Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Srčno popuščanje

Srčno popuščanje

Pozdravljeni,

že nekaj časa imam občutek kratke sape(ne vsakodnevno) vendar zadnje čase bolj pogosto. Trenutno sem na bolniškem staležu čakam na operacijo žolčnih kamnov in sem zelo pod stresom. Povišal se mi je tudi krvni tlak, včasih je normalen včasih pa pride do 155/100. Imam pa že dlje časa sinusno tahikardijo(7 let). Opravila sem uz srca, ki ni pokazalo posebnosti. Predalgana mi je bila uvedba Propronolola, da bi se preprečilo kasnje srčno popuščanje.

Ali lahko z propranololom oziroma ureditvijo krvnega tlaka in pulza preprečimo srčno popuščanje?
Je možna krataka sapa zaradi višjega tlaka in tahikardije ter stresa?
in ali bi se srčno popuščanje videlo na ultrazovku srca?
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Propranolol je beta blokator, ki se uporablja za obvladovanje povišanega krvnega tlaka, tahikardije in drugih srčnih motenj. V vašem primeru bi lahko pomagal pri uravnavanju krvnega tlaka in pulza, kar je pomembno za preprečevanje obremenitve srca. Srčno popuščanje se lahko razvije, če srce ni sposobno črpati dovolj krvi, vendar pravilno zdravljenje povišanega krvnega tlaka in tahikardije lahko zmanjša tveganje za srčno popuščanje. Urejanje krvnega tlaka in srčnega ritma pripomore k ohranjanju srčne funkcije in zmanjšanju tveganja za dolgoročne zaplete.

Kratka sapa je lahko povezana z različnimi dejavniki, kot so povišan krvni tlak, tahikardija in stres in ne samo zaradi srčnega popuščanja. Povišan krvni tlak lahko povzroči obremenitev srca in zmanjšanje učinkovitosti črpanja krvi, kar lahko privede do občutka kratke sape. Prav tako lahko stres povzroči povečanje srčnega utripa in krvnega tlaka, kar vpliva na dihanje. Sinusna tahikardija (pospešen srčni utrip) lahko dodatno poslabša ta občutki. Čeprav to ni nujno znak srčnega popuščanja, pa je pomembno, da simptome spremljate in se posvetujete z zdravnikom.

LP

Ultrazvok srca (ehokardiografija) je zelo uporaben test za oceno funkcije srca, vključno z iskanjem znakov srčnega popuščanja. Srčno popuščanje se pogosto kaže kot zmanjšana sposobnost srca za črpanje krvi (sistolična disfunkcija) ali težave pri sproščanju krvi v srčni preddvor (diastolična disfunkcija). Če bi bilo srčno popuščanje prisotno, bi to verjetno pokazal ultrazvok srca, saj omogoča oceno velikosti srca, debeline sten, delovanja zaklopk in iztisne frakcije (količina krvi, ki jo srce iztisne ob vsakem utripu).

Poglavitni koraki za vas bi bili nadaljnje spremljanje stanja, obvladovanje krvnega tlaka in pulza, ter zmanjšanje stresa. Pomembno je, da se natančno držite zdravniških navodil in nadaljujete z zdravljenjem, vključno z morebitno operacijo žolčnih kamnov. Prav tako bi bilo dobro, da redno spremljate simptome, kot so kratka sapa, krvni tlak in srčni utrip, ter se posvetujete z zdravnikom, če se težave poslabšajo.

naredil izvide (samoplacniski) ker se ni pocutil vredu.

V krvnih izvidih odstopa nekaj parametrov in naju skrbi kaj bi tole lahko bilo

K-eritrociti 5.76( 4.50 -5.50)

K-hematokrit 0,525(0,400 -0,500)

K-MCH 26.5( 27.0-32.0)

K-mCHC 290(315-340)

Hemoglobin in ostali parametri vredu

V ponedeljek bo isel do osebne zdravnice.

Sicer ,sportnik,ki je vceraj imel trening,bolj naporen

Pozdravljeni

Glede na podatke, ki ste jih navedli, so nekateri parametri nekoliko izven normalen obsega:

K-eritrociti (5.76) – To je v mejah normale (4.50 – 5.50), vendar blizu zgornje meje.

K-hematokrit (0.525) – Ta vrednost je nekoliko višja od zgornje meje normalnega območja (0.400 – 0.500). To lahko pomeni, da je količina krvi v telesu nekoliko bolj koncentrirana, kar lahko nakazuje na dehidracijo ali pa na fizično aktivnost.

K-MCH (26.5) – To je nekoliko nižje od normalnega obsega (27.0 – 32.0), kar pomeni, da je količina hemoglobina v rdečih krvničkah nekoliko manjša. To lahko pomeni rahlo anemijo.

K-MCHC (290) – To je prav tako nižje od običajnega območja (315 – 340), kar kaže na zmanjšano gostoto hemoglobina v rdečih krvničkah. To je lahko povezano z rahlo anemijo ali drugimi težavami z rdečimi krvničkami.

Glede na to, da gre za športnika, ki je imel naporen trening dan prej, lahko fizični napor vpliva na nekatere od teh vrednosti, kot je na primer hematokrit, saj lahko fizična aktivnost začasno poveča koncentracijo krvi (zaradi dehidracije). Prav tako lahko intenzivni treningi vplivajo na vrednosti hemoglobina in MCH, če je telesu pomanjkanje železa ali drugih hranil.

Najbolje bo, da se obrnete na osebnega zdravnika, kot ste že načrtovali. Zdravnik bo lahko izvedel dodatne preiskave, da potrdi ali izključi morebitne vzroke, kot so anemija, dehidracija ali kaj drugega, in svetoval, kako ravnati naprej.

LP

Odgovor na objavo uporabnika
User90, 28.02.2025 ob 11:34

Pozdravljeni,

že nekaj časa imam občutek kratke sape(ne vsakodnevno) vendar zadnje čase bolj pogosto. Trenutno sem na bolniškem staležu čakam na operacijo žolčnih kamnov in sem zelo pod stresom. Povišal se mi je tudi krvni tlak, včasih je normalen včasih pa pride do 155/100. Imam pa že dlje časa sinusno tahikardijo(7 let). Opravila sem uz srca, ki ni pokazalo posebnosti. Predalgana mi je bila uvedba Propronolola, da bi se preprečilo kasnje srčno popuščanje.

Ali lahko z propranololom oziroma ureditvijo krvnega tlaka in pulza preprečimo srčno popuščanje?
Je možna krataka sapa zaradi višjega tlaka in tahikardije ter stresa?
in ali bi se srčno popuščanje videlo na ultrazovku srca?
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

stara sem 74 let. Od leta 2006 se zdravim z zdravilom Concor Cor zaradi VES. Od otroštva imam Raynaudovo bolezen, ki je napredovala v sekundarni Raynaud, ki je kontraindikacija pri jemanju zdravila Concor Cor (enako tudi Nebilet). Z dosedanjimi preiskavami (revmatološke, krvna diagnostika, Sjogren) ni bila dokazana katera od osnovnih bolezni, ki spremljajo Raynaudovo bolezen, zato ciljno zdravljene ni uvedeno. Imam tudi diagnozo periferna polinevropatija. Raynaudova bolezen se mi je (verjetno tudi zaradi jemanja zdravila Concor) precej poslabšala.  Kako sedaj naprej : nadaljevati z zdravilom, zamenjati z drugim, ki bi bilo ustreznejše oz. združljivo  z Raynaudom in uvedbo pregabalina zaradi polinevropatije ? Prosim za odgovor, ker sem za kontrolo pri kardiologu uvrščena v čakalno vrsto,. ki trenutno znaša eno leto.

Lep pozdrav

New Report

Close