srčni spodbujevalnik
Upam, da vam je kardiolog, ki vam je vstavil spodbujevalnik, povedal, na kaj morate paziti pri športnih dejavnostih in koliko se smete obremeniti. Na splošno ni absolutnih zadržkov za rekreativno športno dejavnost.
Odgovor na vprašanje zakaj je kardiolog vstavil spodbujevalnik “epikardialno”: elektroda postavljena epikardialno omogoča nekoliko bolj fiziološki (naravni) način spodbujanja.
“Autocapture” je algoritem delovanja srčnega spodbujevalnika, ki je namenjen zmanjšanju porabe energije za spodbujanje srca in podaljšanja delovanja baterije
Pozdravljeni,
naša stara mama je v 80 letu starosti in je prišlo do akutnega stanja aritmije, tako da je padla v nezavest (pred tem ni imela težav). Po prihodu v bolnišnico je prišlo celo do zastoja srca. Tam so priporočali vstavitev srčnega spodbujevalnika in ji ga tudi vstavili sam poseg je dobro prenesla in tudi okreva dobro. Zanima pa me sledeče, sedaj po tem dogodku je nekako zmedena in kar pozabi “sveže” stvari za nazaj nima težav (vsaj za enkrat ne), ali se to stanje popravi oziroma kako lahko pomagamo da se popravi. Naj še povem, da so zdravniki dejali, da na sliki možgan ni vidnih sprememb ki bi bile za ta leta nesprejemljive.
Na vaše vprašanje bi lahko najbolj natančno odgovoril nevrolog, ki zdravi bolnike po možganski kapi. Mislim, da se bo funkcija možganov še nadalje popravljala. Gotovo so ji zdravniki priporočili jemati ustrezna zdravila.
Spoštovani g. dr. Cibic,
zanima me kdaj je pacient “kandidat” za srčni spodbujevalnik. Moj mama je stara 69 let in se z visokim pritiskom bori že vsaj 25 let. Njeno srce je že tako prizadeto, da je povečano in ji v srcu zastaja kri in se tvorijo krvni strdki. Zato sedaj jemlje tudi Marevan. Ostala zdravila, ki jih jemlje so: Concor 5 mg, Lanitop, Diuver 5mg, Apaurin 5mg, Exforge HCT 5mg. Nisem prepričana, če sem sedaj naštela vsa zdravila, saj je ni doma, da bi lahko vse z njo preverila. Vendar pa se njeni problemi ne končajo pri visokem krvnem tlaku. Izpuščanje srca, huda aritmija je seveda prisotna. Krvni tlak ji zelo niha in si zato večkrat dnevno si meri pritisk. Prav tako pa se bori z zelo nizkim, skorajda že zelo kritično nizkim pulzom, danes ji je nihal med 36 in 45 (zato jo je oče odpeljal k dežurnemu zdravniku).
Čez vikend pa se ji je pritisk tako povišal, da je morala uporabiti nitroglicerinski sprej.
Večkrat je že bila pri kardiologu, večinoma je niso resno jemali, saj preden je prišla na vrsto, se ji je stanje začasno izboljšalo. Nazadnje je bila pri kardiologinji v Rogaški Slatini, ki ji je predpisala holter. Ta je izmeril delovanje srca na 40% in srčno popuščanje predvsem ponoči (ponoči jo oče večkrat budi, saj ima prekinitve dihanja). Ko je čez mesec dni po jemanju novih zdravil ponovno dobila holter, se ji je stanje izboljšalo na 60%, čeprav sem mnenja, da je pač imela spret obdobje dobrega počutja.
Danes, ko je bila pri dežurnem, so ocenili, da naj bi bila previsoka doza Concorja in da naj se posvetuje z osebno zdravnico glede doziranja Concorja (kot da so osebni zdravniki v tako težkih primerih dovolj usposobljeni, da bi lahko sprejemali take odločitve). Omenila jim je, kakšne so možnosti za srčni spodbujevalnik in so ji odgovorili, da še ni tako hudo, da bi bila kandidat zanj….
Zanima me, kakšni so kriteriji za srčni spodbujevalnik? Ali se mora srce res ustaviti, da slovenski zdravniki zdravniki koga sploh resno jemljejo, ali so mnenja, da se za 69 let staro žensko, ki ima sicer še pred seboj lep kos življenja, ki bi ga morala kvalitetno preživeti, ne splača truditi?
Zelo sem prestrašena in zaskrbljena, saj so njeni “obiski” pri dežurnem zdravniku prepogosti in bi zanjo po mojem mnenju vseeno morala obstajati neka rešitev – vsaj v obliki srčnega spodbujevalnika.
Zelo vam bom hvaležna za odgovor, hkrati pa vas prosim še za kratek opis morebitnih zapletov pri in po operaciji (ali so življenjsko nevarni ipd).
Iskrena hvala za vaš odgovor.
Petra
Misim, da je pri mami prisotno napredovalo popuščanje srca proti kateremu jemlje več zdravil (Concor, Lanitop, Diuver) in zdravilo za nižanje krvnega tlaka (Exforge). Proti tvorbi strdkov v srcu dobiva Marevan, za pomiritev Apaurin. Srčna frekvenca je v dopustnih mejah. Lahko poizkusi opustiti Concor, da bo srčna frekvenca zanesljivo zadostna in ne bo potrebna pogosta kontrola frekvence in tlaka. Imate vtis, da zdravniki premalo resno obravnavajo bolničino stanje, vendar, kar dobiva sedaj, je vse kar lahko nudimo srčnim bolnikom. Glede na srčno frekvenco (vedno nad 40 utripov v minuti) in, da bolnica nima napadov nezavesti ni pričakovati koristi od spodbujevalnika.
Pozdravljeni!
Srčni spodbujevalniki so zasnovani za regulacijo srčnega ritma in izpostavljenost ekstremnim temperaturam ter spremembam v krvnem tlaku bi lahko vplivala na njihovo delovanje. Na splošno velja, da lahko obiskujete savno vendar z določenimi omejitvami, predvsem glede temperature in dolžine trajanja bivanj v savni, ki naj bo max. do 15 min neprekinjeno. Vsekakor pa na splošno velja, da obiskovanje savne s srčnim spodbujevalnikom ni priporočljivo brez predhodnega posveta z zdravnikom, ki pozna specifično zgodovino vaše bolezni.
LP