Najdi forum

Lepo prosim za pojasnilo razlik med ssri in ssre antidepresivi, torej inhibitorji in pospeševalci ponovnega privzema serotonina. V primeru kakšnih težav se predpisuje ene in druge? To sprašujem ker name ssri niti snri antidep. ni imel kakšnega učinka, zato me zanima če bi morda pomagal ssre. Hvala.

Pozdravljeni!

SSRI-ji so selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina v sinapsah med živčnimi celicami.
Tako je v sinaptični reži več serotonina, ki deluje na postsinaptične receptorje. Po približno dveh tednih uporabe zdravila se nevrotransmisija serotonina poveča in pojavi se terapevtski učinek antidepresiva, neželeni učinki pa začnejo bledeti.
SSRI so zdravila, s katerimi navadno pričnemo zdraviti razne oblike depresij, pa tudi anksiozne motnje, posttravmatske stresne motnje, bulimijo, obsesivno kompulzivne motnje.
V to skupino spadajo citalopram, ekscitalopram, paroxetin, sertralin, fluoksetin.
Kaj ste mislili s SSRE antidepresivi pa mi ni čisto jasno, ker jih med antidepresivi pri nas ni.

Če vam SSRI antidepresiv ni pomagal, obstajajo tudi drugi antidepresivi, med katere sodijo SNRI antidepresivi, to so zaviralci ponovnega privzema serotonina in noradrenalina, NRI antidepresivi zavirajo ponovni privzem noradrenalina, NaSSA so noradrenergični in selektivni serotoninski antidepresivi, NDRI so zaviralci ponovnega privzema noradrenalina in dopamina in še nekaj jih je, ki bi jih lahko uporabili. Seveda pa je tudi možno, da ne gre za depresijo ali kako drugo motnjo, ki jih antidepresivi zdravijo. V tem primeru bi bila priporočljiva dobra diagnostična obdelava. Pogosto se tudi dogaja, da sam antidepresiv nima želenega učinka, skupaj s psihoterapijo pa
se stanje izboljša.

Lep pozdrav

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana [email protected] www.temza.si

Najprej hvala za izčrpen odgovor.

Morda sem se narobel izrazil, s ssre sem imel v mislih Coaxil, ki je selektivni pospeševalec ponovnega privzema serotonina. Ali deluje podobno kot ssri in se ga ne predpisuje tako pogosto, ker je triciklični antidepresiv ali pa je delovanje povsem drugačno in specifično? Sam sem preiskusil 2 ssri-ja in wellbutrin (ndri). Ne morem reči, da pri ssri-jih nisem občutil malce boljšega razpoloženja, ampak stranski učinki po daljšem času niso hoteli izveneti, bili pa so prehudi da bi lahko nadaljeval z jemanjem.

Prosil bi še, če mi lahko pojasnete v čem so razlike med hormoni serotonin, noradrenalin in dopamin, torej kaj so njihove glavne funkcije in v primeru kakšnih težav se z antidepresivi cilja na ene, druge ali tretje.

Hvala!

Pozdravljeni!
Prav imate, Coaxil je res povečevalec serotoninskega privzema in spada med triciklične antidepresive. Predpisuje se za vse stopnje depresij. Od stranskih učinkov pa so najbolj nadležni nespečnost, glavobol, vrtoglavica, tresenje, bolečine v mišicah. Odmerja se ga trikrat dnevno kar zna biti težava, kajti manjši odmerek navadno ni zadovoljivo učinkovit.
Glede na mehanizem delovanja SSRI antidepresivov, bi večina stranskih učinkov morala postopoma zbledeti v obdobju 14 do 30 dni. Zato je zelo pomembno, da jemanja zdravila pred tem ne prekinjamo.
Noradrenalin nastane iz tirozina in sicer preko dopamina, tako da je doipamin nekakšna predstopnja noradrenalina. Noradrenalin izloča sredica nadledvične žleze. Glavna funkcija tega sistema je vpliv na kontrolo budnosti in pozornosti, vzdražnost, uravnavanju krvnega tlaka, razpoloženja, razmišljanja, gibanja.
Zaviralci ponovnega privzema noradrenalina se bolj uporabljajo za depresije z utrujenostjo, apatijo, upočasnjenostjo, motnjami v razmišljanju, koncentraciji.
Zaviralci ponovnega privzema noradrenalina in dopamina se uporabljajo za zdravljenje depresij in pa zdravljenje odvisnosti od nikotina.
Serotonin nastaja iz triptofana. Večina teles serotonergičnih nevronov je v možganskem deblu.
Vpliva na gibanje, kompulzije, obsesije, anksioznost, apetit in hranjenje.
SSRI-ji se uporabljajo za zdravljenje vseh vrst depresij, paničnih in anksioznih motenj, posttravmatskih stresnih motenj, bulimije nervose, obsesivno-kompulzivnih motenj.
Neželeni učinki so zlasi glede prebavnih in spolnih motenj.
Oba sistema pa se v možganih mnogokje prekrivata in delujeta usklajeno, npr. na spanje, razpoloženje, stres, bolečino, učenje.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana [email protected] www.temza.si

New Report

Close