Najdi forum

ssri

pozdravljeni,

ali imajo vsi antidepresivi iz skupine ssri isti končni učinek in se razlikujejo le po stranskih učinkih? ali pa so razlike tudi pri učinku delovanja?

hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Trenutno najpomembnejšo skupino antidepresivov predstavljajo selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI). Na slovenskem tržišču je na voljo šest učinkovin iz razreda SSRI, in sicer citalopram, escitalopram, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin in sertralin. Na splošno se SSRI uporabljajo tako za zdravljenje unipolarne in bipolarne depresije, kot tudi pri vseh anksioznih motnjah. Poleg tega, rezultati številnih kontrolnih študij nakazujejo tudi nekatere dodatne terapevtske možnosti omenjene skupine učinkovin. Nakazujejo možnost uporabe SSRI pri zdravljenju ostalih psihiatričnih motenj, vključno z distimijo, predmenstrualno disforično motnjo, bulimijo nervozo, mejnimi osebnostnimi motnjami, kot tudi pri zdravljenju odvisnosti od alkoholizma, revmatičnih bolečin, migren in glavobolov.

Med SSRI, obstaja več podobnosti kot razlik. Čeprav imajo vse učinkovine skupine SSRI enak mehanizem delovanja, ima vsak SSRI nekoliko drugačne farmakološke in farmakokinetične lastnosti. To vodi do razlik med SSRI v razpolovni dobi (času izločanja iz organizma), klinični učinkovitosti, neželenih učinkih in nenazadnje interakcijah. Vsekakor med SSRI obstajajo razlike, ki so lahko klinično pomembne. Na primer nekateri so bolj učinkoviti pri zdravljenju hude oblike depresivne motnje, nekateri so bolj učinkoviti pri zdravljenju anksioznih stanj, paničnih motenj, imajo različno hitrost v nastopu učinka,…Zaradi omenjenih razlik imajo posamezni SSRI tudi različne odobrene indikacije.

Najpomembnejša praktično uporabna razlika med njimi je v tem, da nekateri SSRI poleg osnovnega antidepresivnega delovanja (to je pri vseh približno enako učinkovito) delujejo sedativno (pomirjajoče), drugi pa stimulativno (aktivirajoče). Če jih razvrstim od aktivirajočih k bolj sedativno delujočim, je vrstni red naslednji:

Fluoksetin
Citalopram
Fluvoksamin
Sertralin
Paroksetin

Omenjene razlike so poglavitne pri izbiri ustreznega antidepresiva iz skupine SSRI. Pri izbiri so seveda pomembne tudi številne razlike v neželenih učinkih med posameznimi SSRI o katerih pa na tem mestu ne bom pisal, ker jih očitno poznate.

Zanimivo in pomembno je dejstvo, da SSRI antidepresivi kljub enakemu mehanizmu delovanja in podobni učinkovitosti, niso medsebojno zamenljivi. Osebo, ki prekine z jemanjem enega antidepresiva skupine SSRI zaradi pomanjkanja učinka ali neprenašanja, je v večini primerov mogoče učinkovito zdraviti z drugo učinkovino iz iste skupine, se pravi skupine SSRI.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close