Srčne zaklopke
Spostovani
dne 10.4. So mi uspešno vgradili biološko aortno zaklopko po klasičnem postopku z čez prsnico. Vceraj sem odšel domov in imam odlicno pocutje. Danes popoldan pa je moja soproga dobila vročino in obcasno kaslja zato sva se v hiši ločila in nadela maske ter začela z uporabo razkužil. Ali je me mora to skrbeti, oz kaj naj naredim.
hvala za odgovor Drago
Spoštovani
Po operaciji aortne zaklopke je vaše zdravje najpomembnejše, zato je dobro, da ste previdni glede morebitnih okužb, še posebej, ker ste v obdobju okrevanja po večjem kirurškem posegu. Povišana telesna temperatura in kašelj pri vaši soprogi so lahko simptomi nalezljive bolezni, vendar to še ne pomeni nujno, da gre za nekaj resnega. Ker ste v fazi okrevanja, je dobro, da še posebej pazite na higiene in preprečevanje okužb.
Nekaj priporočil:
- Izogibajte se stiku – Ker imate povečano tveganje za okužbe zaradi šibkejšega imunskega sistema po operaciji, je dobro, da še naprej vzdržujete distanco in nosite masko, kadar ste v bližini vaše soproge.
Uporabljajte razkužila – Pomembno je, da redno razkužujete roke in površine v domu, še posebej, če so bili v stiku z vašo soprogo.
Spremljajte simptome – Če vaša soproga kaže znake resne bolezni (kot je povišana temperatura, ki traja več dni, ali hud kašelj), ji priporočite, da obišče zdravnika, da preverite, ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo.
Če vi razvijete simptome – Če se pri vas pojavijo kakršni koli simptomi (kot so vročina, kašelj, utrujenost ali težave z dihanjem), je pomembno, da se čim prej posvetujete s svojim zdravnikom, saj je vaše zdravje po operaciji še posebej občutljivo.
Za zdaj ni razloga za preveliko skrb, vendar bodite pozorni in sledite priporočilom za preprečevanje okužb. Ostanite v stiku s svojim zdravnikom, če se kaj poslabša.
LP
Pozdravljeni
Na UZ srca so mi ugotovili prolaps in fiail zadnjega lističa mitralne zaklopke z hudo mitralno regurgitacijo. Na ostalih zaklopkah ni bilo pomembnih odstopanj od normale,povečan pa je levi atrij in levi prekat.
Trikuspidialna regurgitacija 1.stopnje, s SPAP 54mm Hg+CVP
Sam osebno ne občutim nobenih težav in sem normalno telesno zmogljiv,prav tako nimam nobenih prsnih bolečin in ne prejemam nobene terapije.
Vseeno pa me čaka operacija mitralne zaklopke v izogib nadalnjim težavam,ki lahko nastanejo kasneje.
Za minimalno invaziven pristop nisem primern ker sem se premlad torej pride v poštev operacija na odprtem srcu. Zanime me ali lahko izraziš osebno željo pri izbiri operacije z nekaj centimeterskim rezom na levi strani prsnega koša in klasičnim pristopom z prerezano prsnico ali se o tem že fiksno odločijo na kardiovaskularnem konziliju?
LP
Pozdravljeni
Kardiokirurški konzilij sprejma odločitve z upoštevanjem vseh relevantnih dejstev kot so starost bolnika, anatomija, druge pridružene bolezni ter tudi z upoštevanjem želje bolnika. Torej vsekakor imate pravico izraziti svoje mnenje. Predlagam da se s kirurgom pogovorite in vprašate zakaj menijo, da je klasična operacija boljsa opcija t.j zakaj ne pride v poštev minimalno invaziven pristop. Skupaj bosta sprejela najboljšo odločitev.
LP