.

Ja si mislim kako je to, če nimaš drugega izhoda kod da vzameš kredti. pa vseeno na hitro pogledano tvoje, bi vidva čez 30 let vrnila nenormalno vsoto denarja glede na to, koliko bosta zdaj vezla kredita. A so obrestne mere res tako narastle. Če je tako, potem boste res 30 let morali zelo zategnit pas. Je pa tudi res, če nič ne raskiraš, tudi nič nimaš.

Ja saj nas je več takih, midva z možem plačujeva mesečno 1000 Eur kredita, kaj češ tako je… Cena nepremičnin se niža in bo sedaj prilika sploh za tiste, ki imajo kaj našparanega denarja… Nikoli pa nebi denarja metala za najemnine, vzameš kredit in plačuješ obroke namesto najemnine, po 30 letih po nepremičnina tvoja, pri najemnini pa pa nimaš na koncu nič.

Sedaj živimo v hiški, ki se prodaja, v podnajemniškem. Vendar imamo ogromno vlago (cca 80%), pogodbo do konca septembra, dva mala otroka.OJOJ, sovražim kredite.
Pa kaj tudi če bodo banke spustile obrestno mero ko bo konec krize nekoč, a jaz bom mogla še vedno tko visoke obresti plačevat?!
Kaj mi predlagate…

Imava popolnoma enak problem. Predolgo smo čakali in sedaj ko je finančna kriza moramo nujno vzet kredit. Men je kar slabo od vsega, ker ne vem kaj naj si obetam.Tudi jaz ne spim 🙁

Midva ga bova vzela za 10 ali največ 15 let. Je tu kdo iz bančništva, ki nam zna ubogim dušam odgovorit, kaj lahko pričakujemo v naslednjih desetih letih?
Kaj vzet FOM ali EOM? Se lahko zgodi, da obresti prerastejo glavnico?

Prosim za pomoč!!!!!!

Midva imava enake prihodke in 600€ kredita še dve leti in pol. Komaj čakam, da ga bo konec, ker če bi ga morala plačevati še 28 let ne vem kaj bi naredila. Verjamem, da rešuješ stanovanjski problem, ampak odrekanje je veliko. Vsak evro dobro obrneva preden ga zapraviva, lansko leto nam ni uspelo iti na morje in še kaj bi se našlo. Sploh če pridejo kakšni nepričakovani stroški znajo biti hud problem. Da pa bi še kaj varčevala pa sploh ne pride v poštev. Tako, da razmisli.

Zakaj ne najemnina. Za 300 evrov obroka ni dovolj kredita za kaj svojega, mogoče čez leta ko imaš kaj prišparano. Višjega obroka pač ne more človek odplačevat, če mu pa kak mesec kaj ostane pa rajši vložič v kako bolj pametno zadevo, ki ti pol prinese denar nazaj.(nepremičnino tako podeduješ od starih staršev in staršev)
Če masta nekrizno službo (vsta da bo sektor obstal ) pol vzami kredit drugače ne. Sama veš kolko je varna tvoja služba, če je zelo, kredit vzami drugače ne.

Koliko kredita bosta pa vzela…

Trenutno so tako visoke obresti, da je kredit na tako dolgo dobo kamikaze. In ne razumem, kako ga absolutno morate vzet? Kaj pa najem?

Splača se vam vsaj še eno leto potrpeti v hiški, ker strokovnjaki pravijo, da so cene nepremičnin v Sloveniji že začele padati in bodo v 2 letih padle tudi za 20%. Samo novogradnje se ne bodo bistveno pocenile, ampak malo pa tudi.

80.000€.

Ne vem zakaj eni gledate na najemnino kot na metanje denarja stran? A ko ga daste pa bankam za oderuške obresti pa ni stran metanje? Jaz osebno sem raje v najemu, pa živimo, kot pa da bi imela sicer kao lastno nepremičnino (ki bi bila realno od banke dokler ni poplačan ves kredit), pa bi iz meseca v mesec preračunavala če bomo prišli skozi. Saj si želim lastno hiško, seveda. Vem pa da ne gre vse z glavo čez zid in da vsi pač nimamo raznih finančnih injekcij, ki bi nam stvar olajšale.

“Kmalu zapufana” – računica ni tako zelo zapletena. Veš, da bi obrok prišel 600€. Vprašanje je še koliko plačujete za najem. Predvidevam da manj. No, tukaj imaš razliko. Ostanite še kakšno leto v najemu, razliko do zneska, ki bi ga v primeru kredita nakazali banki pa REDNO na varčevalno knjižico. Tako se bo počasi nekaj le nakapljalo, in boste takrat, ko boste kupovali nepremičnino pač rabili nekoliko manj kredita, ob predpostavki da bodo v prihodnjih dveh letih cene nepremičninam res še nekoliko padle in tudi banke ne bodo moglev nedogled držati oderuških obresti.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

No, po 600€ obrok 30 let pomeni 216.000€ plačila banki zato, da vama bo v tem trenutku posodila 80.000€.

Je ob teh (sicer grobih, pa vendar) številkah najem še vedno stran metanje???

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

za moje pojme je najemnina tud stran metanje denarja – plačuješ za nekaj, kar nikoli niti teoretično ne bo tvoje… kredit odplačaš (enkrat že) in je pol tisto tvoje… da ga pa preplačaš, je pa logično in neizogibno. tud jaz ga bom mogla vzet enkrat, ker nisem dovolj zgodaj (nekje pri 15ih letih) začela varčevat za nepremičnino in če jo bom kdaj imela, bo na kredit, kaj naj… razen če zadanem na lotu… sploh pa mislim (laično mnenje prosim), da bodo čez nekaj časa krediti kečjemu cenejši, ker jih ljudje ne bojo več toliko jemali in bodo posledično banke morale ponujati ugodnejše kredite… zdejle takoj sicer ne zaradi famozne finančne krize, ampak čez ene par let pa sigurno…

res je, ko bo tahuda finančna kriza mimo, se bodo spet pocenili tudi krediti.

V vsakem pogledu se splača počakati še leto-dve.

Jaz mislim, da imata kar visok znesek glede na plačo. MIdva imava skupaj več plače (ne sicer ogromno ampak je več) in plačujeva okrog 400 eur kredita.

Glede na to, da imava stalno neke stroške, ki so ali pa niso predvidljivi (registracija, kurilno olje, nekatera dela pri hiši, ki so nedokončana, popravila avta….) in cel kup enih položnic, nama je trenutno kar malo preveč.

Imava 2 predšolska otroka.

Zame tudi najemnina ni stran metanje denarja.
Načeloma je nižja od obroka kredita za enako stanovanje.
Res, da je po 30 letih tisto stanovanje tvoje, samo 30 let pa živiš v odtegovanju. Potem gredo pa otroci od doma, ti pa ostaneš v prevelikem stanovanju.
Pri nas je odnos do nepremičnin preveč čustven in premalo racionalen
.
In tole preplačilo je čisto previsoko.
Žogica ti je pametno svetovala, za leto ali dve pojdita še v najem, v tem času se bo trg umiril, vidva pa bosta imela še nekaj denarja več prišparanega.

Meni je trikratno preplačevanje kredita in stalno zatiskanje pasu, večje stran metanje denarja kot najemnina za stanovanje, ki mi omogoča dostojno življenje.

Tudi meni se zdi znesek kar visok, ampak midva imava podobno situacijo. Sicer skupaj malo večji OD, kredita pa malo manj kot 600 eur mesečno. AMpak imava na “srečo” le na 12 let in eno leto je že mimo.
Sem se pa tudi jaz spraševala, kako bo, kaj če kaj pride vmes… ampak brez tega pač nikoli ne bi imela stanovanja.

New Report

Close