Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Stanjšan interatrijski septum

Stanjšan interatrijski septum

Spoštovani,

stara sem 43 let. Od otroštva naj bi imela šum na srcu, v odrasli dobi so potrdili prolaps mitralne zaklopke, a so ga v drugi nosečnosti ovrgli. Lani sem opravila UZ srca, diagnoza je bila:
Stanjšan interatrijski septum, ki se anevrizmatsko boči proti desnemu atriju, vendar brez komunikacije med atrijema, v ostalem UZ srca v mejah normale. (Ponoven pregled čez 5 let.)

Razen palpitacij in blagih bolečin v prsnem košu v času nosečnosti in bolezni, nimam težav.
Zaradi vračanja v službo (šolo) v času COVID-19 delodajalec želi vedeti zdr.posebnosti. Zanima me, v katero kategorijo (enostavna, kompleksna …) spada moja posebnost na srcu oz. ali je kaj nevarno.
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.

Lepo vas pozdravljam.

Pozdravljena,

Opisujete naključno najdbo na srcu – t.i. Anevrizmo preddvornega pretina, ki jo pogosto vidimo, a ni povezana z boleznijo, slabšo prognozo ali posebnimi ukrepi. UZ srca na 5 let je bolj previdnostne narave in ne pomeni, da boste kadarkoli v življenju imeli težave. Večinoma gre na prirojeno spremembo, ko se srce malce drugače zgradi, a popolnoma normalno funkcionira.

Vsekakor le zaradi anevrizme preddvornega pretina niste ogroženi, tudi za morebitni težji potek bolezni Covid-19 ne. Posebni ukrepi ali pozornosti torej niso potrebni in bi Vas sam smatral kot zdravo osebo, brez kategoriziranja posebnosti ali nepravilnosti!

New Report

Close