Srček ni viden
Pozdravljeni!
Danes se mi je skorajda sesul svet … prosim še za vaše mnenje:
Glede na ZM naj bi bila v 8. tednu in danes sem imela 1. pregled, na katerem pa se srček (utrip) ni videl. ZM je bila 5.7., ciklus pa je dolg cca. 34 dni. Sumim pa na pozno oploditev, saj zaradi spleta okoliščin na sredini ciklusa +- par dni nisva imela spolnih odnosov, imela pa sva jih 5-6 dni pred ZM. Skratka G mi je rekel, da bi moral biti plod sedaj velik že vsaj 16mm, velik pa je komaj nekaj čez 3mm. Sprva mi je hotel dati napotnico za abrazijo, a sva se potem dogovorila, da počakava še do petka, ko imam ponoven pregled. Kolikšna je verjetnost, da je kljub vsemu vse ok? Je to sploh zadosten časovni razmik? Če je prišlo do pozne oploditve, ali se v tako kratkem času lahko kaj spremeni?
Hvala za vaš čas in odgovore!
Lp, T.
Spoštovani,
bolj kot velikost ploda bi me zanimal premer gestacijske vrečke. Sicer je tako, da se mora plodov utrip videti takoj, ko se vidi plod (zarodek). Po drugi strani pa ni nujno videti plodov srčni utrip, preden povprečni premer gestacijske vrečke ne doseže ali preseže 22 mm. Vsekakor ob prvem pregledu in če niso preseženi kriteriji, ki sem jih navedel, velja počakati najmanj 1 teden dni do naslednje kontrole.
Pozdravljeni!
Spet jaz. Bila sem ponovno na pregledu. Srčka še vedno ni, plod je od prejšnjega pregleda (v torek) zrasel iz 3,1mm na 3,2-3,3mm gestacijska vrečka naj bi bila velika 30mm, bila pa naj bi v 7 tednu in 3/7, čeprav sama mislim, da sem manj (glede na datume spolnih odnosov) … na mojo željo sem ponovno naročena čez 10 dni. Kaj vi menite? Je še upanje?
Hvala in lep pozdrav.
T.
spoštovani,
če pri premeru GV 30 mm plodovih srčnih utripov ni, potem jih res ni in jih tudi ne bo več. Žal. čakanje v vašem primeru ne bo torej prineslo ničesar.
Pozdravljeni,
Stara sem 23 let in sem prvic noseca.16. julij sem imela prvi dan zadnje menstruacije (zadnje tri M sem imela na 32 dni, ostale so bile ne redne). V 6. tednu sem dobila rjavkast izcedek, ki je trajal dva dni, vceraj zopet rjav izcedek, zato sem se odpravila na urgenco, oba krat, prvic v tujini, danes pa pri nas v KC Lj. Prejsnji teden je pikica merila 4mm, danes po pregledu je GV velika 15mm, pikica 6,4mm, a utripa se vedno ni. Ali obstaja se vedno upanje da se bo srcek pojavil in kaksne so moznosti? Ali je mozno, da imam poznejso zanositev in da sem v 6. tednu in ne v 7. V torek imam prvi pregled pri svoji ginekologinji in verjetno lahko le upam na najboljse.
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav!
Spoštovanim,
glede na to, da je premer gestacijske vrečke šele 15 mm (torej < 22 mm), prisotnost srčnega utripa še ni obvezno, zato lahko počakate do naslednjega pregleda. Ali bo takrat prisoten utrip, nevem, vendar za zdaj ni mogoče reči, da z nosečnostjo kaj ni v redu.
Pozdravljeni,
v prejšnjem sporočilu sem vam pisala glede ne utripanja srčka v 6. tednu, žal utripa niso opazili tud na naslednjem UZ, tako, da so me poslali na abrazijo. Po abraziji je prišlo treji dan do močnih bolečin v trebuhu, zato so me obdržali v kliničnem centru, tam so mi ob pregledu tudi našli približno 5 cm veliko cisto na levem jajčniku, rekli so da je mogoče cista rumenega telesca medtem ko drugi trdijo da gre za endometriom in so tudi v diagnozo tako napisali (pripela sem vam tudi sliko, kaj se vam zdi kaj bi lahko bilo?). Zakaj je prišlo do tako močnih bolečin v trebuhu mi nihče ni znal povedati, edini odgovor, ki sem ga dobila je bil ta, da pri postopku abrazije ni vedno vse sterilno. Ali je možno, da je bolečine povzročil edometriom?
Danes je že 14 dni od abrazije in imam še vedno obarvan izcedek, trenutno rozaste barve. Ali je to normalno, glede na to da že deset dni pijem antibiotike Amoksiklav?
In še eno vprašanje, s koliko procentno gotovostjo lahko trdite, da zarodek lahko odmre zaradi endometrioma, ker naj bi ta izpuščal toksične stvari? Saj sem to možnost zasledila le pri vaših odgovorih, ko sem ginekologinji v KC postavila podobno vprašanje je zatrdila, da v bistvu endometriom bolj preprečuje zanositev, da drugačnega vpliva naj nebi imel. Saj veste vse ženske se sprašujemo zakaj ravno meni ni uspelo, zato si tudi jaz želim vsaj delno razložiti neuspešno nosečnost. Verjetno je tudi najbolje, da po menstruaciji čim prej endometriom odstranimo?
Hvala za vse odgovore in lep pozdrav!
Spoštovani,
pri 6 ali 7 tednih nosečnosti, do koder se zgodi 90% vseh spontanih splavov, tudi pri povsem zdravih, je res nesmiselno govoriti o konkretnih razlogih za konkreten splav. Vemo pač, da se iz endometrioze in endometriomov sproščajo snovi, ki zmanjšajo verjetnost vgnezditve in povečujejo verjetnost zgodnjega splava in pri tem je velika verjetnost, da bi zarodek odmrl prej kot kasneje. Če že, bi torej res pričakoval, da bo zaradi endometrioma prišlo prej do motene vgnezditve in zelo zgodnji splav še preden se nosečnost opazi v maternici kot šele potem. O odstotkih verjetnosti, da ima pri vašem splavu kakšno vlogo endometriom, torej ne moremo govoriti. Najprej bi predlagal, da se sploh ugotovi, za kakšno cisto gre. Če se malo počaka in cista izgine, je že to diagnostično potrdilo, da ni šlo za endometriom, ker ta ne izgine sam od sebe. Če bo cista ostala vsaj mesec dni, se lahko z laparoskopijo slednjo odstrani in takrat konkretno ugotovi, kakšnega izvora je. Slike žal niste pripeli oziroma je pač ni, ker je bodisi datoteka prevelika ali pa ste naredili kakšno drugo napako.
Po abraziji lahko krvavitev traja nekje do 8 dni, rozast oziroma blago krvavkasto obarvan izcedek pa lahko traja tudi dalj časa.
Spoštovani,
moj prvi pregled v nosečnosti je bil 9. 12. (glede na ZM nosečnost 6t 6/7).
Premer GV je bil 1 cm, ploda še ni bilo.
G mi je rekla, da je sicer slika na UZ zelo lepa, ampak za nekaj manj kot 6t in da sem zanosila malce kasneje v ciklusu. Izračunala mi je, kdaj približno naj bi zanosila, a sem ji povedala, da takrat nisem imela odnosov ( da sem jih imela prej v ciklusu). Po tem je G postala skeptična in rekla, da gre potem lahko za nepravilen razvoj zarodka in omenila možen splav…
V začetku tega tedna se mi je pojavil na papirju rahlo roza/rjavo obarvan izcedek, včeraj tudi rdeče nitke v njem. Tako sem šla na urgentno ginekološko ambulanto, ker nisem vedela, ali je to že začetek konca ali kaj (14. 12., nosečnost 7t 4/7).
Ginekolog, ki me je tam pregledal, je rekel, da je krvavitve minimalno, da sicer lahko pomeni grozeč splav, a zaenkrat še ne more reči.
Slika na UZ pa je bila taka:
premer GV 18,85 mm, viden rumenjakov mehurček in ob njem plod CRL 4,8 mm, PSU še neviden- Torej brez utripa!
G sem vprašala, ali je utrip, če ga ni možno videti, možno slišati (namreč v moji prvi – srečno končani -nosečnost pri CRL točno 4 mm tudi še ni bilo vidnega utripa, a je G “nekaj vklopil” in se je utrip lepo zaslišal po ordinaciji). G je rekel nekaj v smislu, da utripa ni videti in da ga zato tudi ni možno slišati.
Tudi on, tako kot moja G, ni dal prav veliko upanja meni in tej nosečnosti – da je več možnosti, da se bo slabo končalo kot dobro.
Naslednji pregled imam sredi naslednjega tedna, ko bi moralo biti vse jasno.
Jaz se že psihično pripravljam na vse možne (tudi slabe) izide nosečnosti, a bi vseeno imela nekaj vprašanj za vas (vnaprej opozarjam, da vam bodo verjetno zvenela, kot da se oklepam rešilnih bilk):
1. Kaj pravite glede na napisano vi, kakšna je po vašem prognoza glede na to,da GV še ni enaka ali večja od 22 mm?
2. Mere kažejo, da sem noseča vsaj teden dni manj – da naj bi zanosila kasneje, a nisem, ker nisem imela odnosov v zadnjem delu ciklusa. Je potem edini zaključek, da s plodom ni vse v redu? Kaj pravite na to (lepo) rast v petih dneh od prvega do tega urgentnega pregleda?
3. Kako lahko plod raste, a se srček ne vidi? – Če raste, potem je živ ali kako?
4. Ali je načelno sploh možno, da se plod pojavi, srček pa (še) ne? Kaj je lahko vzrok temu?
Ali je v mojem primeru (CRL = 4,8 mm) vsaj teoretična možnost, da se srček še pojavi?
5. Kdaj se naprava za poslušanje srčka (Doppler?) uporabi? Do sedaj sem mislila, da takrat, če se utrip na UZ ne vidi, vklopijo to napravo in poskušajo,ali se bo srček vsaj slišal. Ali pa je tako, da se mora utrip vsaj malo zaznati na UZ, da potem vklopijo napravo za poslušanje? – Še vedno mi namreč ni jasno, zakaj G ni vklopil te naprave.
Hvala za vaše odgovore
1. v tem stadiju nosečnosti ni modro dajati kakršnekoli izjave o vitalnosti in prognozi nosečnosti. to je mogoče le, če je enaka situacija brez napredka že dalj kot teden dni (torej vsaj 2 ločena pregleda) ali če je nastanek nosečnosti nedvomno jasen (npr. IVF postopek).
2. znanost še ni rekla zadnje besede gled pojava, ki je sicer znan pri nekaterih pakrljarjih (srnjad, jelenjad), namreč embriopavza. to je pojav, ko zarodek nekaj časa miruje in ne raste, praviloma v zelo zgodnji fazi razvoja, še preden se ga sploh da videti. Pri teh živalih do oploditve pride septembra, oktobra, zarodek pa se začne razvijati šele v času začetka podaljševanja dneva, torej januarja, februarja, ko se pojavijo prvi znaki pomladi. Nikomur do zdaj še ni uspelo dokazati, da tak pojav v omejenem obsegu obstaja pri ženski, recimo za teden ali dva tedna, ravno toliko da zmede ocenjevalca trajanja nosečnosti z UZ, vendar obstajajo pojavi, ki mejijo na čudež, ko je bila ženska noseča 6 tednov, spolne odnose pa je imela (sicer po lastnih izjavah, kolikor je temu pač mogoče verjeti) najmanj 6 do 7 tednov pred tem (če vemo, da trajanje nosečnsoti opisujemo s tedni od ZM dalje in je dejansko nosečnost 2 tedna mlajša od deklarirane) potem je takšna nosečnost nemogoča.
3. in 4. raste nosečnost, ne plod in tisto, kar je ginekolog izmeril in mu pripisal razdaljo teme-trtica ob odsotnosti utripa ni nujno tudi res zarodek.
5. dopplerja tako zgodaj pravzaprav niti ne priporočajo uporabljati, ker ima večjo energijo kot B slika, sicer pa se srčni utrip najprej vidi z B sliko in šele nato ga je mogoče potrditi še z dopplersko preiskavo.
Pozdravljeni.
ZM sem imela 1. 7.. Ker se mi je pojavil rjav izcedek, sem bila 22. 8. zvecer prvic na urgenci (GV 9 mm, odbojev ploda ne vidi, RM ne vidi, HCG 9614, diagnoza: zg. nosečnost 5/6 tednov po UZ, po ZM 6/7, blighted ovum), drugic pa naslednji dan 23. 8., ko sem prisla po izvide HCG. Takrat so me ponovno pregledali in vzeli kri (vidna GV, odboji ploda in PSU, HCG 10.801, diagnoza: potrjena nosecnost). Na vprasanje, kako je mozno, da vceraj niso videli nicesar, danes pa ze, sem dobila odgovor “Danes je taprava zdravnica”.
1. 9. sem bila narocena na kontrolo in zdravnica spet ni videla PSU, TT pa izmerila 16 mm in mi dala napotnico za splav.
Glede na podatek, da se caka do velikosti 22 mm, ali naj se cakam, ali grem na ciscenje?
Spoštovani,
ta velikost (22 oziroma 25 mm), do katere ne moremo ocenjevati prisotnosti srčnega utripa zarodka, ne velja za zarodek ampak za celotno nosečnost oziroma premer vrečke. Čim se dobro in jasno vidi zarodek, bi se moral videti tudi utrip. Pri razdalji TT 16 mm se vedno vidi PSU, če seveda utripi so.
Spoštovani!
V sredo pred dvema dnevoma sem imela 1. ginekološki pregled, kjer je ginekologinja ugotavljala missed ab., ker ni bilo vidnega srčnega utripa. Takoj me je poslala na urgentni gin. kliniko za prekinitev nosečnosti. Ker ne vem točnega datuma zadnje menstruacije (načeloma proti koncu avgusta), sem skeptična, da me je tja napotila prehitro.
Naslednji dan sem odšla na urgentni gin. kliniko, kjer so ponovili pregled, izvid je bil sledeč:
Gospa prihaja zaradi missed ab. v 9. tednu gestacije. Pove, da slabosti, bruhanja, krvavitev ali krčev ne čuti.
P:0
Ab:0
ZM: 25.8.2014, menstruacije redne
Zdrava, redne terapije ne prejema, alergij ne navaja, operirana še ni bila. Pred enim mesecem se je zdravila zaradi viroze oz. angine, okužbe spodnjih dihal. Prejemala je Ospamox.
St gyn: zunanje splovilo in nožnica bp, porcija gladka, valjasta, uterus ustreza prvemu lunarnemu mesecu, palapatorno neobčutljiv, adneksalno prosto.
Vag UZ: uterus v AVF, v njem GV z RM in plodkom, CRL 1,3cm (ustreza 6-7 tednov gestacije), PSU-.
Dg: Missed ab.
Mnenje: prekinitev nosečnosti z MI-MI.
Slike žal nimam.
Zanima me, ali je možno, glede na to, da ne vem datuma zadnje menstruacije, da je nosečnost nastopila kasneje? Ali je smiselno počakati in naslednji teden narediti še en UZ? Nočem spodbijati diagnoze zdravnice, vendar ljudje smo zmotljivi in vedno obstajajo izjeme (dolžina menstrualnega cikla oz. ovulacije). Imam slab občutek glede prehitre diagnoze, zato vas prosim za mnenje.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
če se je dalo zarodek izmeriti in je meril že 13 mm (CRL), potem gre za 7 + tedensko nosečnost in bi se morali obvezno videti utripi. Če jih ni bilo, jih ni in jih tudi ne bo. Žal… Seveda pa lahko počakate, saj s čakanjem ničesar ne zamujate. Odstranitev nosečnost ije povsem mogoče izvesti kadarkoli, tudi še čez teden dni.
Pozdravljeni, danes sem imela prvi UZ, saj naj bi bila v 9. tednu nosečnosti.
G je najprej zelo začudeno gledala v ekran, momljala nekaj da je maternica čudne oblike in da sem ji zagotovo lagala o ZM, saj je GV velika 20mm, to pa naj bi bilo primerno za 6 tednov.
Najbolj pa me skrbi, da ni bilo videti ploda. Zanima me, če je slph upanje da se bo ob naslednjem UZ(čez teden dni) pojavil plod ali gre skoraj verjetno za nosečnostjo brez ploda.
Spoštovani,
ne vem, kako in kaj je gledala vaša ginekologinja, ampak če premer GV ni bil vsaj 22 tednov, ne moremo reči, da ni upanja, da se bo čez teden dni situacija spremenila. Za kakšno nosečnost gre bo torej mogoče reči naslednjič.
Spostovani,
veliko ste ze pisali o tem pa vseeno moram se jaz vprasati, da bom lazje zdrzala do naslednjega pregleda.
1.dan ZM je bil 11.9.14. Po tem gledano sem v 7.tednu nosecnosti. Vendar…1.odnos v tem obdobju sva imela komaj 10.dan. Ovulacija je bila cca 25.-26.9..takrat sva imela odnose 26.9., 28.9., 30.9.. po moji lajicni logiki sem oomaj v cca 4-5 tednu.
1.pregled sem imela 29.10., kjer je bila GV velika 10mm, zarodek ni bil viden oz. Zelo dlabo. Narocena 19.11.
31.10.se mi je zjutraj pojavil svetlo rjavi izcedek (bolecin ni,pocutje odlicno).izcedek se je kolicinsko stopnjeval, zato so mi na UKC rekli naj se pridem pokazati. Zarodek viden, velik 4mm, vendar brez utripa.rjavi izcedek je opisan kot temno rdeca kri, VENDAR to nikakor ni rdece barve. To je cista cista svetlo do temno rjava barva. Zelo podobno izcedku pred samo menstruacijo. V ponedeljek naj bi dla po napotnico za splav.
meni se to zdi absolutno prezgodaj. Imam prav? Pa vase mnenje?
HVALA! lp
Spoštovani,
mislim,da bi uporabil kar standardni odgovor. Ko v prvo vidimo GV manjšo od 22 mm in v njej ni utripov, se naredi naslednji UZ pregled teden do 10 dni kasneje in stanje ponovno preveri. V kolikor takrat utripi so, potem je vse v redu, v kolikor jih ni, pa jih tudi ne bo in z odlašanjem s čiščenjem pri tej strategiji ničesar ne izgubimo.
Spoštovani,
lahko le zapišem že večkrat zapisano, da pri GV s premerom, manjšim od 22mm prisotnost utripa ni obvezna, pri premeru GV 25 mm ali več pa je obvezna. Nekje med 22 in 25mm je siva zona. Težko torej ocenjujem nekaj, kar v tem stadiju nosečnosti še sploh ni pogosto. Bo treba počakati na naslednji UZ pregled vsaj čez 1 teden.