stanovanje
Hja, Karlo… ne vem, če bo tvoja teorija zdržala? Zgoraj sem napisala koliko zaslužim, če potegnem ven neto je to cca 130.000 mesečno. Zdaj plačujem 80.000 najemnine. Pokaži mi banko, ki mi bo na mojo plačo dala kredit z mesečno anuiteto 80.000 ??? Oz. kakšne so v tem primeru možnosti?
Lp, Yo
Se pridružujem Yo. Imam 150.000 plače (šele zadnje leto) in na 20 let dobim 4.900.000,00 kredita. Najemnnino s stroški plačujem 90.000 mesečno. Ali vidiš kje rešitev?? S tem da se pri ostanku plače 60.000 verjetno ne da še 20.000 mesečno prihraniti….. sploh če študiraš ob delu in si SAM plačuješ šolnino???
Vedno bolj se mi zdi, da edino tisti, ki imate svoja stanovanja, “vidite” rešitev kako priti do stanovanja. S polno ritjo je lahko drugim soliti pamet…. Pa brez zamere.
Yo
Ti si do sedaj izgubila že precej časa in denarja.
Če plačuješ najemnine 80 000, mora biti stanovanje precej veliko, ali pa na atraktivnem kraju.
Daj povej koliko kvadrature pa imaš zase in za otroka?
Prvo štalca. potem pa kravca.
meni je oče vedno govoril, varčevati moraš takrat ko kaj imaš in ko ti gre dobro, ko ti bo šlo slabo, ne boš mogel.
Še en pameten kot hudič. In če NIMAŠ nikoli toliko da lahko varčuješ??? Tukaj se vidi, da ste “tapametni” iz dobro situiranih družin ali pa ste imeli že od vsega začetka službe dobro plačo. Nimamo vsi take sreče v življenju!! A je to tako težko razumet???? Obstajajo tudi slabše plačana delovna mesta, vsi pa ja ne moremo biti na vodilnih delovnih mestih in imeti bajnih plač! Zdaj sem pa že malce jezna!
Živim v Fužinah, kar ni ravno atraktiven kraj. Kvadratura cca 70m2 (skupaj z balkonom). Prej smo živeli skupaj kot družina, ker oba z možem delava tudi doma, je bila ena soba namenjena tudi temu (otroku pač ne morem nabijati pol noči zraven postelje, se ti ne zdi?). Takrat, ko sem najela, je bila to najugodnejša ponudba, če danes primerjam s cenami, pa je celo zelo poceni. Cene najemnin so šle gor (prejšnji teden za Bežigradom bila na ogledu treh enosobnih stanovanj cca 40m2, cena od 400-500 Eur in predplačilo).
Selitev… za enako ali višjo ceno dobiš manjše in slabše stanovanje. To je en problem. Drugi problem je, da z otrokom težko sploh dobiš stanovanje, sploh še, če omeniš, da si ženska, ki je ostala sama z otrokom. Tukaj že odpadeš pri 80% najemodajalcev. Tretji problem je, da ti večina tistih, ki oddajajo garsonjere ali enosobna stanovanja že po tlf. soli pamet, da je pa to premajhno za 2 osebi in da naj si raje poiščeš kaj večjega…
Ne vem, kaj ste res sami taki, ki niste bili nikoli podnajemniki, da je potrebno razlagati takšne stvari? Vzemite oglasnik, pa si najprej oglejte cene, potem pa pokličite, pa recite, da ste samohranilka z otroci ali pa 3 članska družina, ki bi rada najela 1-sobno stanovanje… Poskusite.
Lp, Yo
Če se povrnemo na osnovno temo tega posta.
Mojca in njen fant, živita v očetovem stanovanju. Če bi v teh letih, kar stanujeta tam tisti denar, ki bi ga kje drugje porabila za najemnino, tako pa jima je ostal, porabila za stanovanjsko varčevanje, bi jima bilo danes precej lažje in svoje stanovanje bolj dosegljivo.
Verjamem, da je težko najti nekoga, ki bi vzel žensko z otrokom, saj je velik rizik, da najemnine ne bo zmogla plačevati, na cesto jo pa tudi težko postaviš.
70m2 se mi zdi za 2 člana veliko, če pomislim, da marsikje živijo cele družine v 20 – 30m2. Ljubljana pa tudi ni med najcenejšimi.
Kaj pa, če bi poizkusila z kakšnim sostanovalcem, ali študentom. Bi si delili stroške?
megaboy, se strinjam, da tako velikega stanovanja ne potrebujem. Če bo vse po sreči, se kmalu selim v manjšega. Želela sem le povedati, da ni lahko kar tako čez noč najti nečesa primernega.
Glede sostanovalcev pa sem skeptična, ker le živim neko družinsko življenje in imam hčerko… Posledično je življenje precej drugačno kot v študentskih letih in ne, mislim, da se za to ne bi odločila. Saj veš, npr. otroka daš spat, sostanovalec pa ima obiske ali kaj podobnega. In v bistvu mu kot “soplačniku” tudi ne moreš non-stop težiti.
Lp, Yo
Se strinjam, da je bolje če bo ta nov že kaj imel. Po drugi strani bi mi pa bilo bolj všeč, da bi si skupaj nekaj ustvarila, ker se vedno lahko zgodi, da čez nekaj let poslušaš, da itak sama nisem imela nič in kar imaš takrat, je po njegovi zaslugi. Trenutno res nimam nič, vendar se znam odpovedovati marsičemu in varčevati, če se le da….
Saj je bivši zaslužil od 250 do 300 na mesec, pa je vse zapravil za svoj luksuz. Stroške sva pa vedno delila na pol. In nikoli nikamor šla, razen na dopust. Proti koncu veze sem mu celo posojala denar, ker je preveč zabluzil in ko sva se razšla mi je ostal celo nekaj dolžan. To je bila pač šola za naprej. Zato sem za nekatere ena prav zaj…. ženska :-))
Jaz pa že premorem kakšen siv las…
Yo, vidim, da sta z Megaboyem že vse podebatirala. 80 jurčkov za plačevanje najemnine je res hudo, prepričan pa sem, da se da tudi za manj kaj dobiti. Sploh pa na račun luksuza: tu imam v mislih tako kvadraturo kot lokacijo. Tudi sam imam službo v Ljubljani, žena ima službo v Ljubljani, otroka vozim v vrtec v Ljubljano (ker enostavno ne morem priti dovolj zgodaj iz službe domov, da bi otroka v domačem kraju pravočasno vzel iz vrtca), pa vendar sem se odločil za nakup stanovanja (hiše) 20 km izven Ljubljane, ker so cene pač tam bile ca. 40% nižje kot v Ljubljani. Verjetno je podobno z najemninami, 40( od 80 jurčkov pa pomeni 32 jurčkov prihranka mesečno. Na račun luksuza živeti v mestu, seveda. Po vseh letih pa sem pravzaprva prišel do zaključka, da tudi to sploh ni luksuz, temveč kvečjemu pomanjkljivost. Živeti v manjšem kraju je veliko prijetnejše, mirnejše in varnejše kot v Ljubljani.
Odločitev pa je seveda tvoja.
Se mi zdi, da je res najlažje tarnati. Plačevati 90 tisoč mesečno za najemnino, pri čemer bi se dalo živeti tudi z pol manjšo najemnino. Sploh pa mi je kar hudo, če pomislim, koliko denarja ljudje na tak način zmečejo skozi okno. Reci in piši, pri NLB dobiš dobrih 13 milijonov kredita, če 20 let odplačuješ mesečno takšen znesek.
Res so bankirji lopovi in računajo oderuške obresti, pa vendar se mi zdi, da je boljše plačevati 20 let po 90.000 in na koncu imeti svoje stanovanje, kot pa plačevati 20 let po 90.000 in na koncu imeti nič. Če pa kdo misli drugače, pa naj mi to razloži.
Aja, da je najlažje tarnati?? Nekaj dejstev:
1. Nihče od nas ne tarna zaradi tega ker smo podnajemniki.
2. Od kje tebi podatek da se da živeti tudi s pol manjšo najemnino, če hoče vsak stanodajalec maksimalno zaslužiti na ta način in ti nihče ne bi oddal stanovanja za pol manj denarja??? Ali pa samo za neko simbolično ceno, samo da mu nekdo plačuje fiksne stroške???
3. Za aniuteto 90.000 na mesec moraš imeti 270.000 neto plače, take pa nihče od nas “manj lastniško srečnih” nima. Če bi zaslužila vsak mesec toliko mi verjemi, da bi si že zdavnaj nekaj privarčevala in mogoče tudi že odplačevala kakšen oderuški stanovanjski kredit.
Verjemi mi, da bi raje vsak mesec odplačevala kredit, kot pa da mečem denar na tak način skozi okno.
Ti si verjetno eden od tistih ki imajo to že vse urejeno in zato lahko razmišljaš tako ležerno….
EQ, je praktično odgovorila na vse. Tudi jaz nimam 270 plače, ampak samo 130 cca.
Živeti zunaj Lj? Lepo, ampak nimam avtomobila. Misliš, da bi me avtobus zame in za hčerko stal manj kot razlika v ceni najemnine? Motiš se. Če te zanimajo trenutne cene, ti lahko prepišem nekaj oglasov iz oglasnika, ki je izšel včeraj.
Lp, Yo
Res imam že vse urejeno (razen ene malenkosti – kredit moram še poplačati), sem pa pa tudi sam uredil.
Kar pa se tiče 90.000 in mopžnosti najema za manjši denar: obstajajo manjša stanovanja, obstajajo manj drage lokacije – oboje pa zahteva od najemnika seveda “žrtev”, to pomeni manjši luksuz zaradi manjšega stanovanja, več porabe časa za vožnjo v službo zaradi oddaljenosti stanovanja. Stroškov (elektriko, vodo, telefon…) tukaj namenoma ne omenjam, ker jih plačujemo tako najemniki kot lastniki. Seveda pa so tudi ti stroški v manjšem stanovanju ponavadi manjši.l
Da pa se da z 90.000 plače dobiti kredit, kot sem napisal zgoraj, je seveda res, če si le dovolj kreditno sposoben. Ni pa treba imeti plače 270k. Prvič, stanovanja ponavadi ne kupuješ sam(a), ampak s partnerjem, in drugič, banke danes dajo kredit tudi do pol plače (če je le kredit primerno zavarovan – običajno s hipoteko).
Pa bodi dovolj o tej temi. Vsakdo pač po svoji pameti in seveda, svojih zmožnostih.
karlo, ja, samo hipoteka, ki “zviša” kredit je hipoteka na že obstoječo nepremičnino in ne na tisto, ki jo šele kupuješ.
Nekatere smo samohranilke…
Nekateri nimamo avtomobilov… sem že pisala, da je meni osebno prevoz z avtobusom v drug kraj predrag. Pa še odvisno je od delavnika, ki ga imaš… meni bi se z lahkoto zgodilo, da ne bi ujela zadnjega avtobusa.
No, pa dovolj, očitno je vsa razlaga odveč. Čeprav mi je kar malo bad, da ob vsem odrekanju in trudu tukaj berem, da se očitno ne trudim dovolj ali pa se ne znajdem… No, jaz vsekakor mislim ravno obratno, če ne drugega, pač delam čudeže…
Glede majhnih poceni stanovanj – malo morgen. Enosobno stanovanje na Fužinah (baje je to luksuz?) stane najmanj 75.000 (seveda z 1-letnim predplačilom), sicer pa tudi do 95.000… Toliko o luksuzu itd.
Lp, Yo