Najdi forum

Srčni utrip

Imam eno vprašanje, pa mi povejte, če je moje stanje normalno oz. kaj se lahko od srčnega utripa pričakuje.

V ponedeljek in danes sem imela sadni dan (sem jedla samo sadje) in potem odšla na aerobiko. Tam smo imeli 35 min hitre vadbe, potem smo si merili pulz in sem imela 22 udarcev v 6ih sekundah, torej 220 udarcev na minuto. Ali je to normalno?

Če se normalno prehranjujem pa imam cca 140 udarcev na minuto.

Ali mi lahko kdo razloži tudi to, kakšen mora biti srčni utrip, kako se pri njem kaže kondicija,…

Najlepša hvala za odgovore ; ))

lHello
Način prehrane nima vpliva na pulz, pač pa vadba.Normalen pulz je nekje od 60-80, pri normalno aktivnih ljudjeh, v mirovanju.Če pa si seveda aktiven, se ti ta poveča glede na stopnjo obremenitve; pri bolj treniranih, je pulz v povprečju nižji, kot pri normalno aktivnih.Npr. pri kolesarjih, se pulz lahko spusti tudi do 30.Izmeri si kakšen pulz imaš v mirovanju in to ne po športni aktivnosti; seveda pa je pulz tudi pokazatelj kondicije, če si v formi, je ta nižji že pri večjih obremenitvah, drugače pa ne.Če imaš pulz 140, domnevam da nisi v dobri kondiciji, seveda pa je to odvisno in intenzitete obremenitve, če imaš malo bolj naporen trening, je to normalno.
Lep pozdrav

Najlepša hvala za odgovor. Sedaj mi je končno kapnilo v glavo, kar smo se učili na faksu, pa sem malce pozabila.

Kot prvo mislim, da je nemogoče pravilno prešteti do 22 v 6 sekundah. Če si se zmotila za samo 2 utripa je to razlika od 20 udarcev.

Mareck ni odgovoril na tvoje vprašanje. Tu ni govora o utripu v mirovanju in posredno ugotavljanju kondicijske pripravljenosti.
Temperatura okolja, vlaga, dnevni bioritem, količina glikogena in hidracija(količina tekočine) lahko zelo vplivajo na utrip pri vadbi.
Normalno, da na utrip najbolj vpliva intenzivnost in trajanje te intenzivnosti.
Če si imela takoj po obremenitvi utrip od 140 potem je bila intenzivnost preniska.
Če si imela okoli 200 potem je bila intenzivnost previsoka in si verjetno bila zelo blizu svojega max utripa. Temu so doprinesel tudi sadni dnevi. Na intenzivne treninge se nikoli ne hodi “lačen”.

Nabavi si vsaj najbolj poceni pulzmeter, ki ti bo v veliko pomoč pritakšnih meritvah.

Hvala kolesar. Je pa tako, da se ob sadnih dnevih najbolje počutim, pa tudi sicer nisem bila lačna.

Ali lahko vprašam še to – koliko tekočine naj bi se popilo med samo anaerobno vadbo (25 min). Meni paše piti tekočino le po požirkih, drugače mi je slabo.

Tisto lačna je v navednicah. Mišljeno je na količino energije v obliki glikogena.

Edini pravilni način pitja je po požirkih. Med 25 min anaerobno vadbo ni narobe tudi, če nič ne pijemo, če smo prej dobro hidrirani. To je prekratko obdobje, da bi morali vmes piti. Par požirkov med vadbo pa vseeno prej koristi kot škodi.

Ko govorimo o anaerobni vadbi moramo vedeti o kakšnem tipu vadbe govorimo. Namreč tu govorimo o anaerobni izrabi energije. Kontinuirani interval od 25 min je zelo dolg. Pri anaerobni vadbi se porablja energija večinoma iz OH(glikogena), poraba energije iz maščobe je zelo majhna, količina izločene mlečne kiseline je večja kot jo sproti lahko odvajamo. Tako dolgi anaerobni intervali se ne smejo izvajati zaporedoma v enem tednu.

Razmisli ali res izvajaš samo anaerobni trening?
Verjetno izvajaš večinoma anaerobni?

Hodim na aerobiko, ob ponedeljkih in petkih. Imamo cca 25-30 min anaerobne vaje (to je tisto hudo skakanje, gibanje), vmes so minutni presledki za oddih oz. pitje vode (jo pijem po požirkih, samo da si oplaknem usta).
Potem pa seveda vaje za trebušne mišice, hrbtne, mišice nog, mišice riti, odvisno od dneva da vaditeljica poudarek na določeno območje.

sadni dnevi niso za telesno aktivne ljudi ampak bolj za tiste lenobe, k samo doma sedijo pa mislijo da si bodo vsaj z tem malo povrnili zdravje.
privošči si kakšen sadni obrok med dnevom in boš naredila dovolj dobrega za sebe.

New Report

Close