Najdi forum

srčni utrip

Lep pozdrav!

Stara bom 32 let in imam povišan srčni utrip ,ki me zelo moti ,ker me boli in sem večkrat ob sapo.Prvič se mi je to pojavilo pred 4 leti ko mi je zrastel na 180 udarcev v minuti.Sedaj pa že tri tedne imam od 110 do 130/ min le zelo redko pride do 95 in to takoj zjutraj ko ustanem.
Sem pa sedaj doma na porodniški pred 10 meseci sem rodila dvojčka ,imam pa tudi 8 let in 5 let stara otroka,otroci so pridni in nisem ispostavljena nekim hudim stresom.
Kaj je pa še pomembno imam prekomerno telesno težo in vem da je vse to povezano.
Sam slabost in bolečine so včasih tako močne ,da le s težavo skrbim za svoje otročke.
Zvečer ko grem spat ko se uležem in je vse mirno,začne men v prsih razbijat in me dušit da moram vstat.
Ne vem kaj naj naredim,mi lahko kaj svetujete,kakšne preglede naj opravim?

Hvala na odgovoru!

Iz vsebine vašega dopisa povzemam, da imate v zadnjih mesecih pogostoma pospešeno delovanja srca, ki vam zelo kvari počutje. Priporočam EKG pregled srca, da bodo ugotovili ali gre samo za pospešeno delovanje srca ali pa za pogoste neredne, prezgodnje utripe srca. Na osnovi pregleda in izvida EKG vam bo izbrani zdravnik predpisal zdravljenje. Morda bodo zadostovala že blaga pomirjevala.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

zakaj hrana dvigne srcni utrip / sladkor,mastno npr/ utrip gor ali dol , stanje ni normalno , ker stvar spremlja dokaj mocna medlost ,se manj je normalno da nimate pojma
zakaj tako malo sladkorja ima tako mocan vpliv, je sploh da ste vsaj enkrat povezali nekaj iz pacientove anmneze , ker vasa me ne zanima

Zanima vas zakaj hrana pospeši delovanje srca. Pri uživanju hrane se sprožijo številni refleksi, ki pospešijo delovanje simpatičnega živčevja in s tem pospešijo hitrost srčnega bitja. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

slabost medlost po obroku ni normalno vsaj ne v taki meri da paralizira cloveka

V dopisu je, žal, premalo podatkov za pravilen odgovor. Morda vam po obroku pade krvni tlak. Možno je, da nastopi neredno bitje srca.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
imam podobno vprašanje kot Ljupka, vendar bi vseeno vprašala. Imam hči, ki je stara 2 leti in 4 mesece in sinčka, ki ima 3 mesece. Prvič se mi je povečal srčni utrip pred 2 letoma im pol, ko sem bila prvič noseča, nato je bilo eno leto vse v redu, med drugo nosečnostjo se je to ponovilo 4x. Upala sem, da po porodu tega ne bo več, sedaj se mi pa že tretji teden zaporedoma dogaja isto. Pred dvema tednoma sem bila na urgenci, srčni utrip je bil 200 (EKG), cca 2 uri, ker mi zdravila niso uspeli dati( zaradi mojih slabih žil), da je srce preskočilo jim je uspelo po ledeno mrzlih brisačah in mojem počasnem dihanju. Dala sem kri za pregled ščitnice, vendar je v redu. Po enem tednu mi je šel utrip spet na 190 in to takoj zjutraj, ko sem vstala. Sama sem se poskušala umiriti in dajala mrzle brisače na obraz , po cca. 15 minutah je preskočilo. Drugače je najdlje trajalo 8 ur za preskok.Nisem preveč nervozna, naporno je gotovo skrbeti za 2 otroka, trenutno sem le malo prestrašena. Pri srcu zadnja dva tedna čutim nekakšne zbodljaje in rahel pritisk. Pri kardiologu sem naročena šele 1.junija, jaz pa odhajam s celo družino na delo v Makedonijo in bi rada vedela, kakšne so nevarnosti, kaj bi to lahko bilo ( omenili so, da je lahko neki fokus na srcu, vendar brez pregledov) in kako si lahko sama pomagam.

Najlepša hvala.

Verjetno so vam zdravniki povedali, da take napade hitrega (zelo hitrega) bitja srca imenujemo “paroksizmi supraventrikularne tahikardije”, ki lahko trajajo samo nekaj minut ali več ur. Napadi niso nevarni, težko pa jih bolniki prenašajo če trajajo več ur. Bolnike naučimo kako jih lahko skušajo prekiniti, n.pr. z globokim vdihom. Pritisnejo mišice, kot bi hoteli izdihniti, pa ne izdihnejo, dokler zmorejo zadržijo zrak. Nato napravijo nekaj globokih vdihov in ponovijo poskus. Drugi način: pritisk na vratno žilo na desni strani. Tretji način: pitje ledene vode. Če so napadi ponavljajo pogostoma, jih skušamo preprečiti z zdravili. Včasih zadostujejo blaga pomirjevala.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Najlepša hvala za zelo hiter odgovor. Bila sem pri kardiologu, napravil je UZ srca. Dobila sem concor in nadaljne preglede na polikliniki. Upam, da bo boljše. Res hvala za odgovor.

Odgovor že poslan.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

Stara sem 54 let. Že skoraj 10 let se zdravim za ščitnico, Jemljem Evtirox 50 ali več odvisno od izvidov. Prav toliko časa pa imam težave z srcem, ki se slapšajo. Moja težava je v tem, da mi največkrat ponoči začne nenadoma z vso močjo in silovitostjo utripati srce, to me vedno zbudi in seveda tudi prestraši. To traja kako minuto ali dve, potem pa se utrip počasi umiri. Včasih si polagam roke na srce in se skušam umiriti vendar strahu ni manj…
Zadnje dve noči pa so bili ti udarci tako siloviti, da me je skoraj vrglo iz postelje.
Bila sem pri kardiologu, dejal mi je da gre za nek fokus na srcu. Če sem prav razumela se impulz ali pogon krvi zabija ob ta fokus…in mi to povzroči tako razbijanje. Dobila sem že Holter in ko bom na vrsti ga bom imela še enkrat. Zdravnik mi je tudi omenil, da se to da rešiti in sicer tako, da preko dimelk vnese kateter ( invazivna terapija) in se ta fokus sprosti Lepo prosim za obrazložitev. Za odgovor se vam lepo zahvaljujem. Mira

Ne vem zakaj nisem odgovoril na zgoraj navedeni dopis že isti dan, ko sem ga dobil. Morda bom še kaj pomagal.
Izgleda, da imate napade hitrega bitja srca, ki na srečo minejo spontano po kratkem času. Napadi niso nevarni, do pa moteči. V času napada srce ne deluje varčno, zato bolnika tako stanje nekoliko izčrpa. Toliko bolj, čim daaljše napad traja.
Napisali ste še, da včasih nastopajo tudi hudi, silovitii udarci. Navedeni “udarci” so zelo verjetno neredni prezgodnji utripi (ekstrasistole?). Opravili ste pregled pri kardiologu ki je ugotovil, da imate v srcu na drobnem koščku srca (fokus, kotišče)nekoliko spremenjeno tkivo, kjer se sprožijo hitri utripi srca. Sproženje napadov skušamo preprečiti z raznimi zdravili ali pa tako, da uvedemo v dimeljsko žilo kateter (cev), ki ga porinemo do točke v srcu kjer je okvara in okvaro uničimo z električnim sunkom

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje. Ne vem če bi znala sploh razložiti točno situacijo.

Zadnje dneve med “naporom” kot je npr hitra hoja, se mi vsake toliko zdi kot da bi srce utripnilo na zgornjem delu prsnega koša. Niti ne v vratu, ampak malo bolj dol.

samo en utrip in konec. Potem pa spet. je pa neprijetno.

Včasih se mi to dogaja v mirovanju, pa neha za nek čas, pa spet par dni tako…

Zdaj pa je samo med nekim naporom.

Kaj bi to lahko bilo?

Stara sem 29. Nekaj let zapored sem delala EKG in je bilo vse OK. Sicer je bilo nazadnje kakšno leto nazaj.

Tudi nekaj let nazaj sem imela UZ srca, kjer je bilo vse OK. Ampak dodatnih preiskav pa nisem naredila.

Imam tudi ogromno stresa v življenju in slabo spim. Ne vem če to kaj vpliva.

 

Hvala in lp.

New Report

Close