Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija srcni infarkt

srcni infarkt

Spoštovani prim. Boris Cibic!

Pred mesecem dni sem imela akutni miokardni infarkt sprednje stene.Opravljena je bila koronarografija- PTCA LAD s stentiranjem. Sicer imam pri 50ih letih razširjeno aterosklerozo( zozitve karotidnih arterij in arterij na nogah), od zdravil prejemam Tulip, Plavix Aspirin. Alkohola ne uživam, sem nekadilka, zmerno fizicno aktivna, prehranjujem se zdravo, imam pa zelo odgovorno in stresno delo. Zdraviliško zdravljenje sem zakljucila z napotki za zdravo zivljenje, nisem pa dobila odgovora na vprasanja,ki me zanimajo. Zato vas prosim,da mi odgovorite kako oz. v koliksni meri naj bom fizično aktivna , kako dolg sprehod je primeren. kdaj lahko zacnem plavati, ali bi bil primeren dopust na morju (v senci), kako dolgo so po vasih izkusnjah ljudje s taksno diagnozo v bolniškem staležu ter ali je primerno priceti delati skrajsani delovnik (glede na stresno delo in znanimi drugimi zdravstvenimi težavami)?
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Domnevam, da je bilo zdravljenje vašega infarkta v bolnišnici uspešno, in, da ste opravili zdraviliško zdravljenje po programu.
Verjetno so pri vas v zdravilišču pred odpustom opravili obremenitveno testiranje in so vam na osnovi izvida povedali kolikšno stopnjo telesne obremenitve smete imeti. Predstavljam si, da so vam svetovali postopno vedno večje obremenitve, začenši z vedno hitrejšo hojo po ravnem. Lahko poizkusite tudi plavanje. Za dopust na morju, po možnosti v senci, ko je sonce visoko, ni zadržkov.
Koliko naj traja bolniški dopust po infarktu, ni strogih meril. Če se bolnik počuti dobro, naj bi se vrnil na delovno mesto približno 3 mesece po dogodku. Obstajajo sicer velike individualne razlike (oddaljenost od delovnega mesta, duševno ali telesno zelo zahtevno delo, itd.).
Verjetno vam bo že vaš izbrani zdravnik priporočil, da začnete delati s skrajšanim delovnikom.
Ker ste zboleli razmeroma mladi za aterosklerozo v več žilah, vam priporočam čim bolj dosledno zdravljenje z zdravili, ki jih že dobivate in čim bolj zdrav slog življenja.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

zanimama me kaksna in kako dolga je rehabilitacija po infarktu. sser sem star 58 let, zelo aktiven tekac za menoj je kar nekaj ultra mataronov. bom se lahko aktiven?
lep dan
matjaz

Vaše vprašanje me je nekoliko presenetilo. Po podatkih s katerimi razpolagam, bolniki po prebolelem infarktu opravijo obremenitveni test, da ugotovijo koliko se sme obremeniti. V nasprotnem primeru se bolnik po prebolelem infarktu vključi v rehabilitacijski program, ki ga izvajajo v koronarnih klubih. Morda lahko dobite zadovoljive informacije že pri izbranem zdravniku. Neodvisno od navedenih priporočil verjetno vam je že znano, da se bolnik sme obremenjevati do stopnje blagega zadihanja, ki se vedno bolj odmika pri rednih dnevnih obremenitvah

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

se oproscam, da nisem napisal da je dane sele 1 teden po dogodku. torej se cakam na rehabilitacijo. Sprasujem pa , ali bom se lahko tekel . zadnja leta sem tekel zelo umirjeno. in sicer sem se drzal pulza ki ni presege 130 udarcev na minuto. Zanima me ali se po infarktu lahko toliko popravi da bo spet lahko aktiven.
lep pozdrav

matjaz

Če boste kdaj imeli priliko, da boste dobili v roke katerokoli knjižico ali knjigo o srčnožilnih bolezni boste, v poglavju o srčnem infarktu brali, da je infarkt lahko tako majhna bolezen, da ga bolnik niti ne zazna ali tako velika, da bolnik postane invalid ali celo umre. Glede na dosedanje podatke (bolnik želi izvedeti ali in kdaj se bo lahko vključil v športne aktivnosti) sem dobl vtis, da ste zboleli za tako obliko infarkta pri kateri lahko upate na popolno rehabilitacijio. Ne bodite nestrpni. Začnite s kratkimi sprehodi in jih postopoma podaljšujte, itd. Upam, da boste v kratkem dobili pričakovana navodila v odpustnici iz bolnišnice.

najlepsa hvala za odgovor. ja res je da me ta nestrpnost malo zapelje. lep dan.
matjazf

Odgovor ni potreben.

Koncno sem dobil odpustnico.

diagnoza je- akutni transmuralni miokardni infarkt,
dvozilna koronarna bolezen,
hiperholesterolemija.

Dobil sem tudi napotnico za rehabilitacijo na polikliniki. Sem pa dobil datum začetka terapije, in sicer šele 11. marca 2013. Zanima me ali je to vedno da se vodena rehabilitacija prične 2 meseca po infarktu. Žal pa nisem dobil nobenih navodil kako do takrat. Razen tega da naj grem na krajši sprehod enkrat na dan. Kaj pomeni kratek sprehod si ne znam razloziti.

lep pozdrav
matjaž

Po vsebini dopisa ste srečno preživeli kar velik srčni infarkt. Zdaj se polagoma “rana” celi z brazgotino. V tem času bolnik še ni sposoben za večje fizične obremenitve (obremenitve v času rehabilitacije v zdravilišču). Zato ste dobili priporočilo, da se polagoma vedno bolj obremenjujete, najprej s kratkimi sprehodi počasne hoje, ki jih lahko postopno daljšate. Pri hoji naj ne pride do zasoplosti. Verjetno so vam zdravniki predpisali tudi ustrezna zdravila. Ob upoštevanju priporočenih navodil boste šli v zdravilišče že pripravljeni za izvajanje programa rehabilitacije. Srečno.

najlepsa hvala za odgovor.

matjaz

Odgovor ni potreben.

Spoštovani g. doktor!

Stara sem, 64 let, nekadilka, od športa poleti kolo, joga, pozimi 2x tedensko sprehod. Teža 79kg. Pri hoji navkreber se zelo hitro utrudim in zadiham. Če imam kakršenkoli infekt /vnetje grla, prehlad/ to najprej zaznam po utripu, ki se za nekaj dni zelo poveča. Enako tudi po malo obilnejšem obroku. Starost, ali kaj drugega? Ker sta oba pok.starša imela angino pectoris, mama tudi infarkt 2x in možgansko kap sem pred 5 leti opravila pregled pri kardiologu, ki pa ni ugotovil kakih posebnosti. Od zdravil jemljem Euthyrox 25 in Ampril 2,5. Danes zjutraj sem se nenadoma sredi neprijetnih sanj zbudila ob 4.30, z močnim srčnim utripom in močno povečanim šumenjem v ušesu, ki ga imam sicer stalno. Obhajal me je čuden občutek tesnobe v prsih, slabost in drhtenje. Zmerila sem tlak: 151/71. Odprla okna, malo hodila, spila vodo, nato je počasi minilo. Tudi tlak je padel, se pa ves dan počutim malo šibko. Moram pa tudi povedati, da sem psihično malo bolj obremenjena te dni. Je to razlog ali je morda kaj narobe s srcem?
Vnaprej hvala za odgovor. Marija

Verjetno ste imeli napad rednega hitrega bitja srca ali več prezgodnjih srčnih utripov, kar pogostoma ugotavljamo pri ljudeh, ki se zdravijo zaradi visokega krvnega tlaka, pri stresnih stanjih, pri spremembah vremena, pri prehladih, itd.. Kadar se taka stanja pogosto ponavljajo skušamo zboljšati stanje z blagimi pomirjevali (na pr. Persen, ki je prosti prodaji) ali z zdravili “na recept”. Lahko nadaljujete s sedanjim zdravim načinom življenja (po možnosti sprehodi 3 krat na teden).

New Report

Close