stajica – da ali ne?
Dober večer!
Jaz razmišljam o tem ali naj kupim stajico ali ne? Koliko je praktična in dejansko uporabna? Naša dobrih 5 mesecv stara deklica je zelo živahna, jaz pa sem cel teden sama z njo. Čez dan (kadar sva v hiši) jo imam v lupinici ali pa na kavču – Tu jo moram neprestano gledati. Zanima me kakšne izkušnje imate vi s stajico. Ali vam je prišla pogosto prav? Ne bi namreč rada, da mi samo zaseda prostor v dnevni.
Hvala in l.p.
Ma za tistih 5 mint za na WC pa res ne rabiš stajice, mi smo pupo takrat dali pač v posteljico in je blo to to. Drugače sem jo nekje do 5 mes. imela v ležalniku, dokler se ni začela obračati in to več ni blo varno. Takrat smo prešli kar na tla. Sem dol dala odejo, pa je bla kar na odeji in imela okrog polno igračk. Ko sem kuhala sem si jo odnesla zraven in je bla tudi tam na tleh. Sem mi je tako zdelo veliko bolj varno.
Stajice nisem kupovala. Sem pa zato kupila prenosno posteljico, ki pa je nisem uporabila preden nismo šli na morje in smo si jo peljali zraven. Zdaj pa je pri babici, ko pupa pri njej prespi al pa ko jo počuva, da si jo lahko not da, ker se že ful plazi.
Jaz naše punce ne morem imeti na tleh, ker imamo doma psa. Ma saj pes ji nič noče, samo se na tleh kljub temu, da dvakrat na dan posesam, vedno najde kakšna pasja dlaka. Še ne vem kako bomo to rešili, ko se bo mala plazila. Zato ji dekco dam na kavč in se tam vali in igra, sam jo moram imet stalno na očeh, da nebi prišla preblizu roba in padla dol. Vendar tako bolj težko kaj naredim.
Ajatutaja – tole ti ne bo všeč, pa vendar mislim da ti je treba povedat.
1. psa flikni ven in otroka na tla
2. od ene ali petih pasjih dlak ne bo umrla, kar se čistoče tiče pa – glej živet s psom, mačko ptičem pač nujno pomeni, da imate v stanovanju več svinjarije. Ne glede na to koliko čistite. Glede na to, da psa niste oddali ob rojstvu otroka se men zdi, da nameravate živet skupaj. Ja potem se pa tut tvoj otrok mora navadit na to, da bo življenski prostor delil z nekaj pasjimi dlakami. Ubilo ga ne bo. Lahko pa otroku priskrbiš kako penasto blazino (kako poceni verzijo airexa) ki je samo otrokova in psa naučiš da tja ne sme. Zadeva je lahko pralna (samo stuširap jo pa je), za teh par mesecev do plazenja bo pa blag uvod v pustolovščine.
Mislim da otroku delaš medvedjo uslugo s tem da ga imaš na kavču. Ko ti bo dol čofnil (in najverjetneje ti bo tudi če si supermama) boš pa v paniki k dohtarjem, pa na forum… Pusti detetu da se svobodno giba ne da bi z bučo ruknil pol metra nižje 🙂
Mi smo stajco, hvala bogu, dobili, jo poskušali uporabljat vendar mala ni zdržala v njej niti dve minuti. Najbolje se je počutila na tleh najprej na odeji, ko je postala malo bolj mobilna pa smo kupili sestavljanko (abeceda) za potleh od UNIKE TTI. Tako da tudi če je ruknila z glavo ob tla ni bilo tako trdo.
Se strinjam z Aeryn Sun. Samo to bi še dodala. Kako lahko nekateri psu prepustite celo stanovanje in potem otroka zaradi tega omejujete na 2 kvadratna metra postelje,kavča…?? Namreč že pred leti je ena spraševala kako naj ima psa in otroka če ni drugega čistega prostora za otroka kot njegova postelja? Meni se zdi, da bi moralo biti ravno obratno – da je otrok lahko povsod, pes pa na omejenih prostorih.
Hojla!
Ja, prinas se je stajica full obnesla, res uporabna od 6m do 12m, še vedno pa tud za wc, ker res nikjer drugje ni varen, tud na tleh ne, ker je hiter kot miška in se priplazi in hodi prav povsod. Glede omejevanja pa res ne bi razpravljala, ker nikoli ni bil noter par ur/dan, ampak toliko, da sem skuhala oz. dala kuhat ali kaj drugega nijnega postorila. Sva pa midva tudi veliko sama, daleč od vseh babic.Se mi zdi pa ok tudi glede trenitanja dvigovanja in padanja ipd, skratka, mi smo s stajico zelo zadovoljni in smo jo tudi na dopust nesli s sabo (smo šli za 1 m). Drugače je pa po tleh, pa tudi pri mojih starših (kjer smo kdaj za vikend) in imajo psa je enako, je sinko čisto nor nanj, pol mu seveda operem rokice, ampak 100% čistoče s psom pač ni.
LP, D.
Stajico sicer imamo, vendar jo uporabljam le za iti na wc (le tam je 99% varna-še v postelji si zna kaj narediti, je tudi med skrajno najbolj nerodnimi in pogumnimi puncami). V bistvu sem naredila neke vrste stajico med dvema kavčema (dvosed in trosed) na en strani je zid,na drugi pa sem zagradila z mizo in košaro. Na tla sem položila tiste penaste puzzle in čez njih odejo (ki jo hudič majhen spretno odkriva in izbrska najmanjše koščke, ki jih seveda daje v usta). Zelo priročno. V tej staji se plazi, dviguje in pada brez hujših posledic, le če boš slučajno kupila ta puzzle kupi tistega s številkami ali enega takšnega, da ima čimvečje kose. Aja, stara je osem mesecev.
Ker živim pri mojemu – skupaj, smo tako kot razmišljaš ti, prvo pupo omejevali pri gibanju in raziskovanju zaradi njihovega psa, ki je bil ‘capo di banda’ v familiji –
in to mislim resno –
njegova je bila cela hiša, od usnjenih kavčev v dnevni dalje – edini prostor kamor pred mojim prvim porodom ni imel dostopa je bila najina soba – no, počasi mi ga je uspelo ‘zlifrati’ na določene prostore v hiši, počasi a vztrajno, sem ga spravila iz hiše –
naj še napišem, da je zlati prenašalec, ki ima dolgo dlako, katere je bilo vsepovsod polno… – ‘kuža’ za zelo ubogi (ja, bla, bla, bla) –
naj še povem, da imam zelo rada živali, ampak kar se je tukaj dogajalo, je pa bilo poden od podna… –
no, do rojstva drugega pikca, je pes pristal zunaj v ograjeni mreži s senco in neverjetno uživa, moj mali pikec pa tudi, ko lahko po vseh štirih raziskuje okolico… pridružila pa se mu je tudi prva pupa (čeprav že hodi)… in se igrata…
stajico sem imela, sicer ne toliko za to, da sem ‘odložila’ otroka vanjo, čeprav je bila tudi za to namenjena kakšne pol ure na dan, drugače je pa uporabljena za ‘pospravljanje igrač’, ki drugače ležijo po celi dnevni sobi…
lp
Muca Copatarica*
p.s. pa oprosti za tale roman… :o)
Hvala vsem za vaše odgovore. Odločila sem se, da bomo vseeno nabavili stajico. Predvsem zato ker sem ves teden sama z malo, očka je doma le ob vikendih, živiva pa sama.
Glede psa – ne morem ga kar dati stran saj je naš že 3 leta. Pes nam je vsem v zabavo. Da bi imela psa v pesjaku pa se mi zdi brez veze. Saj pes ne hodi po celi hiši, v spalnico, kopalnico in dnevno sobo nima vstopa. Torej je le na hodniku in občasno v kuhinji, ker je izredno rad v družbi. S psi živim že od majhnega in mislim, da bo pes tudi mali ko bo nekoliko zrasla v veliko zabavo.