Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Stanje po rrp

Stanje po rrp

Pozdravljeni. Vprašanje imam za mojega očeta (58 let). Leta 2007 je imel opravljeno RRP. Do sedaj je imel normalen izvid S-PSA. Pred sedmimi meseci je bil ta 0,15, pred dobrim mesecem 0,33. Urolog mu je izdal napotnico za scintigram kosti (neenakomerno povišano kopičenje radiofarmaka je videti v desno sakroiliakalnem sklepu . najverjetneje kostni zasevek, diferencialno – diagnostično pride v poštev tudi desnostranski sakroileitis. sveetujem še dodatno diagnostiko, preostali skelet je brez znakov za zasevke), uz abdomna( v trebuhu ni proste tekočine, patoloških kolekcij ali povečanih bezgavk), RTG pljuč, srca( bp). Ker je sedaj drugi urolog, naročil očeta na kontrolo čez pol leta, me zanima, glede na vaše odgovore, ali ne bi bil oče primeren za t.i. reševalno obsevanje. Hvala za vaše mnenje,

Spoštovani!

Da – moje razmišljanje bi šlo v smer izvedbe dodatnih preiskav, ki bi potrdile ali ovrgle možnosti za reševalno obsevanje. Ena od poti bi bila konzilij na torek na Onkološkem inštitutu – tam bi povedali, katere preiskave so potrebne. Ena od njih bi lahko bila tudi PET-CT.

Reševalno obsevanje se opravlja, če gre za lokalni progres bolezni – torej če je bil ob operaciji pozitiven kirurški rob (R1 resekcija) ali pa je na kak drug način pokazano oziroma upravičeno domnevamo, da bolezen napreduje na mestu, kjer je bila prej prostata. Včasih se odločimo za biopsijo anastomoze, opravimo rektalni pregled, dandanes pa se zdi najprimernejši PET-CT.

Reševalno obsevanje ni na mestu, če gre res za kostni zasevek. V tem primeru bi prišlo v poštev zgolj obsevanje bolečega mesta v kosti, ki bi bilo posledica napredovanja bolezni. K razjasnjevanju, ali gre za kostni zasevek ali ne, bi lahko prispevali MR tega predela, CT tega predela, RTG slika tega predela in mnenje ortopeda.

Če gre res za kostni zasevek, se je potrebno vprašati, ali je smiselno uvesti zdravila, ki bi zmanjšala napredovanje bolezni v kosti (infuzije Zomete ali Bonefosa, vitamin D kapsule ali kapljice). Če gre res za metastaze v kosteh – kaj pa uvedba (vsaj intermitentne) hormonske terapije?

Ne vem, kakšen je bil histološki izvid RRP, kakšen je bil izhodiščni PSA, v kakšnem siceršnjem stanju je bolnik…

Vsekakor menim, da je potrebno razčistiti (s pomočjo ortopeda), ali gre res za zasevek v kosti ali ne ter se nato ponovno posvetovati z urologom in/ali onkologom – radioterapevtom. Vedeti je namreč treba, da se za obsevanje ne odloča urolog, temveč radioterapevt. Urolog lahko obsevanje zgolj predlaga – odločitev o tem pa je samostojna odločitev tistega zdravnika, ki bo vodil obsevanje – radioterapevta. Posvet z njim ne bi škodil, seveda po predhodnem razčiščenju izvida scintigrafije (najmanj RTG teh predelov kosti in mnenje kostnega kirurga (ortopeda)), z vsemi izvidi operacije, histologije, PSA-jev ter najbrž tudi z izvidom PET-CT.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni. Hvala za vaš odgovor. Na onkološkem konziliju so predlagali reševalno obsevanje in hormonsko zdravljenje, oče se s tem strinja. Sedaj me pa zanima v kolikšnih odstotkih se bolezen pozdravi, oziroma kdaj se eventuelno lahko spet pojavi po tem zdravljenju. Hvala. Lep pozdrav.

Spoštovani!

Nič niste napisali, kakšen je bil PSA pred operacijo, kakšen je bil Gleason na punkciji, kakšen stadij in Gleason ob RRP, robovi, R0 ali R1 resekcija… ničesar – kako naj potem ugibam, od kod? Nimam kristalne krogle, nisem vedeževalka, ne vem.

Morda bi lahko na osnovi vseh dokumentov, ki ste jih prinesli na konzilij ter še dodatnih, ki jih morda niti konziliju niste predložili (to je originalnega izvida biopsije prostate, izvida vseh pregledov pred diagnozo raka, histološkega izvida operacije itd itd) – nič od tega niste napisali – nobenega podatka nimam, da bi vam lahko odgovoril, po kakšni uri prišel do neke statistične številke v odstotkih, plus minus 50%, ki za konkretni primer ne bi povedala ničesar.

Učinek hormonskega zdravljenja raka prostate se kaže z znižanjem PSA in se kontrolira tako, da se meri PSA (in testosteron). Dokler PSA upada in ostane nizek, smo zadovoljni z uspehom zdravljenja in upamo, da bo tako čim dalj ostalo. Ko pa začne PSA naraščati kljub hormonskemu zdravljenju, pa preverimo testosteron in če je ta nizek, potem je to res slabo. Verjetno bo hormonsko zdravljenje začasno, ga bodo čez čas prekinili, ali pa ne – ampak seveda je to odvisno od podatkov (Gleason…) – tega pa spet nič ne vem.

Učinek reševalnega obsevanja je “od oka” – pri tretjini reši, pri tretjini podaljša čas do napredovanja bolezni, pri tretjini pa ne pomaga. Ni metode, s katero bi lahko napovedali za posameznega bolnika, v katero od teh tretjin spada.

Pri 58-letnem moškem je smiselno in potrebno napraviti vse, kar se da in zato je zelo dobro, da ste opravili pregled na konziliju. Imate srečo, da so mu ponudili zdravljenje – vsekakor proporočam, da ponujeno v celoti sprejmete. Glede morebitnih nadaljnih vprašanj sem vam z veseljem na voljo, vendar lahko odgovarjam le na osnovi podatkov, ne na osnovi vedeževanja.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni. Nisem mislila, da bi vedeževali. Vam pa posredujem naslednje podatke. Histopatološki izvid: adenokarcinom prostate, zmerno – slabše diferenciran (Gleason 3+4=7/10), tumor omejen na prostato in zajema pol lobusa vendar ne obeh (pT2b),prisotna je fokalna prostatična intraepitelijska neoplazija, ki je blizu adenokarcinoma, v prostati zunaj tumorja je hiperplazija. PSA pred op je bil 5,44. Biopsija- v enem stebričku iz baze desnega režnja, ki je dolžine 20mm, infiltrat adenokarcinoma Gleason: 3+4=7/10 v dolžini 7mm. v ostalih stebričkih prevladuje adenomatozna hiperplazija, prisotni so manjši fokusi kroničnega vnetja. Sedaj ct medenice ni pokazal kakršnih koli metastaz v tem predelu. Oče je telesno dobro aktiven in se strinja z vsem zdravljenjem, skrbi ga le, če bo uspešno. Hvala za vse odgovore.

Spoštovani!

Če predpostavimo, da so bili kirurški robovi negativni (česar niste specifično zapisali, torej da je šlo za R0 resekcijo), da ni šlo za stadij 3, da ni bilo Gleasona 8 ali več, da gre za PSA tip ponovitve bolezni (do sem vsi najbolj ugodni napovedni dejavniki) in da gre za precejšnjo mladost (58 let – slednje je slab znak), bi po nomogramu Porterja in sodelavcev (Eur urol 2007) pričakovali 93% dve-letno preživetje, 86,2% 3 letno preživetje, 80,7% 4 letno preživetje in 77,6% 5 letno preživetje. To pomeni, da bo od 1000 moških v taki situaciji, čez pet let živih še 776, 224 pa jih bo za rakom umrlo. To pravi statistika. V kateri skupini (med živimi ali med mrtvimi) pa bo specifičen bolnik, tega statistika ne ve in ne more napovedati.
Reševalno obsevanje lahko (ali pa ne, tega ni moč napovedati) navedene številke bistveno izboljša, če gre za ponovitev bolezni v predelu, ki ga obsevanje zavzame. Ker tega ne moremo z gotovostjo vedeti, je smiselno opraviti obsevanje – to je to, kar pač lahko ponudimo. Če bo pomagalo, super, če ne bo, boste vedeli, da ste napravili vse, kar ste lahko.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close