Najdi forum

Na pomoč!

Imam psičko, mešanko med labradorko in ovčarjem, ki pa se nepresta praska. Nima zajedalcev, kopamo jo najveckrat 1x mesecno (uprabljamo zelo nežen šampon z izvlečki čaja za zelo obcutljivo kozo), rada pa “zavije” v bližnji potok, saj naravnost obužuje vodo. Po tem jo doma samo sperem z čisto vodo. Je pa hišni pes, zato sumim, da je srbečica posledica ogrevanja. Drugače na koži ni videti nobenih spremeb, pa tudi dlaka se ji zelo sveti…

Kako naj psički vsaj malo omilim srbečico? Mogoče kdo pozna kakšen sprej ali mazilo za kožo ali kaj podobnega?

Lep pozdrav, BZ

Po moji laični presoji se mi zdi da jo vseen prevečkrat kopate. Živali s tem izpiraš lanolin in koža se ji izsuši, zato jo srbi.

Seveda, samo moja laična presoja!

Vsekakor se psom koža bolj izsuši pozimi, v času kurilne sezone. Če ni drugih znakov za vzrok (npr. bolhe, izpuščaji…), bi na vašem mestu poskusil zamenjati hrano. Pozimi pa bi bila dobrodošla tudi kakšna žlica kalčkovega ali olivnega olja na dan.

Osebno sem zagovornik tega, da se psa skopa po potrebi. Pri psih, ki živijo zunaj (pesjak), bo to bolj poredko, tiste, ki živijo v stanovanju pa bo verjetno potrebno kopati bolj pogosto, ne le zaradi nas samih temveč tudi zaradi njih. Pasji kožuh je odličen pobiralec vseh dobrot civilizacije, od cestnega prahu, soli, umetnih gnojil itd., ki ne vplivajo ravno najbolje na njegovo kožo. In manj škode naredimo, če psa skopamo, ker zgolj s spiranjem ne moremo spraviti vsega s kože in dlake. Mislim, da kopanje enkrat mesečno ni preveč, če psička živi z vami v stanovanju ter da uporabljate kvaliteten šampon in obvladate sam postopek kopanja in priprave šampona. Od tega je precej odvisno koliko boste s kopanjem psu izsušili kožo. Seveda ne izključujem možnosti preobčutjivosti na šampone, tudi to obstaja, vendar se največkrat izkaže, da so vzroki drugje.

Tudi mi imamo labradorca, ki živi v hiši in ga kopamo enkrat na mesec ali tri tedne. To je skoraj neizbežno, ker je drugače preveč umazan. Umivam ga z zelo nežnim šamponom, dvakrat ali trikrat na leto pa se ga lotim s čistilnim šamponom, ki iz tlake pobere popolnoma vso umazanijo (nežnejši niso tako učinkoviti). Tako sicer iz dlake in kože odstranimi tudi maščobo in zato uporabim še kvaliteten balzam, ki preprečuje izsušitev kože. Mogoče se bo komu zdel postopek preveč radkalen, ampak pes zadi tega nima nobenih problemov. Je pa res, da takega postopka ne bi priporočila nekomu, ki ima psa zunaj, saj mastna dlaka ščiti psa pred mrazom.

Jaz bi v vašem primeru psa peljala k veterinarju na pregled in posvet. Mogoče psa koža srbi iz preprostega vzroka, ki ga bo veterinar hitro pogruntal…

Pozdravljeni!

Hvala za vse nasvete. Naj se povem, da nikoli ne nanasam sampona direktno na dlako psicke, ampak ga prej zmesam z vodo in sele potem nanasam na dlako. Bila se ze nekajkrat tudi pri veterinarju, ki pa ni ugotovil nobenih zajedalcev in podobno. Zanima me pa (TT), kako se imenuje balzam za dlako oz. kje ga lahko dobim?

Hvala in lep pozdrav, BZ

Več glav več ve – je odličen pregovor, ki si ga velja zapomniti! Moja izkušnja s psom, ki se je grozno praskal je bila sledeča: veterinar mu je vzel kri, dal na preiskavo in ugotovil obolenje ščitnice. Druga izkušnja so bile zamašene analne vrečke na zadnjiku psa, katere tudi izprazni veterinar. Tretja izkušnja, zopet s pomočjo veterinarja: pes je dobil vitaminsko injekcijo in praskanje se je za nekaj časa ustavilo. Poizkusite tudi vi! Pa srečno!

Imam 2 leti starega bernskega mešanca .Kopam ga enkrat na mesec čez dan je na terasi pozimi in ponoči pa je večinoma v stanovanju.Problem je srbenje ne vem
ali je to od hrane,kajti 90 % ga hranimo z priketi nekaj malega pa kosti.Prosim če mi priporočate katere brikete naj mu dam sedaj mu kupujem chapy indaring.

Poskusi z briketi Darling in Chuppy.
Če ne bo delovalu obišči veterinarja.

New Report

Close