Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Stafilokok na kosti

Stafilokok na kosti

Spoštovani!
Pri 14 letni deklici, ki je nekaj mesecev trpela neznosne bolecine v krizu, so po temeljitih preiskavah nasli bakterijo stafilokok, ki naj bi napadla vretenca. Le ta so bila zelo zmehcana (oprostite, ce se nisem prav izrazila). Trenutno so jo imobilizirali za kak mesec in bakterijo unicujejo z antibiotiki. Potem bodo z ustreznimi preiskavami ugotavljali, kaksne so posledice, ki jih je pustila bakterija in se odlocali o nadaljni operaciji ali…?
Zanima me kaj vec o tej bakteriji. Kaj lahko pricakujemo oz. kaksne so lahko posledice? Kako je lahko ta bakterija prisla na kost, saj sem na netu nasla razlago, da se bakterija prenasa z rokami in hrano…?
Najlepsa hvala za vas odgovor in prijeten vikend,
Krtek

Znano je, da se pri otrocih v dobi rasti pojavljajo spontane okužbe v kosti ter medvretenčnih ploščicah. Na mesto, kjer se razvije okužba bakterije pridejo po krvnem obtoku. Običajno se naselijo v predelih kjer je obrambna sposobnost organizma pred okužbo manjša in to so tipično medvretenčne ploščice in predeli kosti kjer le te rastejo. Stafilokok je patogena bakterija, ki najpogosteje povzroča takšne okužbe. Tovrstne bakterije so prisotne v okolici, pa tudi na sami koži. Do prehoda v kri lahko pride pri kakršni koli poškodbi kože, pri poškodbi ali izruvanju zob in podobno. Posledice takšne bakterijske okužbe na hrbtenici so odvisne od tega kolikšno škodo na vretencih in medvretenčni ploščici je okužba povzročila kar zavisi predvsem od tega kako dolgo je že bila okužba prisotna in kako virulentna je bakterija. Težko je napovedati sploh v odsotnosti rentgenskih slik kakšne bodo posledice v konkretnem primeru.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Med tem časom so ugotovili, da je bakterija okoli sebe naredila nekakšen “ščit” in antibiotiki ne pridejo do nje. Stanje se namreč kljub temu, da že 4 tedne leži v mavcu in dobiva antibiotik še zmeraj slabša. Dveh diskov sploh več nima. Nameravali so opraviti operativno čiščenje okuženega tkiva, a se je zdravnica vendar odločila, da povečajo dozo antibiotika in podaljšajo mirovanje.
Kakor pravite, ja, deklica je najverjetneje res okužena že od junija ali celo kak mesec več, kar je precej dolga doba in zelo možno je, da bodo tudi posledice. Kakšne, pa bomo še videli.
Čudno mi je le to, da se več mesecev ni videlo nič na krvi in so diagnozo postavili šele, ko so vzeli bris s kosti, kar pa je seveda trajalo zelo dolgo, saj so sumili na vse drugo… predvsem na tumor.

Najlepša hvala še enkrat in lep dan,
Krtek

New Report

Close