Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija srbenje

srbenje

Pozdravljeni!

Ze kar nekaj casa spremljam ta forum v strahu pred tako zahrbtno boleznijo, kot je rak.

Berem vse kar se pogovarjate in med drugim sem zasedila tudi srbecico.
Naj povem, da sem stara 33 let, imam dva otroka in sem zdrava (upam, vsaj kaksnih tezav nimam.
Sedaj pa ze kaksna dva meseca opazam, da me grozno srbi hrbet, vendar samo zgornja polovica, vse do ramen in skoraj ves cas.

Naj se cesa bojim????

Hvala za vsakakrsno mnenje..

Lep dan.

Anuška, mislim, da se nimaš česa bati. Samo srbenje hrbta še ni dovolj za limfom. 🙂 Moraš imeti vsaj še kakšen znak, da bi bilo lahko kaj hujšega. Verjamem pa, da te je strah, sploh, če si preveč brala forume, zato bo najbolje, da se greš pokazat tvoji splošni zdravnici.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Pozdravljeni!

No, še ena taka, zaskrbljena “na zalogo”…
Ne vem, pred meseci sem doživela manjšo ali večjo travmo, kakorkoli pač obrneš, in vse od takrat me spremlja nek čuden občutek, da je z mano mogoče nekaj narobe. Pa tudi različni simptomi. Nekatere smo “sanirali”, drugi so večinoma taki, da bi jih lahko pripisala občutkom tesnobnosti, ki me spreljajo. Moj zdravnik je mnenja, da sem zdrava, čeprav nisva delala nobenih preiskav, niti krvne slike.
Jaz se močno trudim, da bi svoje misli preusmerila, razmišljala pozitivno, ampak so trenutki, ko sem sama in domišljija dela… Ker pač ne poznam vseh dejstev. Zato včasih pogledam v kakšno knjigo, večinoma so mi presplošne, in včasih pogledam na ta forum, čeprav vem, da bi bilo boljše, da ne bi, ampak…
Ali lahko naštejete še kakšne druge znake? Mogoče mi bodo v pomoč, da bolj odločno stopim do zdravnika in argumentiram svoje želje/zahteve glede nadaljnih preiskav…

Hvala.

Mitka, limfomov je več kot 30 vrst in “napadajo” različne dele telesa, ne samo bezgavke. Poleg bezgavk lahko napadejo tudi organe, kožo, ….
Najbolj klasični znaki pa so:
– nočno potenje,
– stalno malo povišana telesna temp.,
– srbenje kože,
– povišana sedimentacija in CRP,
– povečane bezgavke, kjer se to pač lahko vidi (vrat, pazduha, dimlje…)
– suh, dražeč kašelj (če gre za limfom na bezgavkah v predelu med pljučnima kriloma),
– slabost (če gre za limfom na bezgavkah, ki so v trebušni votlini,
– izguba telesne teže,

Sicer pa ti iz lastne izkušnje povem, da sem imela jaz 3 bolj značilne znake, in sicer suh kašelj, malo povišana sedimentacija in srbečica. Sicer sem bila pa čisto fit in sem se dobro počutila. Potem pa šok…. na testu za alergije in astmo, kamor so me napotili zaradi pkašljevanja.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Kristina, najlepša hvala za odgovor. Kot sem že omenila, sem bila v zadnjem času že nekajkrat pri zdravniku, ker me zares muči paranoja, pa pravzaprav ne prideva nikamor. K njemu grem odločena, da iztisnem vsaj preiskavo krvne slike, potem pa me lepo fino pomiri in jaz samo čakam, da mi nekdo reče, da sem popolnoma zdrava in da je vse v glavi, in samo stečem iz ordinacije… Nekaj dni je dobro, potem pa črv spet gloda. Ker se vmes spet kaj zgodi.
Ne vem, ali si lahko dovolim našteti svoje težave, mogoče bo imel kdo kakšno sugestijo, ali pa se bom vsaj boljše počutila, ker bom (spet) govorila o svojim problemih.

Torej, kmalu po moji travmi (slabe 3 mesece nazaj) sem imela 1 vikend težave z želodcem. Ta vikend so se ponovile.
Potem sem imela težave z dihanjem. Zdelo se mi je, kot da mi nekaj pritiska na sapnik, da ne morem polno vdihniti zrala. Pomagala sem si z zehanjem. Težave z dihanjem niso prisotne ves čas. Vmes jih nekaj časa nisem zasledila. Vmes sem bila tudi na dvatisočaku, pa pri hoji nisem zasledila posebnih težav.
Ginekološke težave, vnetje.
Vnete oči.
Bolečina v prsnem košu pri dihanju in premikanju. Zdravnik je zaključil, da gre za vnetje medrebernega živca.
Srbenje zgornjega dela hrbta. Težava se mi občasno pojavlja že več let, mogoče kakih 5 let, običajno takrat, ko sem psihično, čustveno preobremenjena. Tokrat je trajalo kakšen teden, mogoče dva takoj na začetku.
Hm, potenje… V septembru so bile zagotovo 2 ali 3 noči, da sem se prebudila popolnoma mokra.
Vročine nimam nikoli, redko višjo od 36 in je tudi zdaj nimam, ker sem si zadnja 2 tedna večkrat zmerila, ker sem bila “bolna”.
Ja, 2 tedna nazaj sem začela malo pokašljevati in potem se mi je pojavila bezgavka na desni strani vratu. Zdravnik je rekel, da je povezana z vnetjem žrela, ki je prav tako izrazitejše na desni strani. Viroza oz. prehlad (istočasno ga je imela tudi hči) se je v nekaj dneh umirila, ostaja pa čuden občutek v žrelu, suho draženje.

Imam kar nekaj simptomov, ki ustrezajo, kajne? Lahko je vse skupaj res samo naključje, povezano pravzaprav s šokom, travmo, strahovi… Lahko pa da ni. Bolezen verjetno ne izbira oz. ljudje nimamo možnosti, da bi zares izbrali… Kaj mi svetujete, kaj je tisto, kar bi najprej poskusila izsiliti od zdravnika? Vsaj krvni status? Kaj natančno? Če bo treba, bom šla v laboratorij tudi samoplačniško. Se da iz krvne slike razbrati, da gre za limfom ali ne nujno? Popolnom sem nevedna, ampak me je po enis trani groza brskati za podatki, ker se bojim, da se bodo moje težave s tem samo še stopnjevale.

Opravičujem se za malo daljšo izpoved in hvala vsem za morebitne odgovore.

LP!

Mitka, po prebranem tvojem postu, bi laično rekla, da imaš tipične znake depresije. To je stiskanje v grlu, v prsih… (to je tipičen znak za zesnobo). Tudi sama sem imela v začetku zdravljenja enake težave. Ko me je stiskalo v grlu, sem pojedla en Apaurin in je odleglo, zato vem, da je bila to tesnoba. Tudi srbečica je baje znak nervoze…. skratka lahko posledica depresije in ni le znak limfoma. Zaradi depresije ti lahko pade tudi imunski sistem in se pojavijo razna vnetja, prehladi,…. Tudi nočno potenje je lahko posledica živčnosti… Po moje je tvoj zdravnik dober psiholog in predvideva, da je tvoje stanje posledica depresije. Kljub vsemu pa morata priti do konca tvojim strahovom. To pa le vztrajaj. Mislim, da 1x letno lahko zahtevaš komplet pregled krvi. Če ne, obstaja privatni diagnostični laboratorij ADIRALAB, na Parmovi v LJ, poleg Pizzerie Piazza. Tam ti proti plačilu (ni drago – par jurčkov) naredijo celo krvno sliko in lahko tudi osnovne tumorske markerje, med katerimi je tudi limfomski, ki se imenuje LDH. Ne vem pa, če je samo krvni test dovolj zanesljiv pokazatelj. Eden od dignostičnih pregledov (poleg krvnih testov) pri limfomih je tudi UZ trebušne votline, ki ga tudi lahko opraviš samoplačniško, stane 6.000,00 in pove, ali je katera od bezgavk v trebuhu kaj povečana… RTG pljuč verjetno ne boš mogla opraviti samoplačniško…., potem pa je tu še pretipavanje vseh predelov telesa, kjer so bezgavke…. to pa najbolj obvladajo dohtarji. Če gre za limfom, so bezgavke praviloma neboleče, se premikajo pod kožo kot žogica.

Ampak, jaz mislim, da bi morala svojemu zdravniku povedati, da te je zelooo strah in da naj vendar opravi določene preiskave. Mislim, da se vede zelo neodgovorno, če ti ne opravi niti krvne preiskave… V nedogled te ne bo mogel pošiljati domov z besedami, da ti nič ni…. s tem samo povečuje eventuelno tvojo depresijo. Če pa je to res depresija, potem naj te pošlje k psihologu, ker se sama tega strahu ne boš mogla rešiti.

Mogoče sem zatežila… skratka, če povzamem… tudi jaz mislim, da je pri tebi za vse te težave kriva depresija, vendar do tega mora priti stroka in to dokazati, do tedaj pa mislim, da je prav, da te splošni zdravnik obravnava tako, kot je treba – da te poišlje vsaj na krvne teste.

Tako na hitro: mislim, da limfoma nimaš. 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

HVALA Kristina za hiter odgovor. Tudi sama poskušam svoje težave povezati s tesnobo, depresijo… Ker nimam težav ves čas. So trenutki, ko se imam čisto spodobno lepo. Ampak potem se nekaj zgodi in jaz kot da samo čakam in spet kombiniram in povezujem stvari. Vse skupaj pa seveda zaradi negotovosti in neznanja, no, vsaj to vem.
Hvala še enkrat. Ja, bom šla spet k zdravniku, čeprav mi je že to travma, ker se mi zdi, da mu nonstop težim, in mu bom pač rekla, da se hočem znebiti malce krvi in pika. In sporočim, kako je z mano. Želim si, da bi se tvoje besede pozlatile, da sem res “zdrava”…

Veliko lepega! 🙂

Ja, javi, kako si oopravila. In odkrito se pogovori z zdravnikom. Če meni, da je to tesnoba in depresija, naj te vsaj napoti k psihologu. Toje super, jaz sem tudi hodila. Ful pomaga in to ni nič sramotnega!

Držim pesti in javi, kako je šlo.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Kristina, tole sporočilo je očitno namenjeno kar tebi…
Po tvojih včerajšnjih odgovorih sem se precej boljše počutila. In danes sem s tresočimi rokami poklicala zdravnika in mu povedala, da je bezgavka še vedno tu. Vprašal me je, kakšna je in ko sem povedala, da popolnoma enaka, kot zadnjič, je takoj predlagal krvno sliko in po potrebi še punkcijo. In zdaj se spet vsa tresem… 🙂
Upam, da ne obremenjujem preveč s temi svojimi problemi…

Lep dan želim!

Ja, vem, kako se počutiš. Strah, panika. To je normalno. Proti temu ni kaj ukreniti, razen tega, da ne odlašaš s preiskavami, ampak, da jih opraviš kar se da hitro, da bo strahu čim prej konec. 🙂

In še nekaj: vsaka povečana bezgavka še ni limfom!!!!!!!!!!!!!!!! DRŽIM PESTI, DA JE SAMO VNETJE ALI KAJ PODOBNEGA. Bezgavke se povečajo zaradi veliko stvari, ne samo zaradi limfoma.

POSKUŠAJ SI PREUSMERITI NEGATIVNE MISLI. En od načinov je tudi ta, da načrtno razmišljaš o neki X zadevi. Napr. se zagledaš v neko sliko in šteješ barve, ki so na sliki – to je bil sicer malo hecen primer, ampak v tej smeri sem mislila.

In vsakič, kot bo obšel strah in negativne misli, se uščišni v liček, se nasmej in si reči: “Ej, vse je ok, zdrava sem!” Tako sem jaz sama sebe “kregala” in je še kar užgalo.

Pa javi, kako je šlo! Držim pesti!!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

New Report

Close