Stanje po operaciji ščitnice
Pozdravljeni
Prosim vas za komentar histološkega izvida po totalni resekciji levega režnja ščitnice na torakalni kirurgiji v UKC LJ: Levi reženj ščitnice- hiperplastični, makrofolikularni nodus, ki leži v spodnjem delu režnja in meri 3,5 cm. Nodus je delno obdan z debelo vezivno ovojnico, znotraj njega so obsežne reaktivne spremembe. Ob spodnjem polu režnja je fokalno prisotno tkivo obščitnice. Predvsem me zanima, kaj pomenijo te reaktivne spremembe in kaj je s tkivom obščitnice.
Poleg tega me zanima, kaj se zdaj dogaja s hormoni. Takoj po operaciji sem začela jemati Euthyrox 50 mikrogr. in je po kakem tednu prišlo do utrujenosti. Od operacije je 3 tedne. Pred operacijo (novembra 2014) so bili izvidi krvi sledeči: TSH 0,746 mE/l, FT4 18,2 pmol/L, FT3 4,93 pmol/l, Tg 28 mikrog/L, antiTg 15 KE/L, anti TPO 28 KE/L in recovery 90%. Citološka slika je bila nesuspektna. Operacija je bila svetovana zaradi velikosti gomolja glede na ultrazvok 43x34x33 mm.
Najlepša hvala za pomoč
Spoštovani!
Glede na navedno gre za benigen nodus ščitnice. Reaktivne spremembe so posledica nespecifičnih dejavnikov, navadno gre za infiltracijo z limfociti, cistične sprememeb, ali kalcinacije. Prisotno je bilo deln tudi tkivo obščitnice, kar pomeni, da je bila delno odstranjena tudi obščitnica. Tudi po odstranitvi polovice ščitnice je potrebno jemanje ščitničnega hormona tiroksina.
LP