stalno prebivališče in otrok
Pozdravljeni!
Midva ziviva neprijavljena v najemniškem stanovanju, vsak pa ima tudi stalno prebivališče v svojem kraju. Sem pa v 4. mesecu nosečnosti. Zanima me, ali je stalno prebivališče pri jemanju bolniške za otroka problematično. Nekje sem slišala, da mati ni mogla vzeti bolniške, ker otrok ni bil na istem naslovu prijavljen kot ona (govorim za otroka starega od 1 leta dalje).
Drugo vprašanje pa se tiče davčne olajšave – partner več zasluži, zato bi imel otroka kot vzdrževanega druž. člana. To lahko stori, kljub temu da otrok ne bo prijavljen na njegovem stalnem naslovu?
Ob rojstvu ima otrok avtomatično isto stalno prebivališče kot mati, razen če se s partnerjem ne odločita drugače.
Pri jemanju bolniške je problem če starš nima istega stalnega prebivališča kot otrok.
Čeprav imam jaz osebno mislim, da je to diskriminacija starševskih in otrokovih pravic. Kje namreč piše, da ne more starš, ki z otrokom ne živi zanj enakovredno skrbeti. Saj mu niso bile odvzete starševske pravice.
Ampak tako pač je. Žal! Dokler tega ne bo dal kdo na ustavno presojo je pač tako.
Kar se pa olajšave pri dohodnini tiče pa stalno prebivališče nima nikakršnega pomena. Starša se lahko med seboj dogovorita kdo bo olajšavo uveljavlal.
Otrok nima avtomatično istega stalnega bivališča kot mati. To se starša sama odločita in povesta matičarki v porodnišnici. Glavno je le da ima otrok isto stalno bivališče kot eden od staršev.
Jaz imam urejeno začasno bivanje na naslovu kjer imata otroka stalno in brez problema dobim bolniško. Glavno je, da je vsaj en naslov isti. Stalni ali začasni.
Glede dohodnine je stvar dogovora.
Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede prijave stalnega bivališča svojega (sedaj še nerojenega) otroka. Z možem živiva v stanovanju, kjer je več lastnikov. Ko sem si sama urejala stalno bivališče pri njem (on je eden od lastnikov), sem imela težave s podpisi ostalih solastnikov, vendar se je izteklo tako, da sem si pridobila večino podpisov(soglasij) in se lahko tako prijavila na njegov naslov. Verjetno je postopek za prijavo otroka enak, in sedaj me skrbi, da ne bova dobila soglasja ostalih solastnikov, saj so v velikem sporu zaradi delitve nepremičnine. Kaj naj storiva oz. kakšne so pravne možnosti, da bova lahko otroku uredila stalno bivališče? Ve kdo, ali otrok dobi avtomatično stalno bivališče po materi?
Ne, če ima eden od staršev na tem naslovu stalno prebivališče daš samo izjavo kje šeliš prijaviti otroka. Ne potrebuješ nobenih podpisov.
Sama sem že 20 let prijavljena pri starših ( vmes nisem bila ). Kos em prijavljala sebe sem rabila izjavo staršev( lastnikov nepremičnine ), da dovolita prijavo stalnega bivališča. Ko sem rodila otroke sem samo navedla svoje stalno prebivališle in nisem potrebovala nobene izjave oziroma soglasja.
Moj polnoletni otrok se vzdržuje sam, vendar pa jaz plačujem stroške za stanovanje. Zdaj bi stanovanje želela prodati (ne živim v njem), ker se mi zdi plačevanje stroškov odveč, otrok pa se ne želi izseliti, niti plačevati sam stroškov. Ga moram tožiti za izselitev, ali mu lahko le odpovem stanovanje?
Hvala za odgovor.