srčno popuščanje
Spoštovani, imel sem dve ablaciji srca leta 2012. Do junija 2024 je bilo vse v redu, nato se je pa sinusni ritem podrl in je nastopila aritmija. Hkrati je močno padel krvni tlak (pod 110 mm hg). Ultrazvok je pokazal:močno povečan levi srčni preddvor, rahlo povečan desni preddvor, EF je 55%. Predpisana zdravila: Pradaxsa 150mg 2x na dan, Concor 2,5 mg, Forxiga 10mg dnevno, Co Diovan 80/12,5 1x na dan. Zanima me kaj se lahko še naredi , da bi se stanje srčnega popuščanja omililo. Pri sedanjem stanju so fizične sposobnosti male, ne morem hoditi navkreber, ker me stisne v glavi in nogah. Rad bi živel kar se da normalno življenje, glede na obstoječe stanje. Hvala in LP.
Spoštovani
Poleg rednega jemanja predpisanih zdravil in rednih kontrolnih pregledov pri kardiologu, je izjemnega pomena, da ohranjate zdrav življenjski slog (zdrava – mediteranska prehrana, zmerna fizična aktivnost).
Presenečen sem, da so vam fizične sposobnosti male, saj je iztisni delež še vedno primeren, seveda pa na fizično zmogljivost vplivajo tudi drugi faktorji. Kot sem napisal, zmerna fizična aktivnosti je zelo koristna vendar brez pretiravanj.
LP