Stanko Pušenjak: Spominska knjiga
Spoštovani gospod Pušenjak… Takšnih zdravnikov, kot je bil on je malo…. res je bil velikega srca, vedno pripravljen pomagati in svetovati…. Nemalokrat mi je s svojim znanjem in izkušnjami pomagal, danes imam 3 prekrasne otroke in vesela ter hvaležna sem, da sem se lahko nanj obrnila kadarkoli, bil je velik človek in še enkrat hvala za vse. Pogrešali vas bomo.
Hvala za vaša opozorila, ki so rešila marsikatero rodno žensko, da ni bila sterilizirana, otroka, dojenčka in ostale ljudi, zaradi katerih so vas skoraj uničili tehnokrati podkupljenih belih halj. Želim si, da bi še vedno bili med nami in se borili z ramo ob rami prot nebulozam zlobnih. Hvaležna sem van, ker ste bili ves čas etični in pa predvsem človek. Iskreno sožalje družini in vašim sodelavcem, pogrešala bom vašo srčnost in humanost.
Dragi Dr. Pušenjak! Hvala vam za vse iskrene in realne odgovore, ki mi jih ni znal dati nihče! Za čas, ki ste si ga vzeli in prisluhnili, pa vendar je bilo to vse kar sem potrebovala, da so se dvomi razblinili in s tem pokazali pravo pot! Nikoli ne bom pozabila vaših besed…”maternica je kot hulahopke, če se raztegnejo enkrat se bodo še vsaj 3x, tako je tudi z vami…če ste donosili 2x boste tudi 3.” 🥹 Realno iskreno…brez olepševanj pa vendar s srcem. Hvaležna sem, da sem vas spoznala in imela možnost z vami spregovoriti, pa čeprav samo 45min. Resnično ste bili STROKOVNJAK in človek z VELIKIM Č!
Počivajte v miru 🖤 zelo boste pogrešani!
S spoštovanjem,
Maja Grabrijan
Dragi dr.Pušenjak, spoznala sem vas v najtežjem obdobju svojega življenja, ko sem zaradi prekratke nosečnosti imela svojega prvega otroka- ekstremnega nedonošenčka na oddelku za intenzivno nego. V obupu sem vam pisala in vas kot pacientka in hkrati kolegica prosila, če me vzamete med svoje pacientke. Čeprav prepolno zasedeni, ste me takoj sprejeli in mi dali upanja, da boste naslednjo nosečnost pripeljali vsaj do 37. tedna. Ni bila le 1, z vašo pomočjo je sledilo še več polno donošenih zdravih nosečnosti. Kljub mojemu strahu, ste mi ves čas dajali občutek varnosti, občutek da sem v dobrih rokah, prav tako kakor starš daje otroku. Kadarkoli sem se lahko obrnila na vas, vedno ste bili dosegljivi za svoje pacientke.
Hvala vam za vse. Bili ste moj osebni ginekolog, izreden zdravnik, dober kolega in človek z velikim srcem, kakršnega verjetno nikoli več ne bom spoznala. Prehitro ste zapustili ta svet, ki vas ni bil vreden. Pomirja me, da ste polno živeli, pristno, sledili znanosti in lastnemu zdravemu občutku ter delali tisto, kar vas je najbolj veselilo. Dotaknili ste se mnogo src, nesebično pomagali neštetim. Večno vam bomo hvaležni in vedno boste ostali v mojem najlepšem spominu. Ste moj vzor. Pogrešala vas bom.
Počivajte v miru.
J.
Dragi Stanko, srečevala sva se vsak dan – zjutraj sva imela enak “tajming” za prihod v Porodnišnico, delila sva si vrsto pred kavomatom, se pogovarjala o skupnih problemih, si včasih “križala” mnenja o strokovnih (malo manj o političnih) temah. Čeprav sva bila oba precej ekstrovertirana, skoraj eksplozivna v debatah in (čisto malo) samovšečna, so bile najine debate vedno kulturne, strpne, iz njih sem se lahko marsikaj naučila. Kot tudi iz tvojih odgovorov na Med.Over.Netu. Še pred kratkim sem to imela za rutino in nisem niti pomislila, da bi bilo lahko kdaj (vsaj ne do moje upokojitve) drugače. Tvoj nepričakovan odhod, ki je spet dokaz, kako si se razdajal drugim, nase pa pozabljal, je zato velik šok za vse, ki smo spremljali tvoje delo, poslanstvo, vizije.
MedOverNet je bil sicer tvoj “otrok”, a si me kot pediatrinjo v Porodnišnici povabil k njegovemu “odraščanju”. In me že pred skoraj 20 leti podučil, kako naj se – pa tudi kako naj se ne odgovarja na vprašanja. Pri tem sicer nisem bila čisto dosledna – kar si pokazal z iskrivim, a malce nagajivim, hudomušnim nasmehom in kakšnim pikrim (a prav nič zlobnim) komentarjem.
Strašno nam boš manjkal. Kot izkušen in priljubljen porodničar, kolega, prijatelj. Sem pa prepričana, da nam boš tudi “od zgoraj” pošiljal drobne signale in nas usmerjal v odločitvah.
Objem na daljavo, Lili
G. Pušenjak,
bili ste človeški, realni, delovali ste na podlagi dejstev in s smislom za humor. Ženske zaskrbljene hormone ste uspeli pomiriti. Jaz sem vam zaupala.
Prav tako pa lahko rečem, da sem mnogokrat brala vaš forum in hvala za vse odgovore.
Iskreno sožalje svojcem.
Najlepša hvala za vse. Res ste bili velik človek. Pogrešali vas bomo.
Spoštovani g. Pušenjak,
čeprav že skoraj deset let nisem imela stika z vami, sem bila globoko pretresena ob današnji novici.
V mojih zadnjih dveh nosečnostih sva se srečevala skorajda tedensko. Neskončno sem vam hvaležna za vaš profesionalni in obenem očetovski odnos: kljub temu da bi se sami morda odločili drugače, niste z nobeno gesto pokazali, da ne podpirate moje odločitve, da obdržim otroka z zelo slabo prognozo. Še več, ko se je pokazala potreba, ste bili pripravljeni opraviti intrauterino transfuzijo, ki na koncu, hvala Bogu, ni bila potrebna. In ko ste izvedeli, da sem rodila, ste osebno prišli na oddelek pogledat našega – povsem zdravega – otroka. Ko sem se vam za to profesionalno držo zahvalila, ste mi odpisali nekako tako: “Ne vidim smisla, zakaj bi vas nagovarjal h kakršnikoli odločitvi. Z odločitvijo – tako ali drugačno – boste morali živeti vi.”
Z enako skrbnostjo ste spremljali tudi mojo naslednjo nosečnost: ob ogromnem številu nosečnic, ki ste jih imeli, ste me že ob prvem pregledu prepoznali in vedeli za vse morebitne zaplete, ki bi se lahko pojavili. Hvaležna sem vam za ta občutek, da za vas nisem le številka, ampak da se resnično zanimate, kako gre nosečnost. In predvsem za občutek varnosti in gotovosti: v vaše mnenje nisem podvomila, kljub temu da so nekateri drugi zdravniki bili povsem nasprotnega mnenja. In na koncu ste imeli prav vi :).
Verjamem, da vse, kar je narejeno iz ljubezni, ostane za večno. In vaše življenje je bilo polno tega. Naj vam bo v večnosti lepo!
Dragi Dr. Pušenjak,
Ni besed s katerimi bi se vam lahko zahvalila za vse kar ste naredili za nas. Nikoli vas ne bom pozabila – vase predanosti do dela, ki ste ga opravljali, strokovnosti, razumevanja do pacientk, potrpezljivosti in predvsem vase globine.
Vedno ste nam bili na voljo, odgovarjali na tisoce in tisoce pomembnih, kot tudi nepomembnih vprasanj na forumu.
Zadnjih 5 let mojega zivljenja ste bili zame (poleg mojih domacih) najpomembnejsa oseba. Vse se je zacelo ob branju foruma ob moji neuspeli zanositvi. Nadaljevalo se je s kar 3 nosecnostmi (zadnja se traja in sem zelela pred dnevi se zadnjic pred porodom priti k vam na obravnavo). V vseh najlepsih in najbolj kriticnih trenutkih mojih nosecnosti ste vkljuceni prav vi. Spomnim se, kako ste naju s partnerjem po celem dnevu dela in to ob 21h sprejeli na morfoloski pregled (ker pregleda ginekologinja, ki je nadomescala mojo ni znala opraviti). Spomnim se, da sem se obrnila na vas za vsak dvom, ki sem ga dobila ob diagnozi ostalih ginekologov. Mnogokrat me je vasa strokovna in pristna obravnava resila nepotrebnih invazivnih posegov, antibiotikov, zdravil… Vedno ste me pomirili in kolikor je bilo mogoce nasli alternativno metodo, ki je uredila moje stanje. Zaupala sem vam, zelela in potrebovala sem slisati vase mnenje.
Vedno sem vas in vas bom gledala s castjo. Nikoli mi ni bil problem priti k vam na samoplacniski pregled in se peljati 1,5 ure v eno smer… nasprotno – vedno sem bila hvalezna in pocascena, da imam to moznost. Na zacetku sva prihajala sama s partnerjem, pred enim mesecem pa nas je bilo pri vas ze vseh 5. Bili ste moja spodbuda, moja resitev. Tako realni, tako strokovni a tako pomirjujoci. Pogresala vas bom. Ogromno dobrega ste pustili za sabo. Ste moj vzor.
Resnicno bi zelela, da ste vsem ostalim ginekologom, zdravnikom in navsezadnje tudi vsem ostalim ljudem zgled, kateremu bi sledili in delovali na nacin, kot ste vi. Izpolnjevali ste svoje poslanstvo, zaradi vas je bil svet lepsi in resenih je bilo mnogo zivljenj. Hudo mi je pri srcu in solze mi polzijo po licih, ko se zavedam, da ste prehitro odsli iz nasega planeta.
Hvala vam za vse!
Neskoncno hvalezna, da sem vas imela moznost spoznati. Za vedno boste v mojem srcu. ♡
Pisal se je 15.maj 2010,ko se je za trenutek ustavil čas in ves smisel življenja. V pusto belo porodniško sobo,med poplavo solz in milijon vprašanj zakaj,je k moji postelji pristopil On.
K sebi je potegnil vrtljiv lesen stol,ga primaknil bliže k meni,se vsedel nanj in me prijel za roko.
Samo en stavek je bil dovolj,da sem pričela verjeti in da sem od tistega trenutka zaupala svoje življenje človeku,ki ga prej nisem poznala.”Gospa,slišal sem za vaš primer. Če želite vam lahko pomagam.”
V danem trenutku je bilo to vse kar sem želela slišati,vse kar sem potrebovala.
“Vzleteli bomo in naredil bom vse,da bomo tudi pristali”
Po korakih me je vodil skozi nosečnost. Vsaka njegova beseda je imela težo in zgodilo se je natanko tako kot je predvidel. Vse do tako željenega srečnega razpleta.
Stanko,tako preprost,sočuten in srčen kot si bil,boš za vedno ostal v mojem srcu in srcu vseh mojih bližnjih.
Še bodo cvetele češnje v Brdih,od zdaj še v spomin nate.
Dragi Stanko,reči hvala za vse, je premalo!💔
Bojana Simonič Žigon
ZDRAVNIK Pušenjak…Večkrat sem na forumih brala vaše odgovore in dobila koristne nasvete. Spomladi 2023 pa sem vam prvič tudi pisala. Bila sem noseča, ki pa se je na žalost končalo neuspešno. Ležala sem v bolnišnici in vam pisala za nasvet… Hitro ste odgvorili in me pomirili in dali koristno informacijo. Jeseni 2023 sem ponovno zanosila in rodila zdravega fantka tudi takrat ste mi odgovorili na vpr. in me znova pomirili. Ste VELIK človek. Pomagali ste nam, da smo hitreje slabe misli pustili za sabo.. Vaše komentarje bomo brali še dolgo in se vas spominjali. Hvala vam.
Spostovani dr Pusenjak!
Hvalezna sem vam za vsak nasvet tekom nosecnosti, ko sem prisla na urgenco zaskrbljena ste bili eden redkih, ki me je umiril in mi dal vedeti, da bo z mojim otrockom vse vredu, se danes imam v glavi vas stavek ” zdej pa pejte 2 kroga okol porodnisnice in zadihajte” hvala vam za vse, naj vam bo lahka zemlja🖤
Oktobrsko nedeljo opoldan 1995 je prišel na dežurstvo g. Pušenjak v UKC, mislim da je bil še stažist. Bila sem pred porodom, večer prej pa na rednem ginekološkem pregledu pri zelo grobi zdravnici, ker je bil otrok že čez rok. Na moje pripombe, da je od pregleda mehur predrt, me nihče ni poslušal, saj bi moralo biti več vode, a moj slab občutek mi mi dal miru.
Ko sem na prvem obhodu to povedala g. Pušenjaku, me je dal nemudoma na pregled, po katerem je povedal, da imam samo nekaj ur časa za naravni porod, saj je mehur predrt po njegovi oceni več kot 12 ur.
Z umetnimi popadki in prizadevnostjo osebja je proti večeru prišlo na ta svet moje največje darilo. Za otrokovo in moje življenje sva mu s hčerko neskončno hvaležni, poleg znanja sta ga spremljali tudi empatija in šesti čut, izjemna kombinacija, ki ga je naredila uspešnega.
Naj mu bo lepo, osvobojenemu vseh okov.
Večno bo v naših mislih.
G. Pušenjak,
Pocivajte v miru! Žal vas osebno nikoli nisem spoznala, vendar so mi vaši odgovori na forumih neznansko olajšali tegobe v nosečnosti. Zaradi težav v zgodnji nosečnosti, strah pred izgubo otroka… Vsi vaši odgovori so me nezansko pomirili. Glede na to, da je bila prva nosečnost, sem se zaradi vas ogromno naučila.
Res ste bili velik človek in tako bo še naprej. Naj vam bo lepo za mavrico. 🤍
- Imela sem čast g. Pušenjaka spoznati v živo. 2leti nazaj mi je zelo pomagal v nosečnosti, pri prvem pregledu katerem je sodeloval sem ga prosila, če lahko vzame moj primer in danes mi ni žal, saj je naredil vse da sta moji punci prišli živi in zdravi na svet, pomagal je tudi meni v določenih situacijah, ko vidiš vse črno pa čeprav ni. Hvala za vsako dano besedo ter vse nasvete. Bil je preprost, srčen človek, ki je povedal tako kot je in ni olepševal stvari. Ko bi lahko bilo zelo hudo je prišel v službo in rešil situacijo po najboljših močeh in mi rešil punci. Res sem vesela, da sem imela možnost spoznati tako srčnega človeka kot je bil on. Žalostno, da je prehitro odšel ampak vedno boš s svojo preprostostjo in srčnostjo v naših srcih. Počivaj v miru💔🕊