stanje po operaciji
Pozdravljeni,
Pišem vam v precejšnji stiski. Vse skupaj se je začelo pred kakšnimi 8 leti. Pojavile so se zelo hude bolečine v hrbtenici in sicer med sedenjem ali ležanjem na hrbtu, manjše bolečine tudi med ležanjem na trebuhu. Par let me nihče ni resno jemal, vse dokler ni prišlo do zelo hitrega poslabšanja in sicer, bolečine so se razširile na desno nogo do te mere, da nisem niti par sekund mogel stati na miru, gibljivost noge je bila pravtako zelo poslabšana. Končno so me poslali na magnetno resonanco ki je pokazala zdrs vretenca. Leta 2008 so mi z operacijo vretence fiksirali in lep čas je bil skoraj brez bolečin. Sredi leta 2010 pa so se bolečine ponovno vrnile, vendar le v hrbtenici. Zaradi tega sem popolnoma nezmožen normalnega življenja, praktično za vse je treba danes sedeti ( študij, služba, prehranjevanje, itd. ), samo zamislite si kakšno življenje je to. 1 leto so me pri ortopedu pošiljali na različne raziskave, ugotovili kup degenerativnih sprememb vendar zaključili da nič od tega ne more povzročati bolečine in da gre verjetno za mišično bolečino ali bolečino v kosteh/sklepih. Končali so obravnavo z menoj in me poslali domov z zdravili. Sem popolnoma šokiran, pri 26 letih naj torej živim ob tramalu, ki pa mi je nekaj časa pomagal, zdaj mi niti 75mg ne pomaga več ( zaenkrat ne gre za odvisnost, v celem letu sem porabil samo 2-3 škatlje Zaldiarja 37.5mg, sigurno pa bom postal odvisen če ga bom še naprej jemal ). Bil sem na fizioterapiji, ki pa mi ni pomagala. Še več, po vajah za hrbtenico čutim še nekaj dni bolečine tudi ko ne sedim, le te pa se širijo tudi v levo nogo, čutim mravlince. Naj torej pustim faks in do smrti preživim na postelji, pa tudi to ne bi šlo, od česa bi živel ? Bolečina je nevzdržna. Ne razumem kako lahko zaključijo obravnavo ko pa so videli da sem se praktično zvijal od bolečine. Prosim vas da mi svetujete naslednji korak, na koga naj se obrnem, nekaj je potrebno storiti…
Pozdravljeni!
Vaš problem je kompliciran, zato ker se že tako dolgo vleče in se je občutek bolečine že močno inprintal v možgane. Nikakor ni rešitev ne tremal in ne ležanje. Na vašem mestu bi poskusila s trigger point terapijo, pravilno držo in spreminjanje položajev. Danes obstajajo mize, na katerih se lahko dela tudi stoje. Lahko daste knjige, računalnik na pult, ki je višje. Lahko si daste blazino na tla in delate na tleh. Znajdite se! Najdite način, kako lahko vseeno počnete stvari, ki bi jih radi in ki vas veselijo. Rešitev za vas ni počitek, ampak gibanje. Ko sem imela sama podobne težave in sem ravno delala magisterij – ogromno za rčunalnikom: sem bila malo na tleh, malo sede, malo stoje…
In res, poskusite s trigger point terapijo.