Srbenje
Poskušala bom razložiti kaj je narobe na najboljši način.
Že nekajkrat se mi zgodilo, da me je v nožnici kar naenkrat začelo srbeti in ko sem se umivala me je peklo, kot bi imela majhno ranico. A to je zmeraj ponehalao po približno dveh dneh. Tri dni nazaj pa se je srbenje ponovno začelo, ko sem se dobro umila, me je v nožnici po nekaj časa začelo peči. Peklo me je tudi, ko sem šla na stranišče, in bollelo ko sem se obisala s papirjem. Prvi dan nisem imela nobene ranice, ko pa mi je prijateljica priporočila kremo za dojenče se je vse poslabšalo. Zjutraj me je ponovno srbelo in čutim kot bi imela ranice, ker me tako peče. Ne morem pa ugotoviti, če bi bilo srbenje lahko povezano z izcedkom, ki je malo rumenkaste barve. Zelo neprijetno je iti na stranišče. Zelo me skrbi, ker je vse slabše in bom lahko genikologa obiskala šele pojutišnem.
S fantom imava redne spolne odnose in je on imel probleme le enkrat, ko ga je med spolnim odnosom zabolel vrhnji del penisa in je bil maro ranjen. A to se je zgodilo pred letom dni in od takrat nima problemov.
Glede čistoče sem zelo previdna in ne vem kaj bi lahko bil vzrok, saj pri prejšnem fantu nisem imela teh problemov.
Rada bi si vsaj malo ublažila bolečina ker je zelo nadležno.
Draga Mojca,
če so težave take vrste, da jih je težko prenašati in vaš ginekolog ni dosegljiv, potem lahko pridete v urgentno ginekološko ambulanto v Ljubljanskem kliničnem centru na Bohoričevi ulici, kjer je ginekolog dosegljiv 24 ur na dan. Seveda imamo radi, da ste pacijentke vsaj malo kritične do svojih težav, kajti za vsak izcedek ali majhno krvavitev je mogoče počakati nekaj ur ali celo nekaj dni. Drugače je pri težavah kot so bolečine, hud srbež, pečenje in hujše krvavitve.
Najlepša hvala.
Danes sem obiskala genikologa in dobila zdravila. Imam glivično vnetje, ki je bilo že v zelo hudem stanju(tako pravi ginekolog), a upam, da bo v naslednjih dneh bolje.Stanko Pušenjak je pisal/pisala:
>
> Draga Mojca,
>
> če so težave take vrste, da jih je težko prenašati in vaš
> ginekolog ni dosegljiv, potem lahko pridete v urgentno
> ginekološko ambulanto v Ljubljanskem kliničnem centru na
> Bohoričevi ulici, kjer je ginekolog dosegljiv 24 ur na dan.
> Seveda imamo radi, da ste pacijentke vsaj malo kritične do
> svojih težav, kajti za vsak izcedek ali majhno krvavitev je
> mogoče počakati nekaj ur ali celo nekaj dni. Drugače je pri
> težavah kot so bolečine, hud srbež, pečenje in hujše krvavitve.
Imam iste simptome kot Mojca, pa me zanima če se da to kej pozdravt doma, ker mi je zlo neprijetn hodt h ginekologinji, ker sm bla že pred parimi mesci zarad tabletk, stara pa sm 15let. Tud jst čutm močno srbenje izcedek pa je bel in goščnat, notranje sramne ustnice pa so mi otekle, občutk ob tem pa je, kot da bi imela na tem mestu ranice, iz te otekline pa sm tudi nekaj časa krvavela. Zaradi tega sem si dala gor kamilčne obkladke, kar je povzročlo še vnetje, kr je zdej že skor minil. Med prehodom iz velikih v male sramne ustnice se mi koža lupi, občutek pa je pekoč. To traja že prb. 8dni. H ginekologu mi je nerodno iti, ker če se bom do takrt ko me bo naročila stanje že precej izboljšalo, mi bo zelo nerodno priti brez razloga. Prosim, če mi lahko svetujete kako mazilo ki se dobi v lekarni brez recepta ali ga je možno narediti doma.
Draga Anja,
zakaj imate take težave ne morem oceniti po pošti. Možno je, da imate tudi genitalni herpes, če so se pojavile ranice. Vsekakor se naročite k ginekologu, če pa bo do takrat vse O.K., ko pridete na vrsto, potem se pač tudi po telefonu odjavite. Zagotovo ne bo zaradi tega nič narobe. Saj smo vendar mi zaradi vas in ne obratno, kaj?!
Brez recepta žal ne dobite nobenega mazila, ki bi vam lahko zmanjšal simptom srbenja. Če imate doma slučajno kak Diprogent, Lokakorten, Beloderm ali kaj podobnega (sami boste verjetno težko ocenili kaj je “podobno”), ga lahko poskusno uporabite tako, da zelo na tanko namažete srbeče mesto, vendar to ni zdravilo proti “razlogu” za srbenje temveč samo nekoliko pomiri vneto mesto. K zdravniku bo vseeno treba iti.
V takem primeru, kakor ste težave opisali zadnjič gre za tipično glivično vnetje, genitalne bradavice pa se naredijo lahko neodvisno od glivičnega vnetja, če se okužite z virusom genitalnih bradavic, sicer pa ne.
Proti belemu toku jekoderm ne bo pomagal, ker je potrebno uporabiti glivični antibiotik.