Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Srce: tahikardija – distolični tlak

Srce: tahikardija – distolični tlak

Spoštovani.
Rada bi nasvet glede dveh težav: krvni tlak in tahikardija. Stara sem 47 let, na splošno zdrava, le s preveliko telesno težo, čeprav sem fizično precej aktivna (delo imam sedeče vendar se skušam nekajkrat tedensko rekreirati), večinoma se tudi zdravo prehranjujem (malo mesa, veliko zelenjave in sadja, malo kruha, malo mlečnih izdelkov, malo soli, velika slabost pa so sladke jedi), kavo uživam minimalno, alkohol zelo redko, ne kadim. V zadnjih 5 letih sem imela nekajkrat obdobje s povišanim krvnim tlakom (do 14 dni), ki sem ga z gibanjem in ustrezno prehrano uredila. Menim, da so ta obdobja višjega tlaka posledica stresa (kar nekaj velikih prelomnic sem imela v zadnjem desetletju, poleg stresne službe). V zadnjem 5 letnem obdobju sem imela dvakrat preiskavo holter in v času meritev je bil krvni tlak popolnoma normalen (oz celo nizek). V tem cca 5 letnem obdobju si tlak redno merim in povprečno bi rekla da imam »visoko normalen tlak«. Vrednosti se gibljejo v povprečju med 130-135/80-90, občasno zaniha a zelo redko in za minimalno preseže tlak vrednosti: sistolični 140 in distolični 90. Običajno telesno čutim kdaj so višje vrednosti (dejansko v večjih stresnih situacijah, nikoli pa ob večjem telesnem naporu).

Se mi je pa v zadnjih dveh letih pojavila nova težava s srcem – domnevno tahikardija, ki jo tudi povezujem s stresom. V dveh letih se je to zgodilo cca 5 x, običajno zvečer, srčni utrip nenadno doseže vrednost cca 190 udarcev. Sprva je to hitro bitje popustilo v cca pol ure (poizkušam se umiriti, zavestno počasno dihanje, pitje hladne vode v minimalnih požirkih, običajno pa vzamem hkrati še 2 x persen forte kapsulo). Opažam pa (in to me skrbi) da pri zadnjih 2-3 primerih bitje srca ni popustilo v eni uri, nazadnje je popuščala hitrost bitja celo 3 ure (do normalnega utripa). Krvni tlak ob »tahikardiji« je bil običajno normalen ali celo nižji. V zadnjem primeru (včeraj) pa je bil krvni tlak 134/115, šele po več urah se je normaliziral na 125/75.

Skrbi me pogostejše pojavljanje tahikardije – doglotrajnejše trajanje in ob tem visoko povečanje distoličnega tlaka.

Imam pa tudi težavo z precejšnjo zadihanostjo pri hoji navkreber ali po stopnicah (ki jo sicer pripisujem povišani telesni teži). Precej hodim, hoja po ravnem mi ne dela problemov, z hojo v hrib pa imam težave že od zgodnje mladosti, ko sem imela normalno telesno težo.

Rada bi shujšala vsaj za nekaj odstotkov a na tem področju imam res hude probleme. V preteklosti sem sicer uspela shujšati za cca 20 kg a se mi je teža vrnila z nekaj dodatka kljub podobnemu ritmu gibanja in prehranjevanja.

Kaj mi svetujete? Še kakšno preiskavo, kakšna zdravila v fazi tahikardije?
Ponavadi sem v času napada tahikardije sama. Če bi šla takrat na urgenco (sem zasledila da nekateri to svetujejo) bi se morala sama odpeljati z avtomobilom (sicer le nekaj kilometrov, pa vendar…) gibanje, pa se mi zdi da mi poslabša »tahikardno« stanje. Zato si poizkušam v »kritični fazi« pomagati sama z »zavestnim umirjanjem«.

Spoštovani!

Imate nekaj problemov, ki niso nujno vzročno povezani.

Napdi hitrea bitja se pogosto pojavljajo brez posebnega razloga. Dokler se vam pomirijo, in niso pretirano pogosti, ob preverjenem 24-urnem ekg snemanju ni potrebno kaj psoebnega ukrepati.

Obenem pa imate tudi tesnobo in kar nekaj težav, poevzanih z njo. O tem se pogovorite z zdravnikom.

Kar se tiče krvnega tlaka, ni potrebno posebno skrbeti, saj zaenkrat ne sega prav visoko. Pomebne niso mertive, ko se počutite slabo, ampak, ko se počutite dobro.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Gospa,

moje težave so se začele podobno kot vaše. Zdravnik je že menil da imam hudo anksioznost. Ampak nato se je izkazalo da imam hiatalno kilo. Določena hrana agravarira to kilo kar povzroča povišan srčni utrip.

Nekaj lahko poskusite:
– Izločite povsem vse ogljikove hidrate za nekaj dni. nadomestite le-te z kuhano zelenjavo – grašek, korenček, koruzica. Lahko si celo delate pire iz tega.
– Izločite vso pečeno meso. Jejte samo kuhano in ribe.
– Izločite vse nasičene maščobe. Nobene zaseke s česnom in podobno.
– Izločite vse mlečne izdelke. Ne jogurtov, ne pudingov, ne čokolad… nič!
– Izločite povsem ves alkohol in kavo ter cigarete.
– Zelo male obroke! Tudi za kosilo pojejte pol manj kot pa ponavadi, če boste še pa lačni pa vsaj 2 uri še počakajte in pospravite še drugo polovico kosila

Če lahko s tem spravite vaš utrip pod kontrolo potem se pogovite z zdravnikom glede endoskopije ali pa kontrastnim rentgenom da vam ugotovijo ali imate težave s kilo.

Poskusite se te diete strogo držat vsaj en teden. Za izgubit nimate nič.

Spoštovani dr. Kersnik najlepša HVALA za čas in nasvete.

Hvala tudi TomažB za izkušnjo in namig. Čeprav “kritične” hrane skoraj ne uživam ali res minimalno in zelo redko (zaseka, pečeno meso) kadim ne, alkohol zelo zelo redko (priložnostno v majhnih količinah), uživam pa občasno jogurte, skuto, sir. Bom seveda poizkusila z izločitvijo še tega. Zelenjavo obožujem in ne bo problema.

New Report

Close