Srednja oblikovna šola
Hči obiskuie sedmi razred OŠ in že malo razmišlja kam naprej.V šoli je pridna ,nikoli jo ne spomnim na domačo nalogo,učenje vse naredi sama.Ocene ima lepe,sploh tuje jezike ang. in izbirni nemščina.Edino kar jo ne veseli je matematika-tako da mislim da gimnazija odpade.Ostale ocene so 4 ali 5.Zelo lepo riše,poje.Rabila bi nasvet kam naj takega otroka usmerim po OŠ.Ali bi bila oblikovna šola v LJ prava zanjo,res imava še 2 leti časa samo bo tako hitro minilo.Če je kdo obiskoval to šolo prosim za mnenja,na internetu sem prebrala da lahko tam obiskuješ tudi gimnazijo-umetnostna.-kakšna je težavnost.
Še en podatek,čeprav hči nima samih 5 je bila pri nacionalnem preverjanju znanja v 6 razredu pri ang .najboljša v 6 razredih na šoli,slo. najboljša v razredu ….hihihihi matematika pa zlata sredina.
lep dan vsem in hvala za odgovore.
Če,ta tema ne spada v ta forum prosim da jo moderator premakne drugam.
Jaz sem obiskovala umetniško gimnazijo (likovna smer) v Celju in lahko povem same dobre stvari. V osnovi je to pač gimnazija (imaš predmete, ki jih ima splošna gimnazija) razlika je v tem, da si v 1. letniku pri naravoslovnih predmetih izbereš 2 predmeta od treh (kemija, fizika ali biologija) in ta dva predmeta imaš potem 2 leti (tretjega pač nimaš). Mi smo imeli kemijo in biologijo in mislim, da nekaj manj ur kot jih ima splošna gimnazija. Pa se za to ni nobeden sekiral, ker umetniki nismo najbolj za te predmete 🙂 Smo pa imeli sošolko, ki je že takrat vedela da želi študirat medicino in ji je bilo premalo teh ur, zato se je potem prepisala na splošno gimnazijo.
Torej če je bolj naravoslovni tip in jo te stvari zanimajo…potem ji bo to manjkalo.
Razlika je še v tem, da ima umetniška gimnazija strokovne predmete (risanje, slikanje, predstavitvene tehnike, likovno teorijo, umetnostno zgodovino, bivalno kulturo, osnove varovanja dediščine, pa verjetno bi se še kaj našlo)
Ti predmeti so po svoje tudi zahtevni, vzamejo ti precej časa, tudi pri teh so testi in spraševanje…tako da imaš potem malo več dela. Ampak se da….posebej če jo to zanima in veseli. Lahko pa rečem sedaj, ko gledam nazaj, da sem iz te šole ogromno odnesla (sem šla naprej tudi v likovno smer)..ne vem pa, kako bi bilo če bi se odločila za kakšen študij, ki ni s tem povezan (od mojih sošolk se nobena ne pritožuje 🙂 res pa je tudi, da nobena ne študira kakšne medicine, prava…ali kaj bolj zahtevnega.
So pa za sprejem obvezni sprejemni izpiti.
Upam, da sem vam kaj pomagala. 🙂
Jaz sem pa slab v šoli in dobivam denar preko … ne ni illegalno ampak kaj je pomembneje, da si priden v šoli in da imaš dobre ocene ali obratno… V šoli te ne naučijo kako služiti, kako preživeti in kako plačevati položnice… Pa dajte mame **** a ni to smešno, da se vi brigate za njo. Pa saj se bo SAMA odločila kam bo šla in v katero šolo bo želela.
Oh kako je dobra jok in stok, same pohvale, če bi se pa med srednjo šolo “zapustila” pa ne bi bilo več pohval …