Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Stanje ščitnice po radiojodnem zdravljenju

Stanje ščitnice po radiojodnem zdravljenju

Spoštovani,

aprila sem dobila dozo radiojoda zaradi hipertiroze z diseminiranim avtonomnim tkivom. Na kontrolnem pregedu konec julija, so bile ugotovljene naslednje vrednosti: TSH 0,008, Ft4 21, 7 in Ft3 5,6. Zadnje dni opažam hudo nespečnost, ker jemljem tudi tablete za srce – zaradi aritmij, ki so se po zdravljenju z radiojodom sicer izboljšale (Concor cor), sem opazila tudi, da je zvečer in ponoči utrip precej nizek (frekvenca 50 ali manj na minuto) zaspati pa ne morem. Je lahko vzrok temu znižanje vrednosti TSH in povišanje T3 in T4 glede na vrednosti pred zdravljenjem?

Zanima me tudi, ali je lahko to vzrok tudi za izostanek mesečnega perila (ob izključitvi nosečnosti).

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Nižja srčna frekvenca je verjetno posledica terapije s Concor cor. Priporočam prilagoditi odmerek glede na srčno frekvenco, ki naj bo okoli 60/minuto.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Zopet pozdravljeni,

glede na navedene težave, sem pri osebnem zdravniku opravila ponovne preiskave ščitničnih hormonov, ki pa se bistveno razlikujejo od tistih, ki sem jih opravila mesec nazaj v tirološki ambulanti UKC. Izvid z dne 26.08. je sledeč: TSH: 29,85 (prej 0,008), T3: 0,543 (prej 5,6) in T4: 2,21 (prej 21,7). Zdravnica mi je takoj predpisala jemanje hormonskih tablet Euthyrox, 50 mikrogramov. Kontrolo pri vas imam, glede na prejšnje izvide, 16.09. Ali menite, da je terapija ustrezna, ali bi bilo smiselno, da se na polikliniki oglasim že prej, saj se osebna zdravnica glede terapije ni posvetovala z vašo ambulanto?

Hvala in lepo pozdravljeni,
Kim

Spoštovani!

Vsekakor je potrebno dodajanje Euthyroxa, do kontrole v odmerku 50 ug dnevno.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close