Najdi forum

Pozdrav
Imam težavo, ki se v tem trenutku zdi prav nerešljiva. Morda ima kdo izkušnjo prav s tem, morda kdo pozna pameten odgovor oz.nasvet. Z možem se ločujeva, 16 let sva bila skupaj, imava 2 otroka. Našel si je drugo. Živela sva v hiši, katere lastnik je njegov oče. Seveda sem tam imela tudi stalno bivališče. Čez noč nas je vrgel ven, vzela sem stanovanje v najem. Mož na vsak način želi, da se iz naslova, kjer sva bila odjavim, z tastom je bil že na upravni enoti in tam so mu povedali, da se da speljati postopek odjave brez mene, saj lastnik objekta, se pravi tast ne želi več, da sem tam prijavljena, mene pa tam res več ni. Pojavi pa se težava, saj se nimam kam prijaviti, saj so mi na nepremičninski agenciji, ki mi je to novo stanovanje oddala povedali, da nikoli ne prakticirajo prijave stalnega bivališča v najetih stanovanjih, kvečjemu začasnega….In kaj sedaj, bom brezdomka?
Slišala sem za možnost prijave na CSD, kaj pa je to, morda kdo ve?

Kar se tiče dosedanjega stalnega prebivališča, ima lastnik res to možnost. Kaj pa če bi se za stalno bivanje prijavila na naslovu staršev, kot začasno pa v najetem stanovanju ? Je pa najbolje da se za informacije obrneš na svojo UE.

Ninika, ne me držat za besedo, ampak kot “brezdomka” oz. oseba brez stalnega naslova imaš morda več možnosti za kako občinsko stanovanje. Pozanimaj se na občini in na CSD, kako je s tem, oziroma ali bi bilo zaradi birokratskih zadev zate vseeno bolje, da se nekje prijaviš (kjer bi ti to pač dovolili).
Obnašanja tvojega bivšega in njegove žlahte pa ne bom niti komentirala. A otroka tudi nista več njihova?

Hvala Cec, sem se pa že pozanimala….pravijo, da res ni prav, da sem prijavljhena tam kjer me ni in, da se moram prijaviti tam kjer živim….So bili kar malo neprijazni.To lahko stori nekdo, ki ima denar, da si kupi nekje svoje stanovanje, jaz ga pa nimam. Stasršev že dolgo nimam, mama mi je umrla, ko sem imela 19 let, oče pa 4 leta kasneje.Le kam naj bi se prijavila. V vsem tem obupu še taka birokracija. Verjamem pa, da nisem osamljen primer, saj takole ob ločitvah najbrž kar nekaj žensk ali moških potem kot rešitev vzame stanovanje v najem….
Ima morda kdo kakšen info več????

No, sem se jaz informiral kar na eni UE in takole pravi ženšče: če imaš najemno pogodbo (kar je pogoj), se lahko na tvojo željo na naslovu prijaviš tudi za stalno bivanje !

Bom takoj poklicala, pa povem,in sporočim, da bomo vedeli

Nekaj se da ja, sem jaz sedaj v Radovljico klicala, ampak nisem dobro razumela, po moje se moram več informirat še na nepr.agenciji. Kaj pa tisto da si prijavljen na CSD, kaj je to, kdo ve???

Za stalno bivališče ti mora dati izjavo oz. dovolilo lastnik stanovanja.

Nihče te ne more na silo odjavit iz stanovanja. Četudi iz svojega stanovanja. Če si nekje podnajemnica verjemi, da večina najemodajalcev ne bo dovolila, da se v njihovem stanovanju prijaviš za stalno. Torej stalno si prijavljena pri tastu. On te ne more na silo odjavit. Je pa vprašanje koliko je smiselno, da ti vztrajaš, da si še naprej prijavljena pri tastu. Ker boš dobivala vso pošto na tastov naslov. In on ti je zagotovo ne bo izročal. Torej vse uradne in ostale pošte ki ti bo dostavljena na tastov naslov seveda ne boš dobila, kar je malo nerodno zate. kje je rešitev zate? Ostani stalno prijavljena pri tastu, nekje se prijavi začasno in v bodoče v vseh stikih s svetom posebaj poudari, naj ti pošiljajo pošto na tvoj začasen naslov.

Pozdrav
Kolikor so mi na UE po telefonu povedali te lastnik nepremičnine z nekim postopkom dejansko lahko odjavi oz.to stori UE.

Upnik, seveda te lahko lastnik odjavi. Mislim, da se postopku reče ugotavljanje dejanskega stanja ali nekaj takega – ugotovijo, da oseba dejansko NE biva na tem naslovu in dokončajo postopek za odjavo.
Predstavljaj si, da kupiš stanovanje. Prejšnji lastniki ostanejo stalno prijavljeni na tem naslovu, pa ti ne moreš nič… Malo čudno bi bilo to, ne?

Da te v lastnik odjavi iz svojega lastnega stanovanja je teoretično in morda tudi po zakonu seveda mogoče. Vendar zahteva od pobudnika nesorazmerno velike napore. Ne gre za enostaven postopek, avtomatizem. Ogromno je stanovanj v katerih so za stalno prijavljeni ljudje, ki tam sploh ne stanujejo in celo lastniki stanovanj tega sploh ne vedo. Posredno lahko to ugotovijo, če na njihov naslov prihaja pošta za nekoga drugega. Lahko pa je nekdo pri tebi stalno prijavljen že veliko let, ti tega ne veš in tudi pošte ni nobene. Gre za ljudi, ki so v življenju “neaktivni”. V primeru “ninika 122” tasta ne moti toliko dejstvo, da je ona za stano prijavljena pri njem. Pač pritiska nanjo zaradi drugih nesoglasij.

Zelo na dolgo in široko razložen postopek prijave stalnega bivališča v najetem stanovanju:

http://www.ringaraja.net/forum/m_2058568/tm.htm

Ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča:

http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1333&sid=373&faqid=1838

http://64.233.183.104/search?q=cache:8Py1-tg9A5MJ:jn.lex-localis.info/files/e49cce6b-99d8-4c06-a5f5-fb5fabcb67fd/633467971940000000_upravno%2520pravo.pdf+ugotavljanje+dejanskega+stalnega+prebivali%C5%A1%C4%8Da&hl=sl&ct=clnk&cd=4&gl=si

Malo pa lahko še sama poguglaš…
Upnik, kako zapleten je postopek in kakšen napor zahteva od pobudnika, ne vem, vsekakor pa drži, da je mogoče osebo odjaviti s stalnega naslova.

Da razčistimo. To je za predlagatelja čist enostaven postopek. Na zapisnik poda svojo izjavo, da ta in ta ne biva več na tem naslovu in pove (če ve) kje biva. Upravna enota zasliši priče – ki vedo, da oseba več ne biva na starem naslovu in priče, ki vedo, da biva na novem naslovu (sosedi). Tistega zoper katerega teče postopek pozove, da se sam odjavi. Če se noče, UE izda odločbo, s katero ga odjavi na starem naslovu in prijavi na novega.

1. obvezno si uredi stalno prebivališče! Na ta status je namreč vezan cel kup socialnih pravic. Če nimaš stalnega, zvisiš.

2. stalno prebivališče na csd-ju je samo za tiste, ki se res ne morejo prijavit na kraju bivanja ali kje drugje. Csdji s tem niso najbolj zadovoljni (res jim to povzroča velike težave).

3. Če imaš najemno pogodbo se lahko prijaviš na UE. Ko ta poteče in se odseliš spremembo bivališča spet javiš na UE. Lastnik stanovanja lahko kadarkoli sproži postopek ugotavljanja bivališča. Gre za izjavo na zapisnik pri UE. Potem mora UE sama ugotovit, da nekdo ne živi več na tem naslovu, ga zbrisat in preverit kje zdaj biva ter mu tam prijavit bivališče, če so za to izpolnjeni pogoji. Če niso in se ga ne da nikjer prijavit, pa se tako osebo z papirji napoti na CSD in ga prijavijo na sedežu CSD-ja.

Treba je zakon prebrat!

Dragi bralci. Vse kar ste napisali je res. Ampak ne dogaja se v ralnem času. Vmes minejo leta.

Glede pošte se lahko napiše na matično pošto vloga in se vsa tvoja pošta preusmeri na naslov, ki jim ga sporočiš. To je res najmanjši problem.

Jadralka, žal to ne velja za vso pošto. In to ne velja ravno za tiste najvažnejše pošiljke, recimo dohodninsko odločbo in podobno uradno pošto. Vsaj do nedavnega je bilo tako.

jaz imam še po poldrugem letu stalni naslov tam kjer je ostal bivši mož.Na pošti sem uredila preusmeritev na začasni naslov in nisem do sedaj imela nobenih problemov glede dohodnine in ostale priporočene pošte ,čeprav so mi na pošti rekli da se mi lahko zgodi da bom morala po priporočena pisma osebno na pošto kjer imam stalni naslov …..in moj stalni naslov je Radovljica .

marela

ja prepošiljajo ti lahko navadno pošto in priporočeno pošto od pošte ( k greš ti na pošto pa komu pošlješ priporočeno), drugače pa razna sodna in upravna pisma pošiljajo na stalen naslov, teh pisem se pa tudi ne da prepošiljati

New Report

Close