STALNO BIVALIŠČE
ninika112
če te kaj potolaži ti lahko povem da imam podoben problem
stalno prebivališče imam prijavljeno pri bivšem možu, ki pa me želi odjaviti (nevem če me ni že)
glede pošte nimam problemov saj sem uredila poštno ležeče: vsa pošta ki je naslovljena name ostane na pošti in jo vsake toliko časa sama dvignem, tako da tudi s priporočenimi pošilkami nimam težav.
Glede tega problema pa tudi še sama nisem našla prave rešitve.
Kaj naj rečem.Bedno je to življenje.Na srečo ali žalost nimam teh problemov.Je pa kruto vse to.Ko se z nekom zapleteš v vezo pol pa to čez čas doživljaš.Je pa res da za probleme v naši družbi ni nič poskrbljeno.Niti za male niti za velike.Ker ti ki so se poklicali za to niso sposobni reševati tega.Dejansko delajo zmedo in nemir.Če bi te službe res delovale kot se predstavljajo problemov ne bi bilo.Problemi pa izvirajo že iz samega vzdušja ki je ustvarjano in ustvarjeno.
Ja, ta tema tudi mene zanima.
Imam obraten problem. V stanovanju imam najemnico, mater samohranilko s tremi otroci. Dovolil sem, da se stalno prijavijo. Sedaj bom sam potreboval to stanovanje in najemnica nikakor ne želi iz stanovanja, češ, da je socialni problem (dobiva tudi subvencijo za najemnino v mojem stanovanju) in da nima kam ter da ima tam ona in njeni otroci stalno bivališče (druge možnosti za prijavo stalnega bivališča menda nima). Če bi se ob začetku najema prijavila pri starših za stalno (ki so iz občine na drugem koncu Slovenije) in v mojem stanovanju le začasno, menda ne bi mogla dobivati subvencije za najemnino. Bil sem prijazen, sedaj pa slutim, da bom sam ostal na cesti, z najemnico, ki noče ven iz moje imovine. To, da ji najemna pogodba izteče, je ne skrbi preveč.
Kakšen predlog? Izkušnje?
LP, bebo
Imava problem…
Moj partner je bil prijavljen v Prekmurju. Njegov stric ga je predčasno odjavil ne, da bi mu to sporočil.
Klicali so ga iz UE in mu to novico sporočili.
Midva živiva (Osrednjeslovenska) skupaj, pri mojih starših. Moji ga ne želijo za stalno prijaviti ampak samo začasno.
Zanima me kak je postopek oz. je lahko nekdo prijavljen začasno. A nima stalnega bivališča?
Je res? Da lahko (UE) lasnika prisilijo, da ga prijavi za stalno?
Kaj narediti v taki situacii, če nimaš stalnega bivališča in nimaš nobenega, ki bi te prijavil za stalno?
Prosim za kak predlog…
LP…
Zaskrbljena…
In zakaj ga ne bi prijavili za stalno, če pri vas dejansko živi. po zakonu o prijavi stalnega bivališča se je vsak dolžan po nekaj mesecih stalno prijaviti tam, kjer dejansko živi. da bi imeli kdaj zaradi tega težave se ni bati. če se recimo vidva razideta, ga lahko ti ali starši po tem, ko on dejansko tam ne bi več živel, odjavite, tako kot je to storil stric. vsak državljan pa mora nekje imeti prijavljeno stalno bivališče.
Najemodajalec nima nobenega prava glasanja glede prijave stalnega bivališča. Ko je enkrat podpisana najemna pogodba, lahko najemnik mirno stalno prebivališče tam prijavi sam – najemna pogodba je edini pogoj za to.
Seveda je najemodajalcem – zlasti pa agencijam – še kako v interesu, da so o tem tiho kot miši in še najprej razširjajo famo, da imajo odločilno besedo pri prijavljanju stalnega bivališča oni. TO NI RES. Kdor ne verjame, naj si izvoli pogledati spletne strani e-uprave.
Verjamem, da si boš s strani agencije nakopala očitke in grde poglede, ampak ninika, vzemi pogodbo in se pojdi prijavit. Tast lahko sproži postopek za odjavo in te tudi bodo odjavili, ko bo dokazano, da na svojem starem naslovu več ne živiš, prav tako tvojemu bivšemu ne bo noben problem dokazat, kjer živiš sedaj – tvoj novi naslov že zaradi otrok najbrž pozna. Ker je ne-prijava novega stalnega bivališča po osmih dneh od naselitive kazniva, ti tudi svetujem, da ne čakaš, da bodo spremembo tvojega bivališča ugotovili po uradni poti (čeprav verjamem, da si v skušnjavi, da bi to storila), ker lahko plačaš tudi kazen 400-1200 EUR.
Moj problem: Izselila sem se iz stanovanja, katerega lastniki so bili moji starši (zaradi trenutno nerešljivih medsebojnih problemov) v najemniško stanovanje (brez pogodbe) pravzaprav ne daleč stran. Trenutno sem tudi brezposelna in živim od prihrankov — bo za nekajmesečno najemnino in preživetje, če potem ne najdem dela, bom zaprosila za socialno pomoč. Preseljena sem že več kot en teden, stalni naslov imam na prejšnjem naslovu. Vprašanja (vaši odgovori, mnenja mi bodo pomagali k boljši informiranosti o možnostih, postopkih, pametnih rešitvah):
– Ali je kaj narobe ker že nisem spremenila naslova (menda je to treba narediti v nekaj dneh, po drugi strani pa nekateri to naredijo tudi po nekaj letih)?
– Ne vem, ali naj sploh spreminjam naslov glede na to, da nimam pogodbe (da sem tu na črno) in glede na to, da (kolikor razumem) v vsakem primeru (naj gre za začasen ali stalen naslov) potrebujem soglasje lastnika (Ali soglasje lastnika pomeni, da me bo prisiljen prijaviti? — to me zelo zanima)
– Kakor razumem, se pri socialni pomoči da dobiti subvencijo za najemnino le, če sem stalno prijavljena na tem naslovu? Je to res?
Hvaležna bom za vsakršno pomoč, izkušnje, nasvete in odgovore.
Pozdrav.
Za lastnike stanovanj:
Osebi, ki ne živi več na naslovu prijavljenega stalnega prebivališča, zakon nalaga prijavo novega stalnega prebivališča. Za lastnika to pomeni, da lahko sproži postopek Ugotavljanja dejanskega stanja naslova stalnega bivanja. Upravna enota običajno preko sosedov, sorodnikov, prič in ostalih vpletenih ugotavlja, kam oseba hodi spat. Priče potrdijo, da včasih videne osebe ni na naslovu lastnika, iz česar UE sklaep, da se na tem naslovu ne nahaja več, takrat se postopek prevesi v smer ugotavljanja, kje biva oseba po novem. Vsak predlog, vsak namig o lokaciji smatrajo kot potencialno prebivališče in ga preverijo. Vpletejo pa resnično vse možne sorodnike, sosede, poznane…zato ta izkušnja ni vedno prijetna. Ko ugotovijo, kam oseba hodi spat, se jo pozove k ureditvi papirjev.
Osebam v postopku spreminjanja naslova stalnega prebivališča:
Za osebe v postopku spreminjanja naslova stalnega prebivališča pa to pomeni, da si prihranijo marsikatero bridko, če kar najhitreje najdejo naslov, kjer se prijavijo za stalno. S tem se ognejo Upravnemu postopku, ki se za dosego ciljev poslužuje vseh zakonsko razpoložljivih načinov ugotavljanja, ali resnićno živite na nekem naslovu ali ne. Obstaja torej način, da na neki točki ostanete brez (urejenega) naslova stalnega prebivališča. Situacija je takrat nerodna, ker ne morete urediti nobenega postopka okrog dokumentov, registracije avtomobila, prehoda meje, letalskega prevoza…in še kje se lahko zaplete. Da pa o zlobi nekaterih posameznikov niti ne govorim…
imam problem glede stalnega prebivališča.prej sem živel v stanovanju v bloku,dolgo časa nisem mogu odplačevati stanovanja in se je nabral velik dolg.prvo nas občina ni mogla izseliti ker sem bil socijalni problem.ampak po parih letih je prišla pošta da bo tega tega prišlo do deložacije če se sam ne bom odselil…na občini smo se zmenili da bom sam spraznil stanovanje da ne bo še stroškov deložacije.občina ni hotela ali mogla mi najdit drugo stanovanje zato ker mam velik dolga je rekla da se ne morem prijaviti za občinsko stanovanje..dobr jst zdaj živim pri mami ki je podlastnica..imam pa največji problem in to je da nisem nikjer prijavlen za stalno ne za začasno..ne morem se prijaviti pri dobeni žlahti, očeta nimam več. pri mami se pa ne morem prijaviti ker lastnica noče..zato rabim pomoč kam se naj obrnem glede na to da se nekje stalno prijavim,da lahko urejam drugo.hvala za odgovor
živim v hiši,ki je moja last,z menoj sta dva polnoletna otroka.Ker noben noče delati,ne sofinancirata položnic,pobirata denar iz moje denarnice…skratka problemov en kup,sama sem brezposelna že drugo leto,mesečnega prihodka imam 50e.sama ne zmorem vsega ,otroka se sama od sebe nočeta odselit,na mojem naslovu sta za stalno prijavljena. Zanima me,če jih lahko kako odjavim,ker tako ne gre več.izkoriščata me na vseh možnih področjih in enostavno tako ne gre. Če ima kdo kak nasvet kako naj zadevo rešim bi bila zelo hvaležna.
Načeloma lahko. Ker nimaš najemne pogodbe, boš rabila soglasje lastnika, da na tem naslovu prijaviš naslov (http://www.informiran.si/survey.aspx?docid=1544).
Upam pa da veš, da bi morala podpisati najemno pogodbo (ne vem kaj sta dejansko podpisala), lastnik pa bi od tega moral plačati davek, tako da gre tu za davčno utajo….
Moje izkušnje glede prijavljenega stalnega prebivališča so takšne:
v podedovani hiši je bila stalno prijavljena oseba, ki ni v njej nikoli prebivala (kako se je prijavila, ni več pomembno). Pisno sem jo pozvala, naj se v 8 dneh sama odjavi, sicer bom na UE poslala dopis z svojimi navedbami in jih prosila naj po uradni dolžnosti pričnejo postopek preverjanja DEJANSKEGA stalnega prebivališča. (Zakon o prijavi prebivališča v 8. členu predpisuje, da se je oseba DOLŽNA v 30 dneh prijaviti na svojem dejanskem stalnem prebivališču).
Moj poziv je ignorirala. Potem sem bila prisiljena pozvati UE, da je ukrepala, izdala odločbo o odjavi in zadevo zaključila.
Z najemodajalcom se podpiše najemna pogodba za določen čas in na podlagi le-te se lahko začasno (za dobo 1 leta) lahko prijaviš na UE na tem naslovu. Za prijavo stalnega prebivališča pa res potrebuješ soglasje lastnika stanovanja, ki pa ga najemodajalci neradi podpišejo. Če se karkoli zalomi, imajo nemalo problemov, kako se potem takšnega najemnika rešiti.
Lahko te odjavijo po zgoraj navedenem postopku, samo kakšne dva meseca bo trajalo, preden bo postopek zaključen.
Lep pozdrav
Imam eno vprašanje in sicer, pred približno letom in pol sem bil izbrisan iz registra prebivalcev RS.
To se je zgodilo zaradi prodaje moje rojstne hiše , v kateri pa že par let nisem živel, kajti z starši se nismo razumeli. Zaposlen sem za polovični delovni čas in imam zelo nizke dohodke tako da si stanovanja v podnajemu ne moram privoščiti kar pa tudi pomeni da si ne moram urediti stalnega prebivališča . Že kar nekaj časa ne živim nikjer velikokrat prespim v službi poleti dostikrat v avtu ampak nekako gre . Največja težava je v tem, da nimam urejenega zdravstva čeprav mi podjetje plačuje vse prispevke vendar ga ne moram koristiti. Na centru za socialno delo so mi dejali da se ne moram prijaviti pri njih kajti v preteklosti nisem prejemal nobene denarne pomoči, pri starših in pri sorodnikih se prav tako ne moram prijaviti zaradi težav v preteklosti. Močno me skrbi da bom izgubil službo kajti ta težava se že vleče v nedogled , zato vas prosim za kakršenkoli nasvet.
Lep dan še naprej.
pojdi na upravno enoto tam, kjer si imel nazadnje prijavljeno stalno bivališče. povej, kakšna je situacija in ti bodo oni povedali, kako se prijava uredi. to stalnega bivališča imaš kot državljan pravico. najbrž bodo mimo volje csd naredili prijavo na csd. ne pusti se odgnati, na stalno bivališče je vezanih kar nekaj pravic.