Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Šri Lanka

Šri Lanka

Odločili smo se za Šrilanko. Baje cepljenja niso potrebna. Vseeno me zanima, ali so potrebna cepljenja in kakšna zdravila oz preparate nam priporočate, da vzamemo s seboj. Smo tričlanska družina (36,35 in 2 leti). Za odgovor se vam lepo zahvaljujem!
Lep pozdrav, Eva

Spoštovani!
Obveznih cepljenj za vstop v državo ni. Zelo pa vam priporočam cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo vodo, hrano in blatom okuženih oseb. Cepi se lahko tudi otrok.
V celotni deželi (tudi v urbanih področjih) obstaja tveganje za malarijo na nadmorski višini pod 800 m. Malarije ni v Kolombu. Tveganje za okužbo je največje v SV in JV področjih dežele, zlasti okoli Anuradhapure. Bistveno manjše je tveganje v Jaffna Peninsula ali na SZ področjih, saj so tam izvajali številne protimalarične ukrepe (izsuševanje). V malaričnih področjih (zlasti okoli Anuradhapure) je priporočeni antimalarik Lariam.
Zlasti je potrebno paziti, kakšno vodo in hrano uživate. Vse vodne zaloge (tudi mestni vodovodni sistemi) so potencialno okuženi. Hrana, ki jo boste uživali, naj bo dobro prepečena in prekuhana; sadje in zelenjavo, ki ju boste uživali, naj se lupi. Izogibajte se toplih omak, prelivov, ipd. Pijte izključno ustekleničeno vodo, v katero naj vam ne dodajajo ledu, saj je led lahko pripravljen iz kontaminirane vode. Črevesne nalezljive bolezni oziroma driska na potovanju so pogoste. Za zdravljenje potovalne driske pri odraslih je priporočljivo imeti s seboj antibiotik iz skupine kinolonov – npr. Ciprinol. Za zdravljenje hude driske pri otroku pa je pametno vzeti s seboj Primotren. (Primotren lahko uporabite tudi ob bakterijskih okužbah sečil ali zgornjih dihal). Če zbolimo z drisko (in bruhanjem), je prvi in najpomembnejši ukrep, da zaužijemo čim več tekočine. Pijemo po požirkih – tudi, kadar bruhamo. S seboj je pametno vzeti tudi nekaj vrečic Nelita, ki ob driski služi za pripravo raztopine za rehidracijo. Če otroka še dojite, ga ob driski še pogosteje pristavljajte.

V urbanih področjih vlada precejšnja nevarnost denge, ki jo prenaša komar Aedes Aegypti. Ta komar je dnevni komar, ki je najbolj akriven v dopoldanskih urah. Najbolj pomembno je, da se zaščitimo pred morebitnimi piki (obleka, repelenti). Pri izbiri repelenta morate pazljivo prebrati deklaracijo, saj mnogih ne smemo uporabljati do otrokovega 3. leta starosti. Če uporabljate repelent skupaj s kremo za sončenje, ga nanesemo čisto na koncu (najprej kremo za sončenje, potem pa še repelent).

V deželi je prisotna steklina (a v upadanju). Glavni prenašalci so potepuški psi. Če vas ugrizne neznana žival, je potrebno slino obrisati; rano pa takoj sprati z obilico vode in mila, nato razkužiti in poiskati zdravniško pomoč.

V potovalno lekarno sodijo še (razen Nelita, Ciprinola (odrasli) in Primotrena (otrok)) : sredstvo proti bolečinam, sredstvo za zbijanje povišane telesne temperature (npr. Lekadol ali paracetamol svečke); sredstvo proti alergiji: Claritine ali Flonidan; mazilo proti alergiji (npr.piki) – Fenistil gel, škarjice, termometer, nekaj obližev, povoj, repelent, dobra krema za sončenje, dobro preiskušena krema za ritko. Če ima otrok kakšne zdravstvene posebnosti (npr. pogosto oboleva za vnetjem ušes, ipd.), se o morebitni dopolnitvi lekarne posvetujte še z otrokovim pediatrom.
Ker so klimatske razmere v Sri Lanki precej drugačne kot pri nas, je potrebno zauživati dovolj tekočine, da ne pride do izsušitve. Tudi ppčutje je potem bistveno boljše. Srečno pot!

Nina

New Report

Close