srbenje spolovila
Spoštovani,
Preberite si moj prvi post pod to temo, kjer je precej široka diferencialna diagnoza, morda boste na tak način lahko sami prišli do rešitve problema. Če ne bo šlo, svetujem pregled pri dermatologu. Mirena pa ni vzrok takih težav.
Lep pozdrav,
Upam, da ste vsi rešili svoje težave, če pa niste bi nekaj dodala.
Uporabljala sem Canesten in po pravici povedano ne pomaga popolnoma nič. Sicer mi je ublažil srbenje a se kmalu pojavi nazaj. Kremo se uporablja več kot en teden. Tudi en mesec, preberite navodila. Tablete so tri in meni osebno niso pomagale. Potem sem obiskala ginekologinjo in predpisala mi je Gyno-Daktarin (7 vaginalnih globul) zelo pomagajo, dobi pa se jih samo na recept. Poleg tega mi je predpisala še Diflucan (1 trda kapsula, ki jo popiješ ti in tvoj partner – vsak eno – in ti prepreči nastajanje glivičnih okužb ter ”razkuži” predele kjer glivice nastajajo) Res super zdravila.
Pomaga pa tudi (tisti, ki se izogibate zdravnika) Pelin. Zavrete vodo, vanj date pelin in počakate, da se malo namoči. Nato date kozičko s pelinom vred na bide ali kaj podobnega in se usedete gor. Hlapi vam morajo prodirati v vagino. Tudi to zelo pomaga! Preverjeno! Pazite samo, da se ne opečete in da ne hlapi uhajajo. To najbolje nadzorujete, da se ovijete v brisačo (okoli pasa) in ne pustite hlapom mimo brisače. Veliko sreče.
Spoštovani,
pri vseh protimikrobnih zdravilih je tako, da imajo svoj spekter delovanja in na nekatere povzročitelje delujejo, na druge pa ne. V praksi pri pogostih okužbah protimikrobna zdravila večinoma predpisujemo empirično, na podlagi izkušenj o učinkovitosti, in pred zdravljenjem ne določamo povzročitelja in ne testiramo njegove občutljivosti, saj bi bil to enormen nepotreben strošek. Tako npr. pri angini predpišemo penicilin, pri doma pridobljeni pljučnici amoksicilin s klavulansko kislino, pri glivičnih okužbah nožnice pa večinoma klotrimazol (Canesten). Tako ravnamo zato, ker ogromno večino okužb na ta način pozdravimo. Če to empirično zdravljenje ni učinkovito, zdravilo zamenjamo.
Če je bil Canesten pri vas delno učinkovit – za kratek čas je olajšal težave, nato so se ponovile – ste imeli očitno težave z glivo, ki je na klotrimazol le delno občutljiva. To se ne zgodi ravno pogosto, včasih se pa, in zato ste pač dobili drug antimikotik. Lahko bi se zgodilo tudi obratno, pa bi imeli glivo, ki bi bila občutljiva na klotrimazol (Canesten), na mikonazol (Daktarin) pa ne. Samo na podlagi vašega primera seveda ne moremo zaključiti, da Canesten ni učinkovit, čeprav se vam je očitno zameril. Še vedno je klotrimazol odličen antimikotik z zelo dobro učinkovitostjo in prenašanjem pri večini glivičnih okužb.
Izkušenj s pelinovimi parnimi kopelmi iz prakse sicer nimam, doslej mi tega nobena pacientka ni omenila, ampak zakaj pa ne. Pelin naj bi imel antiseptični (razkuževalni) in tudi protiglivični učinek. Edinole to bi komentirala, da pri sedeči ženski nožnica ni votla cev, kot si jo predstavljamo iz anatomskih ilustracij, pač pa so stene tesno stisnjene skupaj. Podobno kot zaprta usta niso prazna votlina, ampak jih v celoti zapolnjuje jezik, razen če se posebej potrudimo in ga tiščimo navzdol. Takšna akrobacija pa z nožnico v sedečem položaju ni mogoča, razen če bi si pomagali s kakšno napravo, npr. ginekološkim spekulom. Zato si težko predstavljam, kako bi hlapi prišli v nožnico. Morda bi bilo bolj smiselno poskusiti s sedečo kopeljo ali izpiranjem.
Lep pozdrav,
Nočem pametovati ampak to je počela moja babica in veliko generacij pred njo, ko še niso poznali raznih zdravil in je očitno delovalo. Torej sem poskusila in je delovalo tudi meni in mojim prijateljicam (dvem, če smo natančni). Ne vem kako deluje, pomagala pa si nisem z nobenim pripomočkom. Vendar deluje in mi pomaga bolj kot zdravila. Res pa, da moraš malo dlje vstrajati. In tudi za nekatera zdravila ne vemo točno koliko negativnih učinkov imajo na telo. Pri naravnih zdravilih kot je pelin in ostala zelišča pa vemo, da so zdravilna in samo to. Razen alergij.
Povdarjam, nočem pametovati in mogoče me boš imenovala staromodna ampak raje se zatečem k naravnim virom kot, da jemljem zdravila, ki mi bodo v bodoče lahko škodovala. Hvala bogu pa jih ne uporabljam pogosto (in za to lahko potrkam po mizi). Vsakemu svoje.
Spoštovani,
kot je razvidno iz mojega prejšnjega odgovora, nimam popolnoma nič proti naravnim zdravilom – in hvala bogu, če se kdo z njimi pozdravi. Zdravniki imamo manj dela, strošek za zdravstveni sistem je manjši, bolniki pa zadovoljni. Kaj bi lahko bilo boljše od tega? Le da moramo učinkovitost vsakega zdravila – tako naravnega kot tablet ali česar koli drugega – presojati kritično in ne na osnovi posameznih primerov. Veliko bolezni mine samih od sebe, ne glede na to, kaj delamo, in zaradi tega so med ljudmi zelo razširjene razne popolnoma nesmiselne prakse, ki so sicer neškodljive, ampak tudi popolnoma neučinkovite. Tako je na primer z virusnimi bradavicami, pri katerih je spekter vraž prav neverjeten, krožijo pa med ljudmi zato, ker 50 % bradavic izgine v dveh letih, ne da bi sploh kar koli z njimi počeli. Zato ljudje npr. verjamejo, da bradavice izginejo, ker so nanje pljuvali, urinirali, jih mazali s polžjo slino ali kaj podobnega; menda celo skoraj vedno pomaga, če starši kupijo bradavice od otroka (!). Nič od naštetega seveda ni učinkovito, ampak je bil terapevtski uspeh zgolj zasluga narave bolezni – da mine sama od sebe.
Tudi glivične težave z nožnico velikokrat minejo same, ker bakterije vzpostavijo red – čeprav iz pogovorov na tem forumu to niti ni razvidno, saj se tukaj zbirajo samo pacientke s težavami; tiste, ki težav nimajo, pa se ne oglasijo. Poleg tega je treba pri presoji učinkov upoštevati efekt placeba: veliko zdravil pomaga zato, ker ljudje verjamejo, da pomaga. V kakršnih koli resnih medicinskih študijah se učinek placeba vedno izključuje tako, da polovica bolnikov dobi neučinkovit preparat, ki je videti točno tak kot zdravilo, pri tem pa niti bolnik niti zdravnik, ki jim zdravilo daje, ne ve, ali je dobival pravo zdravilo ali placebo. To ve samo nadzornik študije, ki opravi analizo učinkovitosti in poda rezultate.
Kot sem rekla, naravna zdravila so, kar se mene tiče, povsem ok, če jih uporabljamo po pameti. Nikakor pa ni res to, da naravna zdravila nimajo stranskih učinkov! Za začetek se lahko s kupom povsem naravnih stvari tudi ubijemo, če jih zaužijemo v zadostni količini. Kakršen koli zdravilni učinek naravnih zdravil pa temelji na farmakoloških učinkovinah, ki so podobne tistim v zdravilih, in imajo tudi raznorazne možne stranske učinke. Veliko zdravil, predvsem starejših, je bilo pridobljenih s koncentriranjem učinkovin iz rastlin in njihovim izpeljevanjem. Le da imajo ljudje po principu placeba bistveno manj stranskih učinkov, ker verjamejo, da naravne stvari ne morejo škodovati.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
s težavami se srečujem že 1,5 in še vedno nisem ugotovila vzroka. Začelo se je s srbečo levo ustnico in nekimi majhnimi tvorbami kot podkožni mozolji. Ginekolog mi je na pregledu rekel, da nič ne vidi in da vse zgleda ok. Mi je pa odkril na presredku zelo majhno virusno bradavuco. Srbenje pa se je nadaljevalo in ponoči sem se velikokrat močno praskala, ker sem naredila ranico. Seveda sem zopet obiskala ginekologa, ki pa me ni niti pogledat temveč mi kar predpisal canesten mazilo in neko kapsulo proti gljivicam. Zdravljenje je bilo nuspešno. Potem sem šla na protiglivično dieto in poskusila z bazičnimi kopelmi, kopeli z oljem iz grenivkinih pečk, kis, kokosova maščoba, probiotični jogurt, kapsule za uravnavanje flore, ipd. Od takrat uporabljam samo bombažne spodnje perilo in vložke iz bio bombaža. Seveda ni nič pomagalo temveč se je zadeva razširila na površinski del spolovila. Najhuje me je srbelo, ko sem se spotila. Spolovilo je bilo že čisto rdeče in nabreklo. Skratka zadeva je bila že neznosna. Canesten sem redno uporabljala vsak dan (v obdobju 3 mesecev sem porabila najbrž 4 kreme). Zato sem odšla na pregled k drugemu ginekologu, ki mi je diagnosticiral glivično in bakterijsko vnetje. Temu primerno sem dobila zdravila, ki zopet niso pomagala. Na koncu mi je pred odhodom na dopust predpisal kremo s hidrokortizonbutirat. Po dvakratnem nanosu je zadeva popolnoma zginila.Nehalo me je srbeti in rdečica je zginila, kljub nenehnem potenju na potovanju. 3 mesece sem imela mir, potem pa se mi je zadeva zopet pojavila. Tokrat se spopadam s srbečo ranico na istem mestu (to je – notranji del leve ustnice). Zadeva ni tako kritična kot je bila lani, samo se bojim, da se bo poleti poslabšalo. Trentuno me včasih sploh ne srbi. Če si pa po telovadbi takoj ne zamenjam spodnjega perila, me takoj začne srbeti. Včasih imam občutek, da me srbi, ker je spolovilo suho. Včasih pa imam spet občutek, da me srbi ker je mokro. Skratka sprobala sem že veliko stvari. Najbolj mi gre pa pri celotni zadevi na živce to, da ne vem kaj točno je. Jezijo me tudi ginekologi, ki mi ne znajo pomagat in samo prepisujejo dzravila brez da bi skušali s kakšno preiskavo ugotoviti vzroka.
Prosim vas za kak dober nasvet. Hvala.
Spoštovani,
tudi jaz imam težave s srbečico in občasnim izcedkom (gost prozoren tok, včasih je opaziti bele primesi). Ginekolog me je že zdravil s protiglivičnimi zdravili, a ni bilo nobenega izboljšanja, sicer se je stanje pomirilo, ampak ponovno se pojavijo isti znaki. Tudi če mi ginekolog ne predpiše gynodaktarina, diflucana in podobno se stanje znormalizira samo od sebe in spet pojavi, tako nekako ciklično. Bi rekla, da so težave omejene na stanje pred in po menstruaciji, ko mi nekako celo malce oteče sluznica nožnice in me boli tudi spolni odnos. Sicer sem zdrava, stara 28 let, športna in prav nič sladkosneda, nosim bombažno perilo.
Bi lahko bilo tako stanje normalno, tudi to, da sluznica oteče in prepreči odnos? Naj omenim, da ko težave minejo imam mir kakšne 15 dni do menstruacije (morda me kdaj pa kdaj malce srbi, a nič posebnega) in s partnerjem pri seksu nimava nobenih težav. Ne uporabljam nobenega od pripravkov za spiranje nožnice, tablet, lubrikantov, nekako sem mnenja, da bi morala sluznica delati sama. Razlog zakaj se obračam na vas, pa najbolj tiči v tem, da je ginekolog priporočil naj s partnerjem uporabljava kondom (partner je stalen že več let in načrtujeva otroka). Je to sploh smiselno glede na to, da so težave vsakič ciklične, ponovile so se tudi, ko nisva imela spolnega stika. Kondomi mi spolnost samo še otežijo v težavnih dneh, saj je še več drgnjenja. On nima nikakršnih znakov, da bi ga kaj srbelo, mučilo…
Lepo vas pozdravljam,
Ana
Spoštovani,
vaša zgodovina kaže na to, da imate občutljivo kožo in sluznico spolovila, ki na zunanje dejavnike pogosto odreagira s srbenjem in vnetjem. Tovrstnemu vnetju rečemo dermatitis simplex (ab externis) ali detritivni dermatitis. Pogosti sprožilci so drgnjenje, potenje, različne kreme, zlasti zeliščne in odišavljene, konzervansi v kozmetiki, uporaba vložkov iz umetnih materialov, ostanki pralnih sredstev in mehčalca v perilu, obarvan in odišavljen toaletni papir … Glede na impresivno količino različnih pripravkov, ki ste jih uporabljali v obdobju poslabšanja, je možna tudi kakšna kontaktna alergija.
Pri občutljivi sluznici je pričakovati, da se bodo težave slej ko prej ponovile in jih boste pač reševali sproti. Največ boste naredili, če se boste izogibali znanim dražljivcem, kar očitno glede na dolgotrajno zatišje dobro obvladate. Povsem razumem, da je ponavljanje težav neprijetno, ampak zdravila, ki bi to odpravilo, preprosto ni. Če je spolovilo preveč suho, lahko za nego uporabite kakšno indiferentno mazilo brez dišav in brez zelišč (npr. Lexobaza hidrofobni gel ali Bepanthen mazilo – za dojenčke). Če se vnetje preveč razplamti, lahko občasno uporabite kortikosteroidno kremo, ki vam je že pomagala. Treba pa je vedeti, da se lahko še vedno dodatno pojavi kakšno glivično ali bakterijsko vnetje, kot pri kateri koli drugi ženski, ki zahteva drugačno zdravljenje. Tako da pozor – če bodo vaše težave kdaj drugačne, kot ste jih navajeni, si lahko s kortikosteroidom “na pamet” stanje še poslabšate.
Ranico na spolovilu, ki traja več kot dva tedna, je treba pokazati zdravniku. Večinoma gre sicer za banalne spremembe, lahko pa je tudi znak kakšne bolezni, npr. raka ali sifilisa.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
nožnični izcedek se med mensturacijskim ciklusom spreminja, tako po količini kot tudi po videzu. Če sami opažate, da so spremembe ciklične in če hkrati ni bilo nobenega učinka po uporabi protiglivičnih zdravil, gre najverjetneje za fiziološke spremembe.
Drug vaš problem je “oteklina” sluznice. Sama sluznica je tanek epitelij in njeno oteklino lahko vidimo praktično le pod mikroskopom. Kar opažate sami, je očitno neka oteklina tkiv pod sluznico, kjer je vezivo zelo rahlo in je oteklina oz. povečanje volumna tkiva zelo dramatično. Ob tem se lahko pojavi srbenje ali zbadanje zaradi raztegnjenega tkiva, ki potem, ko tkivo uplahne, tudi mine. Ciklične spremembe lahko pomenijo vpliv hormonov, da bi bila oteklina tako huda, da bi preprečila odnos, pa si težko predstavljam in predlagam, da vprašate ginekologa, ki o tem ve več od mene. Glede na težave, ki ste jih opisani, pa tudi jaz ne vidim razloga za uporabo kondoma, razen če je temu ginekologovemu priporočilu botrovala kakšna druga okoliščina (kondom npr. svetujemo pri prenosljivih okužbah, dokler ne potrdimo, da je bilo zdravljenje uspešno, česar pa je ne omenjate).
Lep pozdrav,
Najlepša hvala vam za odgovor, ker moj ginekolog je prepričan, da gre za neko preobčutljivost, morda alergijo ali pa kakšna SPB (pravi, da se on ne zna opredeliti in da pa vidi da nekaj draži), in ginekološko naj bi bilo vse ok. Pri meni se izcedek pozna zgolj na hlačkah in je nekako posušene motne bele barve, ali lahko tak izcedek sploh del normalne flore? Izcedka sicer nimam nekaj čudnega in povečanega (takega kot sem navedla zgoraj). Obrnila sem na vas tudi iz razloga, ker me je ginekolog poslal k dermatovenerologu (kjer naj bi menda testirali na SPB) in imam datum šele čez 3 mesece. Kakšno SPB bi lahko imela, pa tudi ne vem, imam stalnega partnerja, s katerim sva verjetno že vse povzročitelje izmenjala, znakov pa tudi nimava nobenih. To je edini razlog zakaj je ginekolog priporočal kondome in res ne vem, če je smiseln, še vedno je zgolj sum in ne simptom.
Lep pozdrav, Ana
Spoštovani,
izcedek iz nožnice je normalen pojav pri vsaki ženski in raziskovati ga začnemo bodisi če pacientka poroča o spremembi bodisi če nenormalen izcedek opazi zdravnik pri pregledu. Na splošno pa je praktično ni ženske, ki bi po celodnevnem nošenju perila ne opazila vsaj nekaj belkaste sledi na hlačkah. Če ginekolog meni, da bi lahko šlo za spolno prenosljivo okužbo (vzrok izcedka sta lahko npr. okužba s klamidijo ali genitalnimi mikoplazmami), je seveda prav, da se to razišče. Nič hudega, če na pregled in testiranje počakate tri mesece, če ste sicer brez večjih težav. Pri dolgotrajnem partnerstvu, kot pravilno ugotavljate sami, se mikrobna flora intimnih predelov že tako ali tako izmenja in kondom posebnega smisla v teh okoliščinah nima. Če bo dermatovenerolog ugotovil prisotnost katere od SPO, pa bo tako ali tako predpisal zdravljenje za oba partnerja; v tem primeru pa res svetujemo kondom od začetka zdravljenja do kontrolnega brisa, s katerim ugotovimo, ali je okužba pri obeh pozdravljena ali ne.
Lep pozdrav,
Res hvala za vse odgovore, bom lepo počakala na svoj pregled.
Imela bi le še eno vprašanje in sicer jemanje Lactogyn kapsul. Ugotovila sem, da mi res pomagajo in sicer, ko se mi podre flora, dve kapsuli dnevno dva tedna in potem še en teden po ena dnevno.
Malce sem v dvomih, ali to res deluje, ali gre za placebo učinek. Namreč kako bakterije iz črevesja sploh pridejo v sluznico nožnice? Preko absorbcije v kri ali direktno? Ali lahko Lactogyn v tolikšni količini škoduje?
Lep pozdrav,
Ana
Spoštovani,
kar se tiče mehanizma učinka kapsul Lactogyn, sem o tem že pisala na forumu. Laktobacili, ki jih jemljemo skozi usta, se ne morejo iz prebavil naseliti v nožnico kar skozi trebuh ali celo po krvi. Da bi lahko iz prebavil (po jemanju kapsul Lactogyn) prišli v nožnico, bi morali najprej priti skozi cel prebavni trakt, naseliti področje okrog anusa in od tam nekako potem počasi priti v nožnico – skratka, hudo zapletena pot, in ni mi čisto jasno, kako so proizvajalci sploh dokazali njihovo učinkovitost. Tudi če do tega dejansko pride, logika govori, da bo izkoristek boljši, če kupimo vaginalne svečke z laktobacili (npr. Gynophylus) in jih vstavimo neposredno v nožnico, ali če pač uporabimo stari trik s tamponom in jogurtom.
Ker pa o vseh stvareh vendarle vsega ne vemo in ker nas zgodovina uči o številnih zmotah in napačnih predpostavkah, sem osebno pri vprašanju placeba zelo pragmatična. Če gre za neškodljiv pripravek, kar Lactogyn gotovo je, ki nima nesorazmerno visoke cene, mi je popolnoma vseeno, po kakšnem mehanizmu pacientu pomaga, po biološkem učinku ali kot placebo. Če pri vas deluje, ga mirno jemljite in se ne obremenjujte, ali je placebo ali ne. Če ga boste jemali v svetovanih odmerkih, si škode z njim ne morete narediti.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
2 dni nazaj sem po posvetu z zdravnico začela jemati cenesten za vaginalna vnetja. Danes, ko bi zdravilo morala vzeti 3(zadnjič) pa sem nepričakovano dobila menstruacijo. Nekoliko več kot mesec nazaj sem namreč vzela Norlevo urgentno tabletko proti nosečnosti. Po 2 dneh sem dobila dvodnevne krvavitve, po 8 dneh pa ”menstruacijo” oz. krvavitve, ki so trajale 4 dni in so prišle nekoliko prej kot bi redna menstruacija morala. Zdaj imam po enem tednu od konca zadnje ”menstruacije” zopet krvavitve, kar bi morala biti redna menstruacija glede na datum, zanima pa me, ali naj z zdravljenjem z zdravilom Cenesten zaradi le-teh krvavitev prekinem?
Hvala
Pozdravljeni,
sem v 22-tednu nosečnosti in od vsega začetka opažam obilen izcedek iz nožnice, ki je skoraj vedno bel, v zadnjem času pa se mi kakšen dan zdi rumenkasto obarvan. Včasih imam pekoč občutek, ki ga ne znam definirati ali izhaja iz sečnice ali iz nožnice saj se med uriniranjem ne poveča. Imam pa stalen občutek rahlega srbenja vendar samo na velikih sramnih ustnicah, tam , ko se nabere največ izločka. Glede na to, da se vedno izloček nabere bolj proti “vrhu”, me zanima če bi bi kakšen smisel odvzem brisa sečnice, saj je bris na patogene bakterije nožnice, pokazal odsotnost glivic in bakterij. Dnevnih vložkov ne uporabljam, ukinila sem pranje z mehčalcem. Zanima me tudi kakšne pripravke svetujete v primeru, so moje težave le posledica razdraženosti zaradi preveč izločka. Naj še omenim, da izloček nima vonja, v zadnem izvidu urina pa so bili prisotni 2- 4 Levkociti.
Hvala in LP!
Spoštovani,
zaradi krvavitve vam zdravljenja ni treba prekinjati, tako da normalno nadaljujte naprej. Ob obilni krvavitvi, če bi se zdravilo iz nožnice hitro izpralo, sicer obstaja možnost, da terapija ne bi bila dovolj učinkovita in bi jo bilo treba pozneje ponoviti.
Spoštovani,
bris sečnice je smiseln ob sumu na uretritis, to je vnetje sečnice. Srbež spolovila lahko povzroča že sam izloček, ki je lahko povsem fiziološki. Za povzročitelje spolno prenosljivih okužb, ki jih ugotavljamo z brisom sečnice (klamidija, mikoplazma, gonoreja) je bolj značilen izcedek iz sečnice in pečenje kot srbež. Teh povzročiteljev običajni bris nožnice na patogene bakterije ne ugotavlja, ampak je potreben poseben bris. V vaših okoliščinah pa se zdi verjetnejši vzrok težav srbenja draženje zaradi izcedka, ki lahko povzroči drobne, površinske erozije na sluznici, ki občasno pečejo. Glede na vašo zgodovino spolnih stikov pa se po potrebi z ginekologom ob sumu na spolno prenosljivo okužbo seveda lahko dogovorite za bris sečnice, ki pa se zdi manj verjeten vzrok težav. Če je izločka res veliko, bi bilo smiselno intimne predele po potrebi večkrat dnevno umiti z vodo in uporabljati indiferentno kremo, kot je mazilo Bepanthen.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Stara sem 15 let. Pred parimi dnevi sem začutila pekoče bolečine na začetku nožnice pri urniranju. Čez kakšna dva dni me je začelo srbeti in še ni prenehalo. Če sem nožnico otipala sem začutila nekakšne vozličke ki so mi neznani. Kaj se dogaja? Pred dvema tednoma sem imela drugi spolni odnos s fantom ali je lahko to kako povezano? Uporabljala sva kondom. Pri obisku pri ginekologniji še nisem bila vendar v bližnji prihodnosti to načrtujem skupaj s fantom.
Najlepša Vam hvala za odgovor 🙂
Lp
Bella
Pozdravljena, Bella,
v prvem odgovoru tega niza so na široko povzeti možni vzroki srbenja spolovila, ki jih je kar veliko. Glede na tvoje okoliščine je zelo možno, da gre za glivično vnetje. Začetek spolne dejavnosti predstavlja za nožnico precejšnje “presenečenje”, tako da so morda v teh novih, spremenjenih razmerah ugodne razmere za razmnoževanje našle glivice in se razrasle. Lahko si poskusiš pomagati sama s kremo Canesten iz lekarne, ki jo uporabljaj trikrat dnevno pet dni do en teden. Če ne bo pomagalo, se posvetuj z zdravnikom. Kaj so neznani vozlički v nožnici, lahko na daljavo samo ugibam. Stene nožnice so normalno nagubane, kar se lahko čuti kot drobni vozlički, če so spremembe ob vhodu v nožnico, pa gre lahko za ostanke deviške kožice.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovor in nasvet, ki ga bom upoštevala. Zanima me še nekaj in sicer da sem opazila da po vsakem spolnem odnosu malo krvavim. Prvič se mi je zdelo normalno saj je šlo za deviško kožico in krvavenje je trajalo 3 dni po par kapljic. Zdaj se mi je to že dvakrat ponovilo, a opazim le par kaplic takoj po odnosu in malo skeleče bolečine v nožnici tisti dan. Zanima me če je možno, da je to posledica tega, ko me fant zadovoljuje s prsti ali pa čes drugega?
Lep pozdrav in še enkrat hvala za odgovor,
Bella