sršen v stanovanju
Mogoče malo hecno vprašanje, a vseeno prosim za komentarje.
Ravno včeraj se je zgodilo, da je sršen priletel v dnevno sobo (zvečer). Mene je zgrabila panika, moja mama pa ga je hladnokrvno lovila po dnevni, nato ji ga je uspelo zagrabiti s cunjo in stresti ven skozi okno, da je odletel.
Jaz si tega nikoli ne bi upala, kar zona me oblije, ko pomislim!
Rada bi vas vprašala, kaj storiti (če mame ne bo doma:)) in prileti kaka taka žuželka noter? Ugasniti luč in odpreti okna in počakati, da gre sama ven?
Kaj storite vi?
In ali je tu kak poznavalec: kakšen značaj imajo te žuželke? Jaz se namreč pri sršenih (in tudi osah) bojim, da so napadalni. Vem, da žival ne napada, če se ne čuti ogrožene, a se bojim, da jo vznemirim, če jo skušam ujet v cunjo pravzaprav se bojim, da jo vznemirim, že če se premikam:)). Mama ga je preganjala po sobi, da bi ga ven spodila in je potem kar okoli nje začel letati…Brrrrr!
In jaz se še bojim, da se mi ne zaplete v lase (imam dolge) – groza! Zato panično letim ven iz sobe – samo kaj pa če bom sama? Kaj naj storim – poberem mačke iz sobe (ena ga je že veselo začela loviti, niti razmišljati nočem, kaj bi bilo, če bi jo pičil!), ugasnem luči, odprem okna in čakam, da gre sam ven?
Pa sigurno gre?:)))
Mogoče brezvezno vprašanje, ampak mi je kar strah v kosti nagnalo včeraj.
LP
Ja tamara, no. No jaz se jih tud ne bojim, posebej vsakega zase ne, kak cel “piskr”, ki ga stakneš kje med košnjo v travi ali v votlem drevesu je pa že druga pesem. pred kratkim sem se nekako zamislil, sam nad sabo, namreč včasih sem tud jaz, kr lop po njem s prvim časopisom, metlo ali pa servieto. Pa sm si mislu, kaj bi blo če bi npr jaz zalutal v Kamerunu, pa bi taprvi bušman prec z sulico pobuči!
tako da sedaj poskušam vsakega ven spravit, na miroljuben način.
Pa Mirjam sej tako strašni pa spet niso,…. sej veš, malo razburjenja pač dajo…, podobno takrat, ko prvič….
Hahaha, mate pa smisu za humor.
Sam če mal bolj pomislim….men grejo tut kocine gor ob podobnih priložnostih, da o potokih adrenalina ne govorim. Glih zadnjič je en sršen prlietel v sobo, kjer leži moja nepokretna babica, pri njej pa je ravno bila patronažna sestra. Obe sta zagnali vik in krik češ: dej ga ven, dej ga HITR ven!!!! Jaz pa revca uboga vzela ono stvar, s kero se muhe tolče, pa sm ga šla lovit. Pa udrihat po njem. Ne morte si mislt kako zmatrana sem bla na konc……. Ko da bi bika prenašala naokoli. Ampak zmagala pa sem hehe….
Lp, Saška.
Punce in fantje, ne se hecat, to je resna zadeva.
Mislim, da je šlo ravno za sršene, ko sem zadnjič gledala eno oddajo o takih letalcih.
Sršeni imajo razvit poseben obrambno napadalen sistem, ki je blazno učinkovit. Ko je mrcina napadena, spusti nekakšen zvok, skratka na pomoč pokliče prijatelje, ki nemudoma prihitijo in s skupnimi močmi potem dotolčejo žrtev. JAO.
A.
Eni tule niso bili pri urah fizike;
..hitrost zvoka v vodi je cca 1200m/s, je pa seveda odvisna od različnih faktorjev-gostote vode, frekvence komunikacije, ovir…..
….medtem ko zvok v zraku dosega 340m/s, doseg je seveda odvisen od jakosti in frekvence.. tako da res ne vem kako se mali sršeni sporazumevajo
in na kakšne razdalje???
Morda pa kdo ve kaj več…??
Pri fiziki smo bili ravno dovolj, da nam je jasno par osnovnih stvari.
Žal mi je, da si nisem zapomnila točno kako in kaj. Sicer sem pa že v osnovi izrazila dvom, ali gre res za sršene. Mogoče za obade. Pa saj ni važno. Dogaja se celo to, da recimo opazi čebelji panj, ga nekako markira, gre po prijatelje, nakar se vrnejo in družno potolčejo kompleten roj čebel – menda so to sposobni narediti v eni minuti.
Še ena zanimivost: čebela delavka nabira med in po pomoti zaide na kakšno gostilniško mizo in srkne požirek piva, se pravi, da se ga napije. Ko se želi vrniti v panj, je čebelji stražar ne spusti noter. Čebela mora dobesedno odleteti in se strezniti, šele potem jo bodo spustili v panj. V kolikor pa je preveč sitna in teži stražarju na vratih, jo je ta sposoben potolči.
:))))
Hej, saj to so vendar zanimivosti iz sveta narave!