Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Srbečica vratu

Srbečica vratu

Pozdravljeni,

moža že več mesecev srbi predl kože na vratu, približno tam, kjer se  konča ovranik majice. Občutek ima, da ga pika šiv. Posebno se ta srbečica pojavi, ko je v kopalnici, kopa hči, ko se stušira itd. Nič mu ni, potem pa ga srbi, se parkrat popraska in mine.

Izpuščajev ni videti, koža je na dotik normalna. Pojavi se edino rdečica po praskanju.

Sicer smo trenutno v pestrem obdobju, ko imamo naporno, stresno, neprespano z dvoletno punčko. Ker je mala veliko bolana, opažam, da sva tudi midva veliko prehlajena, sploh pri možu se mi zdi, da odkar je mala v vrtcu, zadnje leto izhaja iz viroze v virozo. Poleti je tudi en dan imel nepojasnjeno vročino, brez znakov prehlada.

Zelo se bojim, da bi imel limfom. Sama sem namreč v nosečnosti zbolela za rakom na materničnem vratu in od takrat je vse okrog mene samo še rak. Prosim, povejte, se vam to, kar sem opisala zdi suspektno za limfom? Kri je imel pregledano mislim da v septembru in razem malenkost povišanega holesterola, ni bilo odstopanj.

Zadnji dve leti sva, ker nimava nobene pomoči z otrokom, res kronično utrujena in izžeta, vendar se mi zdi, da je vse okrog mene samo črno.

Hvala za vaš odgovor.

Lepo vas pozdravljam,Malina

Pozdravljeni,

glede na opisano situacijo, bi težko sklepala, da gre pri vašem možu za limfom. Če sta oba v kronični utrujenosti in stresu, potem se to sčasoma začne poznati na telesu. Tudi omenjena srbečica je lahko zgolj reakcija na številne dražljaje iz okolja, ki jih možev organizem ne zna predelati na drugačen način. Sem lahko sodi tudi imunska pomanjkljivost, ki se kaže z okužbami, ki bi jo bilo dobro pri vseh treh okrepiti na naravne načine.

Limfom se zelo redko pojavi zgolj s srbečico kože. Ob tem so prisotni še drugi znaki npr. nočno potenje, hujšanje, huda utrujenost (ki v moževem primeru izhaja iz obremenitev in ima jasen vzrok), povečane bezgavke, vročina brez jasne okužbe in podobno. V krvi se lahko limfom sicer vidi, vendar je ob tem že bodisi razširjen ali izhaja iz kostnega mozga bodisi ne daje nobenih nenormalnosti v krvni sliki.

Predvidevam, da sta mlada in v najboljših letih, zato bi vama obema svetovala, da si kljub majhnemu otroku vzameta čas zase. Da poskrbita vsak zase in za vajin odnos. To je največja naložba, ki jo lahko vložita v vajino družino. Tudi čas za meditacijo, umirjanje in povezovanje je bistveno bolj učinkovit dolgoročno kot pospravljanje, nakupovanje ali likanje. Če bosta vidva ob dnevnih obveznostih umirjena in sproščena, se bo to preneslo tudi na otroka, ki bo kar naenkrat bolj sodelujoč, zadovoljen in posledično zdrav.

Poleg tega pa svetujem tudi zdravo prehrano z dovolj vlaknin, vitaminov in mineralov. Naša hrana, v kolikor ni doma pridelana, je tako zelo osiromašena, da v našem telesu primanjkuje pomembnih gradnikov, npr. cinka, selena, vitaminov B, D, C in E, omega-3 maščobnih kislin in še bi lahko naštevala.

Seveda je tu še skrb za telesno aktivnost, kar lahko izvajate v družinskem krogu.

Glede na to, da ste sama prebolela rak na materničnem vratu pa vam v razmislek dajem namig, da si morda tudi vi zastavite vprašanje, kaj vam je ta bolezen želela povedati. S katerimi deli sebe se ne zmorete povezati, kateri deli vas so neslišani in prezrti. Vsaka bolezen ima vzrok v čustvenem vozlu, ki smo ga nekoč (morda kot otrok) potlačili in se oddaljili od ranjenega dela sebe. Iz te disociacije med duhom in telesom potem lahko vznikne bolezen.

Vam, vašemu možu in celi družinici želim vse dobro in pogumno naprej,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close