Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija srčno popuščanje

srčno popuščanje

lep pozdrav

zanima me vse glede srčnega popuščanja.Predvsem pa me zanima kakšni so procenti uspešnega zdravljenja in če obstaja popolna ozdravitev, oziroma možno dolgo življenje.Pa kakšen uspeh imajo te nove metode z ace-zaviralci(olivin,enap,tritace) in beta-adrenergičnimi zaviralci(dilatrend,concor).

za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem.

lp.Denis

O srčnem popuščanju govorimo, ko je moč srca začela popuščati in se v telesu sprožijo reakcije v podporo popuščajočemu srcu.

Po svetovno priznani ameriški (NYHA) klasifikaciji opredelimo srčno popuščanje s štirimi stopnjami (I-IV). Pri prvi stopnji so komaj prisotni znaki popuščanja (težko dihanje pri večjem naporu), pri četrti pa je bolnik privezan na posteljo.

Pri srčnem popuščanju gre za vedno manjšo moč srčne mišice, ki je, žal, ne moremo z nobenim zdravilom tako popraviti, da bi srce povsem ozdravelo. S sedanjimi zdravili (ACE-zaviralci, beta-adrenergični zaviralci) podpiramo srce in z diuretiki ga razbremenjujemo.

Z dosedanjim zdravljenjem in zdravim življenjskim slogom mnogi bolniki uspejo biti brez hujših težav skozi mnoga leta.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

Moja diagnoza se glasi:
-Hyperkineticni sindrom.

Jemljem Concor cor 1/2 tablete na dan in s to terapijo (traja ze 10 mesecev) se mi je stanje zelo izboljsalo. Saj ne obcutim vec preskakovanja srca in tudi ne nerednih utripov med spanjem.
Sedaj sem bil na kontroli pri kardiologu, kjer sem opravil EKG pregled.
Na izvidu pise naslednje:
-akcija je ritmicna, toni so glasni, eretilni (kaj to pomeni?),
-sinusni ritem,FR je 62 v minuti, inkompletni desnokracni blok , nakazana obremenitev I. atrija.

Kaj pomeni inkompletni desnokracni blok in kaj pomeni nakazana obremenitev I. atrija?
Ali je ze to znak zacetkov srcnega popuscanja ali je to odraz tezav, ki sem jih imel pred meseci. Ali obstaja se moznost, da z zdravim slogom zivljenja se naprej in z nadaljevanjem te terapije pri naslednjem pregledu dosezem boljsi rezultat?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Srce se krči, če ga vzpodbudijo živčni dražljaji. Ti nastanejo v skupku celic, ki so v zgornjem delu srca. Od tu potujejo dražljaji v desni in v levi del srca po posebnih nitih. Če dražljaji ne potujejo brezhibno, govorimo o blokih prevajanja. Pri majhnih motnjah prevajanja govorimo o inkompletnih blokih.

Pri vas je prisotna motnja prevajanja dražljajev po desni strani srca. V tem primeru gre za manj pomembno motnjo, ki bolnika ne ovira pri dnevnih, ne prehudih obremenitvah.

Motnja je lahko prirojena, v večini primerov posledica ateroskleroze ali vnetja. Motnja prevajanja je lahko prisotna samo včasih. Zdravil, ki bi motnjo dokončno odstranila, še nimamo.

Obremenitev levega atrija nastane pri visokem krvnem tlaku ali pri hudi zožitvi zaklopke, ki je med atrijem (preddvorom) in prekatom srca.

Z besedo “eretilni” označujemo živahnost delovanja srca.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close