Stanje po operaciji ACL in bolečina
Pozdravljeni,
Med tem, ko čakam na pregled pri ortopedu, ki me je operiral, se obračam še na vas.
Konec meseca septembra sem imel rekonstrukcijo sprednje križne vezi (stara poškodba cca4 leta) in odstranitev medialnega meniskusa. Prvi mesec rehabilitacije je potekal z nekaj zapleti in je bil malce otežen zaradi krvavitve v sklep in so bili opravljene 2x punkciji kolena. Potem je rehabilitacija končno začela potekati “normalno”. Opravil sem uspešno rehabilitacijo v zdravilišču cca. 2 meseca po operaciji, pridobil pričakovano fleksijo in ekstenzijo, misično maso. Nato sem nadaljeval z rehab. v športni kliniki pod nadzorom kineziologa in fizioterapevta. Vse do sedaj je potekalo po skladu z fazami rehabilitacije.
Sedaj pa se mi je poslabšala ekstenzija v stoječem položajo(po domače: da ne morem zakleniti noge, ko stojim) in bolečina nekje v sredini kolena pod pogačico(vendar samo ko poskušam iztegniti nogo, ko stojim). Bolečina ni prisotna med treningi, hojo po stopnicah, vstajanju, usedanju. Koleno je nekoliko toplejše od zdravega, zateklo ni (je pa še vedno malce bolj oteceno od zdravega. Trenutna navodila fizioterapevta so, da naj ponovno izvajam ekstenzijo z obtežitvijo in fleksijo kolena. To počnem cca 1 teden, vendar težava ni izvenela. Izveni samo za nekaj časa,potem ko končam z vajami za ekstenzijo… Potem pa se spet nekako zakrči. Bolečina je ostra in občutek in prisoten je občutek utesnjenosti. Danes pa se mi je pojavila še nekakšna zadebeljenost medialno tibio fibularnega sklepa oz. Na notranji strani kolena, ki je na dotik neboleča.
Zanima me vaše mnenje, saj se mi porajajo razlogi za skrb glede artrofibroze, vnetja burze itd. In kaj je najbolj smiselno narediti.. Opraviti mri?
Trenutno je 7 mesec rehabilitacije. Misična moč je že skoraj “popravljena”
Hvala za vašo pomoč in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
vsekakor priporočam opraviti slikanje kolena z MR, nato pa pregled s posnetki.
Pozdravljeni,
Opravil sem MRI kolena. In dobil naslednje izvide,ki so mi precej zanimivi še posebej glede rupture medialnega meniskusa, ki je bil me operacijo ACL odstranjen.
Izvid:
Horizontalna ruptura posteriorne polovice medialnega meniskusa, latelarni meniskus je ohranjen, signal sklepnih hrustancev letom primeren, stanje po rekonstrukciji LCA=graft je ohranjen, ima pa na tekočinsko poudarjenih sekvencah izrazito hipointenziven signal in deluje nekoliko zadebeljen-suspektno za utesnitev. V področju tibialnega tunela je graft cistično degeneriran s perifokalnim edemom kostnine tibije. Nekoliko manj izrazita cistična degeneracija grafta tudi v poteku femoralnega tunela. Prominentna plika mediopatelaris, mestoma je ob njen nakazan edem priležnega maščevja.
Prosim za razložitev in mnenje. Hvala in lep pozdrav. FRAN STOPAR
Pozdravljeni,
v izvidu navajajo vodoravno raztrganino zadnje polovice notranjega meniskusa, stanje po nadomestitvi sprednje križne vezi (presadek je ohranjen, ima pa oslabljen signal in je zadebeljen, kar je lahko posledica utesnitve (zadevanja v bližnje strukture), izrazito notranjo obpogačično gubo ter nakazano oteklino bližnjega maščevja (oboje je posledica draženja v kolenu).
Menim, da so vaše težave najverjetneje posledica utesnitve sprednje križne vezi, kar povzroča vnetje v kolenu, manj verjetno pa navedene vodoravne raztrganine notranjega meniskusa, saj te pogosto ne povzročajo težav.
Hvala za pojasnilo.
Torej bi lahko glavno problematiko povzročala zadebelitev grafta oz. Utesnitev.
Zanima me kako se navedeni problem rešuje (zdravi) oz. Kakšni bi bili smiselni in najboljši ukrepi?
Trenutno nadaljujem z načrtovano rehabilitacijo v športni kliniki in se prilagajam na simptomatiko oz bolečino.
Prosim.
Navedena situacija se običajno rešuje z artroskopskim operativnim zdravljenjem.
Torej je potrebna ponovna operacija kolena v smislu ponovne rekonstrukcije krizne vezi? Ali se samo nekako odpravi težavo? Kakšna ponovna rehabilitacija se lahko spet pričakuje? In ali je možno tudi neoperativno zdravljenje?
Res si ne predstavljam, da bi povno začel enako rehabilitacijo povsem od začetka. Hvala za. Vse informacije. Lp
Operacija da, ponovna rekonstukcija pa ne nujno. Mogoče je namreč, da se pri operaciji razširi prostor, v katerem se nahaja sprednja križna vez (angl. notchplasty) ali pa nekoliko zmanjša debelino rekonstruirane sprednje križne vezi, odvisno od ugotovitev pri sami operaciji. Rehabilitacija po takšnih operacijah je bistveno krajša – od 6 do 12 tednov.
Na osnovi navedenega menim, da neoperativno zdravljenje ne more biti uspešno.