Stanje po septoplastiki
Lep pozdrav!
Danes sem izvedel da ima moj oče raka,ker pa on zaenkrat še noče govoriti o tej bolezni ,sem se obrnil na Vas,da mi poskušate razložiti za kakšnega raka gre,kakšem bo potek zdravljenja,kolikšna je smrtnost,oziroma čim več podatkov na to temo.Imam pa samo njegov izvid po septoplastiki in zato ga bom kar prepisal.
Levo nosnico popolnoma zapirajo blede polipozne mase.Polipozne mase se vidijo tudi v epifarinksu,skozi desno hoano.
V desnem piriformnem sinusu je na medialni steni ekzulcerirana tu rašča,na laterarni steni najverjetneje samo edem.
Zadnja stena hipofarinksa je prosta.
Na desni strani vratu 7×5 cm velika,elestična,dobro pomična rezistenca.Koža nad njo ni spemenjena.
dg. Tu hypopharyngis cum.meta colli dex.
St.post.RSN.
Polyposis nasi dex
Za vse morebitne podatke se Vam že v naprej zahvaljujem,hkrati pa bi pozval vse ki ste imeli takega raka ali ga imate,da mi pišete na zgornji naslov.
Najlepša hvala,Marjan
Dragi Marjan!
Priporočam vam seveda, da z vašim očetom čimprej ustvarite tesnejši stik, ki vama bo omogočal odkrite pogovore o bolezni. Brez njegovega privoljenja namreč več informacij o bolezni ne boste dobili niti od zdravnikov. Verjetno pa je oče zadržan, ker se je, soočen z diagnozo raka, umaknil vase. Skušajte biti potrpežljvi z njim.
Priporočam vam branje mojega prispevka o prvem soočanju z rakom:
Zdravniki bodo skušali čimprej histološko opredeliti tumor (dognati, iz katerih celic je sestavljen, kar je zelo pomembno) ter določiti stadij (ali so vpletene tudi bezgavke vratu?). Glede na to se bodo odločili, kakšna bo obravnava vašega očeta dalje (obsežna kirurška odstranitev, obsevanje?). Tumor raste v spodnjem delu žrela, na meji, kjer se žrelo razdeli na dve poti – požiralnik vodi v prebavila, spredaj pa je grlo, ki preko sapnika vodi v pljuča.
Polipi, ki jih izvid opisuje v nosni votlini, so neškodljivo nagubanje nosne sluznice in jih praviloma zdravimo, kadar preveč ovirajo dihalno pot.
Lepo vas pozdravljam,
Irena