stajica – kje imajo?
Si pogledala v otroških trgovinah, npr. Baby Center, Ariel ali v Emporiumu na otroškem oddelku? Sicer pa ti bolj priporočam prenosno posteljico. Mi smo jo uporabljali kot stajico in v njej je bil zelo malo časa (kakšen mesec ali dva) in je kmalu služila kot prostor za igrače :), uporabljali pa smo jo, če sem morala npr. na wc ali na hitro iz sobe.
Jaz sem kupila stajico, ker se je zelo hitro začel vstajat. Upala sem, da bo v njej toliko, da bom lahko skočila na stranišče, obesila perilo, …
In kaj sem ugotovila? Da sem denar dobesedno vrgla stran. Ni želel biti v njej več kot dve minuti in nato ALARM! Jok, kobacanje po stajici in tako sem ga vzela ven. Je pa res, da smo takrat vsj igrače imeli pospravljene.
Zato ti svetujem trgovino z rabljeno otroško opremo ali pa si jo od koga sposodi.
Pa lep pozdrav!
Tana
Jaz sem ze sprobala stajico – pri starsih imam se svojo, je taka z veliko mrezo in mali je bil not povsem zadovoljen. Vendar pa bi rada tisto stajico pustila tam, za takrat ko bo mali v varstvu pri babici, enako oz. podobno bi si rada kupila se za doma. Ja pa itak, da ne bi zaprla otroka not za celo dopoldne. Pac, vsake toliko, ko je treba skocit v klet po krompir ali pa na WC in kot pravim, mogoce se kdaj za 10 minut, da se malo spocijem, ker je mas misko v obdobju ko bi rad kar naprej stal, pa nima druge primerne (varne) opore, razen mene (sem napisala pod temo ‘hoja’)! Sem ze gledala v baby centru (samo na netu), pa imajo samo take z gosto mrezo – mislim, da mu taka ne more sluzit za postavljanje na noge? pa tudi bolj ‘zaprt’ deluje v taki. a takih z veliko mrezo pa ne delajo vec?
Pri nas je prišla stajica v poštev 14 dni, morda tri tedne. Še dobro, da smo imeli izposojeno. Tudi moja deklica je prvi dan cvilila že po eni minuti, nekaj dni kasneje se je zamotila z igračami za pet minut, par dni kasneje pa tudi za 15-20. No, potem je stajica nehala biti zanimiva, ker se je mala že začela prijemati za pohištvo in vstajati, zato smo jo zložili.
Načeloma imajo stajice res gosto mrežo, mi smo nanjo navezali obročke za karnise, tako da so se otroci (tudi predhodni uporabniki te iste stajice) pri vstajanju prijemali za tiste.
Mi smo imeli takšno stajico na našo veliko piko – mreža ni bila tako gosto pletena kot pri teh sedaj. Žal smo jo po uporabi vrnili, ker smo imeli sposojeno. Naša deklca je noro uživala v stajici :))) Sploh, ko je ven metala igrače, jaz pa sem jih metala nazaj :))))))))))))) Uporabljali smo jo tudi kot prenosno posteljico, skratka vsestransko uporabna 😉
Tudi sama bom nekje pozimi iskala takšno stajico…
čao
Ne bom ti odgovorila na tvoje prvotno vprašanje, ker odgovora ne poznam. Niti ti nočem soliti pameti, zato ni nujno, da upoštevaš napisano, a ker s svojo 9-mesečnico obiskujeva nevrofizioterapijo, so se meni nekatere stvari v zadnjem času izkristalizirale. In sem polna teorije o tem kaj je primerno za otroka in kaj ne.
Če smem, bi samo napisala, da stajice z redko mrežo niso dobre ravno iz tega razloga, ker se otrok v njih dviguje preden je za to zrel. Otrok se mora dvigniti ob opori, ko se sam priplazi do te opore (npr. stolčka, mizice) in ga zamika višina. Ne pa takrat, ko mu starši nastavimo stajico z velikimi luknjami. Jasno da bo otroku všeč vstajanje, a če je to prehitro, mu lahko pusti posledice na nogah in hrbtenici za vse življenje. Pa takrat najbrž še ni osvojil prostora in koordinacije in ravnotežja na vseh štirih.
A pol tudi ce se sam dviguje ni uredu al kaj? Nas mali sicer res se ne plazi, ampak ko se mu jaz vsaj priblizno dovolj priblizam, se pa takoj zvlece po meni na noge – iz sedecega polozaja se da na kolena, potem pa se z rokami vlece gor in si tudi pomaga z nogami. Kaj pa ce bo spustil fazo plazenja oz kobacanja? Verjetno na to ne morem kaj dosti vplivati – ali pac? Kako? Kako bo sicer streniral misice za stanje in hojo, ce se ne bo postavljal na noge? Se enkrat povdarjam – nikoli ga jaz ne postavim na noge, rada bi mu pa omogocila cimbolj varno vstajanje. No, mogoce bom pa nazadnje kar privlekla tisto staro mojo stajco sem domov, pa da vidmo, kako se obnese, preden grem v kaksne nakupe. Mi je pa vsec tudi tista ideja, da navezes obrocke na mrezo. Kaj pa lesene stajice – s palickami – na nacin kot pri posteljici? Imam tudi moznost, da si sposodim tako, a bi bila bolj primerna glede varnosti?