Najdi forum

srce

Lepo pozdrav gospod doktor.
Pred časom sem bil na UZ srca in v izvidu je napisano “aortna zaklopkaj e morfološko normalna z znaki centralne zmerne aortne insuficience (I do II stopnja).
Zanima me kaj to pomeni – ali je potrebno kakšno zdravljenje ali kaj drugega.
Lepa hvala.

Spoštovani!

To pomeni, da zaradi manjših sprememb na srčnih zaklopkah del krvi zateka iz aorte nazaj v levi prekat. Kot kaže zaenkrat to zatekanje ni tako obilno, da bi povzročilo povečanje levega prekata, ki mora črpati kri v žile (pri zatekanju nazaj pa se mu poveča delo). Stanje zaklopk bo verjetno treba spremljati na UZ na leto ali dve. Lahko, da bo z leti potrebna zamenjave zaklopke z umetno, trenutno pa najbrž še ne. O tem se boste posvetovali s srčnim kirurgom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zanime me še, ali je zaradi tega možnost infarkta ali kakšnih drugih srčnih bolezni kaj večja? Kako naj se čuvam, oziroma kaj naj ne bi smel delati, jesti,….? Na splošno – kako naj živim, da bo se stanje čim manj slabšalo.
Hvala.
S pozdravi.

Spoštovani!

Pri vas gre za motnje »vodovodne napeljave«, ne pa v »dovodu goriva« za črpalko. Slednje bo okvarjeno v primeru, če bo zaradi napake na vodovodni napeljavi motor preobremenjen in dovod goriva ne bo več zadoščal.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!
Občasno me muči vrtoglavica,slabost, nekakšna omotičnost, pa me zanima, ali je to lahko posledica te slabe napeljave (mogoče prekrvavljenosti v glavi – možganov). Naj vam še povem, da sem imel pred tremi leti kolaps, tri tedne sem bil v bolnici, pa niso ugotovili nič konkretnega. Samo od takrat dalje imam težave, katerih se ne rešim. Zaradi tega se tudi veliko “sekiram” in obremenjujem razmišljanje o svojem zdravju.
Lep pozdrav in hvala.
Janez

Spoštovani!

Še vedno menim, da je najverjetnejši vzrok ali vsaj povod vaših težav psihične narave. Katera koli telesna bolezen bi se lahko javljala na tako nenavaden način je še tako oddaljena, da je ne bi bilo mogoče odkriti s sedanjimi preiskavnimi možnostmi sodobne medicine, zato tudi ni smiselno, da se obremenjujete s tem.

Tudi kolaps pred tremi leti ni bil nič drugega. Seveda je to tudi bolezen, mogoče še bolj nadležna, kot katera koli druga, ker je doslej še nikomur ni uspelo dobro opredeliti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close