Srbečica dojke
Pozdravljeni, že nekaj mesecev me srbi desna dojka. Srbečica se pojavlja pred in med menstruacijo, in traja kakšen dan ali dva. Včasih pa tudi kar vmes. Zaradi tega sem opravila UZ dojk, kjer so v desni dojki vidne posamezne ciste do 5mm, na levi dojki pa je viden mastopatičen areal, kjer so vidni širši vodi, ta del meri do 2,7cm. Priporočajo kontrolni UZ čez 6 mesecev. Precej me skrbi desna dojka, zaradi srbečice. Izpuščajev nimam, dojka se mi zdi na videz in otip normalna. Sem pa danes opazila majhno vdolbinico, ko sem dojko pregledovala pod lučko. Zdravnica pravi, da ni razloga za skrb, ker je bil UZ vredu, pregled v ambulanti za dojke imam šele v februarju. Res me zelo skrbi, da gre za vnetnega raka ali Pagetovo bolezen. Kaj vi mislite? Je možno, da UZ ni pokazal spremembe ali so te nastale v teh dveh mesecih? V septembru sem imela tudi neuspešen IVF postopek. Srbež se je praktično pojavil po postopku. Zdravnica je še rekla, da bi lahko šlo za interminentno srbečico. Mene pa res noro skrbi, da ni kaj resnega.
Prosim za vaše mnenje.
Hvala. Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
če se to pojavlja ciklično, pred in med menstruacijo, sploh če se je prvič pojavilo po IVF postopku, gre mogoče za vpiv hormonov. Važno je, da je bil UZ dojk brez sumljivih posebnosti (posamezne mahne ciste praviloma niso noben znak za paniko!). Kožo dojk lahko ponavljajoče namažete z ricinusovim oljem in ne nosite tesnih modrckov. Ti naj bodo, če se le da iz naravnih materialov, če si v službi lahko privoščite, pa bodite kar nekaj dni brez njega. Februar in z njim UZ kontrola bosta hitro na vrsti. Vem, da bi si želela, da je dvomov čim prej konec, a smiselno je nekaj mesecev med kontrolami počakati, saj tumorji v dojki rastejo počasi.
V upanju na najboljše vas pozdravljam in vam želim dober rezultat na kontroli,