sredstva proti bolečinam in dojenje
Živjo Karmen,
pozdav še enkrat od tvoje soimenjkinje, ki je pred 10 dnevi rodila fantka. Od prvega dne ga dojim, in mleka in imam več, kot ga mali potrebuje oz. popije (rojen je 4 tedne prezgodaj in je bolj zaspanček).
Sedaj pa k mojem problemu. Zelo me bolijo šivi, toliko, da sem po 10 dnevih na koncu z živci. Od poroda dalje še nisem zaspala za več kot pol ure zaradi bolečin. Jem samo Lekadol tabletke, ki pa mi ne pomagajo. Zdravnik v Postojnjski porodnišnici mi je sicer dal ketonalovo svečko, ampak nisem imela občutka, da je pomislil na otroka, zato je še nisem vzela.
Zanima me, ali bi z enim močnejšim sredstvom proti bolečin (ketonalova svečka) lahko škodila svojemu otroku.
Karmen
Draga Karmen,
čestitam k rojstvu sinka. Kot veste, je za vaše vprašanje bolj pristojen zdravnik, zato sem posredovala vaše vprašanje naprej prijateljcii zdravnici.
Povprašala sem tudi prijateljico farmacevtko, ki pravi, da zaužitje svečke nima toliko neposrednih vplivov pri prehodu v materino mleko kakor če zaužijemo tablete oralno, saj se svečka v črevesju direktno absorbira in ne gre preko celega prebavnega trakta.
Držim pesti, da bodo težave po porodu čim prej minile in da se bosta lahko z malim Maksom še dolgo in lepo dojila!
Ketonala ne predpisujemo doječim materam. Glede na to, da je Ketonal predpisal zdravnik v porodnišnico in da bo šlo verjetno le za “1-kratni odmerek”, je zdravnik ocenil, da je korist matere tu večja, kot je morebitna škoda za dojenčka. V tem primeru zaradi 1 svečke najbrž ne sme biti problema.
Kljub temu pa menim, da je ob tako dolgo trajajočih poporodnih bolečinah zaradi šivov nujno potrebno poiskati vzrok težav – ponovno obiskati ginekologa.
Nina
OJLA!
Ob prebiranju tvojega maila sem se spomnila na moje podobne tezave … s sivi. Pravtako sem rodila v Postojni in ker so bile bolecine po 10ih dneh vse bolj neznosne, sem odsla h ginekologu. Ugotovili so, da sem zasita cez sluznico in mi sive razrezali. Olajsanje je bilo takojsnje !!
Priporocam obisk ginekologa.
Veliko srece s tvojim malckom in dojenjem, ki se itak ureja in bo se vse O.K. Bos videla.
Maja