* stanovalci montažnih hiš
Mi v njej prebivamo že 25 let, imamo pa Jelovico.
Samo bivanje v njej je prijetno, ker je topla, nima vlage. Naša ima še neizkoriščeno podstrešje, ne vem, kako je s tistimi, ki imajo še nadstropje. Stene so tanke, zato se skoznje sliši bolj, kot pri klasični. Mogoče je izolacija sedaj kaj boljša.
Slabost, vsaj naše, je, da je precej vroča poleti. Problem smo rešili s klimo.
Pozimi je poraba energije za gretje nižja, kot pri klasični.
Če se boste odločili za montažno, se izogibajte lesu na fasadi, to pa velja tudi za klasično gradnjo. Je zoprno za vzdrževanje.
LP
Če planiraš postaviti hišo po ameriškem sistemu, se pravi samo zase, otroci naj se pa znajdejo po svoje, potem je montažna hiša dobra izbira. Dokaj poceni in dokaj energetsko varčna. Nima pa zadostne mase, ki bi ti poleti hladila prostor, pozimi pa ga držala toplega, zato se notranja temperatura pri zračenju zelo hitro menja. Prav tako nimaš velike svobode spreminjanja česarkoli, ker je vse optimalno izračunano. Če gledaš na daljši rok, na možnosti predelav, na termično stabilnost, na varnost… potem raje sezidaj klasično hišo. Se zna zgoditi, da niti ne bo kaj prida dražja.
Kaj je mene odvrnilo od gradnje montažne hiše? Kolega jo je postavljal in sem prišel pomagat. Sestavili smo ostrešje iz nekih ozkih remelčkov, nanj pa simetrično iz obeh strani hkrati polagali strešnike. Ker je rekel tovarniški inštruktor, da če bi eno stran preveč obtežili, se lahko streha polomi in prevrne !? Pri klasični gradnji tega seveda ni, saj imaš na strehi masivni les. Vse komunalne priključke, elektriko in ogrevanje je lahko postavil samo na točno določeno mesto, poznejše predelave skoraj niso več možne. Mimogrede, otroci rastejo, zato sem jaz v svoji hiši že 3x predeloval dele inštalacij. Ko se tip skrega s ženo, ju poslušajo vsi sosedje, saj zvok perfektno potuje skozi zid. Fasada je po nekaj letih na spojnih mestih panelov po celotni površini popokala. In ko smo se šli neodvisno Slovenijo ter so vojaki JLA v strahu ponoči streljali naokoli (500m stran je bilo vojaško skladišče), je morala celotna družina spati pri sosedih, saj so krogle frčale skozi celo hišo- na eni strani hiše noter, na drugi ven. Ne vem kaj bo, če iz ceste zleti kak nočni dirkač, ko ima človek hišo nekaj metrov od ceste……
Po vsem tem sem se odločil za klasično gradnjo. In ni mi žal. Kolega pa pravi, da mu je. To je bilo pred cca 15 leti, morda se je danes v gradnji že kaj spremenilo……. Kupi tisto, kar najbolj odgovarja tvojim potrebam.