Stanko Pušenjak: Spominska knjiga
ZDRAVNIK Pušenjak…Večkrat sem na forumih brala vaše odgovore in dobila koristne nasvete. Spomladi 2023 pa sem vam prvič tudi pisala. Bila sem noseča, ki pa se je na žalost končalo neuspešno. Ležala sem v bolnišnici in vam pisala za nasvet… Hitro ste odgvorili in me pomirili in dali koristno informacijo. Jeseni 2023 sem ponovno zanosila in rodila zdravega fantka tudi takrat ste mi odgovorili na vpr. in me znova pomirili. Ste VELIK človek. Pomagali ste nam, da smo hitreje slabe misli pustili za sabo.. Vaše komentarje bomo brali še dolgo in se vas spominjali. Hvala vam.
Spostovani dr Pusenjak!
Hvalezna sem vam za vsak nasvet tekom nosecnosti, ko sem prisla na urgenco zaskrbljena ste bili eden redkih, ki me je umiril in mi dal vedeti, da bo z mojim otrockom vse vredu, se danes imam v glavi vas stavek ” zdej pa pejte 2 kroga okol porodnisnice in zadihajte” hvala vam za vse, naj vam bo lahka zemlja🖤
Oktobrsko nedeljo opoldan 1995 je prišel na dežurstvo g. Pušenjak v UKC, mislim da je bil še stažist. Bila sem pred porodom, večer prej pa na rednem ginekološkem pregledu pri zelo grobi zdravnici, ker je bil otrok že čez rok. Na moje pripombe, da je od pregleda mehur predrt, me nihče ni poslušal, saj bi moralo biti več vode, a moj slab občutek mi mi dal miru.
Ko sem na prvem obhodu to povedala g. Pušenjaku, me je dal nemudoma na pregled, po katerem je povedal, da imam samo nekaj ur časa za naravni porod, saj je mehur predrt po njegovi oceni več kot 12 ur.
Z umetnimi popadki in prizadevnostjo osebja je proti večeru prišlo na ta svet moje največje darilo. Za otrokovo in moje življenje sva mu s hčerko neskončno hvaležni, poleg znanja sta ga spremljali tudi empatija in šesti čut, izjemna kombinacija, ki ga je naredila uspešnega.
Naj mu bo lepo, osvobojenemu vseh okov.
Večno bo v naših mislih.
G. Pušenjak,
Pocivajte v miru! Žal vas osebno nikoli nisem spoznala, vendar so mi vaši odgovori na forumih neznansko olajšali tegobe v nosečnosti. Zaradi težav v zgodnji nosečnosti, strah pred izgubo otroka… Vsi vaši odgovori so me nezansko pomirili. Glede na to, da je bila prva nosečnost, sem se zaradi vas ogromno naučila.
Res ste bili velik človek in tako bo še naprej. Naj vam bo lepo za mavrico. 🤍
- Imela sem čast g. Pušenjaka spoznati v živo. 2leti nazaj mi je zelo pomagal v nosečnosti, pri prvem pregledu katerem je sodeloval sem ga prosila, če lahko vzame moj primer in danes mi ni žal, saj je naredil vse da sta moji punci prišli živi in zdravi na svet, pomagal je tudi meni v določenih situacijah, ko vidiš vse črno pa čeprav ni. Hvala za vsako dano besedo ter vse nasvete. Bil je preprost, srčen človek, ki je povedal tako kot je in ni olepševal stvari. Ko bi lahko bilo zelo hudo je prišel v službo in rešil situacijo po najboljših močeh in mi rešil punci. Res sem vesela, da sem imela možnost spoznati tako srčnega človeka kot je bil on. Žalostno, da je prehitro odšel ampak vedno boš s svojo preprostostjo in srčnostjo v naših srcih. Počivaj v miru💔🕊
Vse tri nosečnosti sem preživela ob prebiranju njegovih odgovorov. Nikjer na celem googlu, nobeni lnjigi, reviji ali članku nisem našla vse to, kar je bilo na njegovem forumu. Neprecenljivo. Ne vem, če se zavedamo kaj je Slovenija izgubila. Odgovoril še na tako “bedarijo”. Pomembno je vplival na skrajšanje čakalnih vrst pri osebnih ginekologih in v terciarnih centrih. Vse to je počel v svojem prostem času. Je sinonim za slovensko fetalno medicino. Veliko je naredil za naše otroke, našo prihodnost! Vse od Goričkega do Pirana so ženske vedele kje in pri kom najti odgovor. Zaradi njegovega izjemnega doprinosa v slovensko medicino predlagam POGREB Z VOJAŠKIMI ČASTMI. A se to lahko predlaga? Morda njegov delodajalec in sodelavci predali taki predlog pristojnim.
Neizmerno te bomo pogrešali. Vse ženske, nosečnice in njihovi partnerji. Iskreno sožalje njegovim domačim.
Zares hvala in srečno pot na poti k zvezdam. Zdaj se lahko spočiješ.
Dragi Stanko,
za nas nisi bil samo ginekolog, bil si ČLOVEK s srčnostjo, strasten motorist, nekdo, ki je bil vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Znal si prisluhniti in se pošalila.
Vedi, da nas je nenadna tvoja pot zelo prizadela, a boš vedno z nami v naših srcih na zemeljskem svetu. Drugje, kamor si odšel se ponovno srečamo in gojimo na spomine, ki smo jih doživeli. skupaj.
Vsem tvojim iskreno sožalje.
Družina Verhovec 🙏💫
Zaradi Vas, dr. Pušenjak, po sedmih letih borb z neplodnostjo, številnih operacijah in izgubah, danes nosim najlepši naziv tega sveta – MAMA. Vaša nesebična pomoč je prispevala k temu, da me malo bitje gleda v oči in za to vam bom večno hvaležna. Nikoli ne bom pozabila Vaše pripravljenosti pomagati in tega, da ste za moj primer spustili vse iz rok in mi večkrat prihiteli na pomoč … Hvaležna sem tudi Vaši družini, da Vas je delila z nami pacientkami, katerim ste namenili toliko svojega časa …
Počivajte v miru, dr. Pušenjak. Nekoč se ponovno snidemo. 🖤
Dr. Pušenjak,
bili ste moj ginekolog med nosečnostjo. Ko je v končnem mesecu postala rizična, ste mi potrpežljivo odgovarjali na vsa vprašanja. Pošiljala sem vam jih tudi izven pregledov, na ta forum a v zasebni obliki. In vedno dobila odgovor v roku ure ali dveh. Tudi po tem, ko sem rodila, ste bili na voljo, ko so mi nagajali hormoni in me je skrbelo, da je poporodna depresija. Resnično mi je žal, da ste se poslovili. Malo je takih zdravnikov, kjer bi imel občutek, da se ti res posvečajo.
Na zadnjem pregledu ste mi rekli: “Kar pojdite v porodnišnico, boste rodila, vam bom izdal napotnico.” In ko sem presenečena odvrnila: “Kaj res?” ste mi čisto resni odgovorili: “A ste mogoče mislili, da boste za vedno noseča?”. Mlada specializantka, ki je bila prisotna se je začela smejati, jaz pa tudi.
Hvala vam za vse. Kakšna izguba! Iskreno sožalje družini.
Leta nazaj, ko sem še pisala na te forume in jih brala, je bil doktorjev forum najbolj obiskan. Za vsako mamo se je našel odgovor… Leta kasneje sem brala tudi o tem, kako pomembno je za dojenčkov razvoj že mamino počutje v času nosečnosti. Iz navedenega so mu za čim manj stresen prihod na svet lahko hvaležni tudi otroci.
Se me je pa dotaknil zapis zahvale, ki je omenil njegov topel stisk roke znotraj bolniške sobe… Če si deležen takega razumevanja v težkih trenutkih, se občutenje zapiše v spomine.
Hvala.
S spominom in besedami: naj počiva v miru.
Tega leta se je rodil deček. Imena ne bom zapisala zato, ker je ta deček precej znan v kraju, kjer živimo.
Bila je težka nosečnost, krvavitve vse do 20. tedna, neprestani stres, diagnoza grozeči splav, pa bolečine v trebuhu, panični napadi… tahikardije… Tako zelo smo se bali, da ga izgubimo.
Nihče ni znal ravnati z mano, vsem se je zdelo tako brez veze, da se sekiram, ker krvavim. Takšno je pač življenje. Boš znova zanosila so govorili. Itak je sigurno nekaj narobe z otrokom, zato krvaviš, bolje, da ga ni. Samo trpela boš…
Dokler ni prišel on. Samoplačniško sem šla na pregled, seveda sem krvavela. Rekel mi je, da je v bistvu vse v redu, da ima otrok že 700g.
Pogledal me je v oči in rekel ” veste, takile že preživijo”. Bil je edini, ki je prižgal upanje v meni in mi omilil stres.
No, ni samo preživel, postal je zelo uspešen violinist.
Iskreno hvaležna, da ste bili na voljo za vsa vprašanja. Na nekatera ste odgovorili s ščepcom humorja, druga zelo resno. Hvala vam za nešteto ur, ki ste jih tako darovali nam. Čeprav vas osebno nisem poznala, me je ta izguba prizadela. Velike čevlje ste pustili za seboj, ne vem, če bodo še komu prav …
Počivajte v miru!