Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Stanje po operaciji prostate

Stanje po operaciji prostate

Spoštovani,

na Vas se obračam s prošnjo, da mi pomagate pri dilemi v zvezi z operacijo prostate.

14. januarja 2013 sem bil na operaciji prostate (radikalna odstranitev zaradi začetka karcinoma – 1 stolpec od osmih je bil pozitiven, 3 + 3 = 6 Gleasonu).

20. januarja sem bil odpuščen iz bolnišnice v Slovenj Gradcu.

Na dan odpusta nisem imel med eno-urno vožnjo domov težav z uhajanjem urina. 20. in 21. januarja med gibanjem oziroma hojo nisem imel pretiranega problema z uhajanjem vode, zadnja dva dneva pa imam težave s prekomernim uhajanjem vode med hojo oziroma gibanjem na splošno.

V preteklosti je že bilo ugotovljeno, da imam oslabljeno mišico mehurja in rahlo zožen izhod iz mehurja. Pri ultrazvoku je tudi že bilo ugotovljeno, da se mi po uriniranju vedno ne izprazni mehur do konca. Glavni problem je ta, da se mi po koncu uriniranja še dalj časa voda v kratkih časovnih presledkih uhaja (brizga). Če ležim in počivam, težav ni. Tudi ponoči nimam težav. Sredi noči grem 1x na vodo. Popijem cca 3 litre tekočine na dan. Sedaj sem v dilemi, ali naj še nekaj dni počakam ali bi bilo najbolje obrniti se na bolnišnico, kjer sem bil operairan in se pozanimati, kako in kaj.
V torek 22.01. sem intenzivno treniral “medenično mišico”, malce sem še čutil bolečino po vožnji z avtom, upam, da mi to ni škodovalo. Star sem 56 let, sem v dobri kondiciji, ukvarjam se z tekom in kolesarstvom, drugače sem zdrav, ne jemljem nobenih zdravil, praktično še nisem bil bolan…

Po operaciji ni bilo nobenih zapletov, urin se je kmalu očistil, bolečin pri uriniranju nimam, samo občutek tiščanja na vodo je malce nenavaden v primerjavi s prej. Urin je svetel in bister.

Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem,

S spoštovanjem,

Miha

Spoštovani!

Vprašanje je predvsem, ali lahko mehur izpraznete, ali vam urin ne zastaja. Če lahko mehur dobro izpraznete (še preveč), potem najverjetneje ne pričakujte čudeža. Vsekakor je za vse odgovore po operaciji, še posebej neposredno po operaciji, pristojen tisti, ki vas je operiral.

Takoj po odstranitvi katetra je še prisoten edem, se še “pazite” in bolj mirujete. Kasneje (npr. po nekaj dneh) pa se pokaže realno stanje in nato s časom, tedni in meseci optimizira.

Ni važno, koliko popijete, važno je, koliko polulate. Poskusite izmeriti, koliko dejansko izločite urina v 24 urah. Normalno je, da “polulate” v 24 urah cca. 1.5 litra urina. Med 1 in 2 litra. Če s tekočino pretiravate, boste morali več urinirati in boste imeli torej več težav z uriniranjem. Normalizirajte torej uživanje tekočine na tako mero, da boste izločili skupno med 1.0 in 1.5 litra urina prek celotne 24 urne periode.

Redko, ampak se zgodi, da odstranitev prostate odstre problem v mehurju, njegovo prekomerno aktivnost ali podobno, na kar je mogoče vplivati z zdravili.

Preverite, da ni prisotno vnetje – uroinfekt. Oddajte vzorec urina za Uricult, da se izključi morebiten uroinfekt, ki je lahko prisoten po odstranitvi katetra – če gre za bakterije v urinu, jih je vsekakor smiselno pozdraviti z ustreznim antibiotikom, saj tako optimizirate celjenje.

Kaj še lahko napravite – vztrajate z vajami – pomembno se je zavedati, da cilj vaj ni samo skrčenje/krčenje mišic medeničnega dna, ampak jih je potrebno znati tudi relaksirati – sprostiti.
Med slovenskimi zdravilišči so se za rehabilitacijo po tej operaciji posebej specializirali v Zdravilišču Dobrna. V primeru težav je vsekakor smiseln vsaj enotedenski počitek in rehabilitacija pri njih.

Če bolnik več kot 9 mesecev po RRP porabi več kot 1 vložek/dan, se je smiselno pogovoriti o morebitni operaciji inkontinence.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

prav lepo se Vam zahvaljujem za hiter in celovit odgovor; od tistega časa, ko sem Vam zastavil vprašanje, se je “zadeva” nekoliko izboljšala, samo ponoči in zjutraj, ko grem na lulanje, imam rahlo pekoč občutek.

Še enkrat se Vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam,

Miha

New Report

Close