srbeči izpuščaji
Pozdravljeni,
Tudi jaz imam težavo. Pred dvema tednoma so se mi nenadoma na desni podlahti začeli pojavljati drobni pikasti izpuščajčki, ki so malce srbeli, hujšega pa ni bilo. Ti so se sčasoma širili po roki, pred dobrim tednom pa so se mi preko noči razširili po obrazu. Obraz imam sedaj poln izpuščajev in močno otekel, tako da zjutraj komajda odprem oči. Bila sem na urgenci, kjer so postavili diagnozo urtikarija. Dobila sem Tavegyl v 100 ml FR iv Solu medrol 40mg iv. Kakšnega opaznega učinka ni bilo zato so me poslali z nujno napotnico na dermatološko kliniko. Tam me je pregledala dr. Florijančič, ki je po posvetu z dr. Slana postavila diagnozo sistemska ekcematoidna reakcija i.o. in predpisala terapijo Telfast 180mg 4×1 tbl na dan 1 teden, nato 3×1 na dan drugi teden, nato po potrebi. Po potrebi lahko do 4 Claritine na dan. Za spremembe po koži pa Afloderm 1x na dan, kar pa mi je v lekarni za po obrazu odsvetovala. Po 4 dneh prejemanja terapije je stanje popolnoma nespremenjeno. Zateklina je na obrazu ves čas enaka, hujša ob jutrih, večerih in ponoči. Imam hude glavobole in vrtoglavico, ki so verjetno posledica otekline in zdravil? Ali mi lahko karkoli svetujete? Bi bilo dobro, da se vrnem po zdravstveno pomoč? Je običajno, da se telo na zdravila odziva tako počasi? V kolikšnem času bi lahko pričakovala kakšne pozitivne spremembe? Za vse vaše odgovore in pomoč se vam najlepše in iz srca zahvaljujem in vam želim čudovit preostanek dneva in prijeten vikend!
prijazen pozdrav,
Aleksandra Mihelič
Živjo!
Jaz imam tudi eno vprašanje in sicer po rokah na notranji strani podlahti imam veliko majhnih izpuščajev, ki so rdeče barve in srbijo. Zgledajo pa kot pik komarja. Zanima me kaj bi lahko bilo.Nikoli nisem imela podobnih težav, nobene alergije, letos pa se je pojavilo, sprva jih je bilo malo, zdaj čez vikend pa jih je veliko. Sem bila že pri zdravniku in mi je predpisala, da vsak dan jemljem claritine in se po potrebi mažem s kremo fenistil. Pred 14 dnevi mi je tudi desno oko oteklo. Zato sem odšla k zdravniku.
Hvala za odgovore.
Odgovor za flaško!
Infekcijska bolezen, alergija, kontaktna alergija, piki insektov…. to so vs emožnosti, kar pa mora presoditi osebni zdravnik ali dermatolog, ni možna ocena na daljavo.
Lp
Odgovor za gospo Mihelič!
Vsekakor je rekacija očitno kar močna, v takem primeru je obisk pri dermatologu ponovno potreben, morda celo hospitalizacija, zato predlagam tak korak- nazaj na Dermatološko kliniko.
Lp
Ojla!?
Psoriasis vulgaris, P. rosea, dermatitis numularis eczematoides, eczema vulgare………
kako enostavno bi bilo, če bi videl na daljavo, veliko različnih bolezni, vse imajo izpuščaje, pa še kakšnih 10 se spomnim.
Obisk pri osebnem zdravniku !
Lp
Pozdravljeni!
Pojavile so se mi rdece lise (sprva so bile videti kot pik komarja) in sicer na obeh rokah, na kazalcih in palcih… Na enak nacin me je tudi srbelo. Sedaj pa so se mi pike razširile v večje, malo izbočene, neenakomerne lise. So rožnato rdeče barve, proti sredini lise pa vse bolj postaja vijolično. Obiskala sem osebnega zdravnika, zatrdil mi je da gre za nekakšno alergijo. Dobila sem tudi napotnico za k dermatologu, vendar ga še nisem utegnila obiskati. Ustrašila sem se da gre za mačjo bolezen, vendar je to možnost zdravnik izključil. Kaj bi lahko to bilo?
Lep pozdrav!
Pozdrav!
Kaj bi to lahko bilo? Urtikarija, P. rosea, Dermatitis numularis eczematoides, Exanthema medicamentosus……… zanalašč sem napisal nekaj diagnoz, ki so verjetne, ki jih malo poznate. Kaj hočem povedati: iz vašega opisa postaviti diagnozo ni mogoče.
Če je sum na alergijo vam je verjetno predpisal kakšno terapijo. Žal pa je še drug problem: ko boste utegnili obiskati dermatologa, boste pred dejstvom, da so čakalne dobe katastrofalno dolge.
Da zaključim: postavitev diagnoze je možna po pregledu, po številnih podatkih o poteku bolezni, o sprožiteljih in podobno, šele nato je izbira ustrezne terapije.
Lp
pozdravljeni
Imam podobno težavo in sicer upam, da bi mi lahko pomagali.
Pered tremi dnevi so se mi na nogah pojavile redke rdeče pikice podobne mozoljem in danes jih imam že po celih nogah in rokah in trebuhu. Sprva sem mislila, da je to stranski učinek ospena, ki ga pijem zaradi gnojne angine, ampak so se mi pikice pojavile dan pred jemanjem ospena, tako, da dvomim, da ima to veze. Alergična nisem skoraj na nič, zato ne vem kaj bi povzročilo to alergijo.
Ali mislite, da se lahko pojavijo izpuščaji pred boleznijo (gnojna angina) ali to sploh nima veze ?
Hvala in upam na odgovor
Pozdrav!
na vsak način opredeliti izpuščaje na podlagi opisa ni mogoče, včasih še ko jih vidimo težko ocenimo kaj in kako, pa vendar se ponuja ena varianta takoj- škrlatinka? O tem se pomenite z osebnim zdravnikom.
Angina, povišana temperatura, izpuščaj!
Samo orientacijsko!!!
Lp
Pozdrav!
na daljavo lahko svetujem dobro očiščenje kože npr s fiziološko raztopino, nato pa obkladke s prekuhano ohlajeno vodo po 10 minut, če pa to ne bo pomagalo v dnevu ali dveh, pa obisk pri zdravniku.
Lp
Pozdravljeni
Pred dnevi, so nama z fantom diagnosticirali da sva zbolela za skabiesom ali garjami in se trenutno ustrezno zdravima.. Dobila sem kar nekaj informacij o tej bolezni vendar me še vedno nekaj zanima. Fant naj bi se okuživ, ko je bil na izmenjavi na Portugalskem in to okužbo prinesel še name. Se ta nadloga prenaša samo ob tesnih stikih z drugo osebo ali tudi z neustrezno opranim postelnim perilom. Na spletu sem prebrala da je minimalna možnost prenosa ob souporabi postelnega perila, brisač,..in zelo velika možnost za okužbo pri spolnem odnosu z to osebo oz. spanje v isti postelji..
Zanima me še nekaj… Okužba naj bi se pozdravila že pri prvem nanosu kreme, srbež pa se lahko pojavlja še 2-3 tedne vendar oseba ni več okužena, je to res?
In kdaj lahko zopet začneva s spolnimi odnosi, da ne bi zopet okužbe prenašala eden na drugega?
Zahvaljujem se Vam za odgovore in Vas lepo pozdravljam.
Miša
Pozdrav!
Garje se lahko prenašajo s kontaktom, osebnim, posrednim, z odejo, z obleko….
Zdravljenje je z mazilom po celi koži, razen glave.
Trajanje zdravljenja je 4-5 dni po celem telesu, kasnje na posamezne spremembe, ker je potrebno zajeti cel ciklus razvoja zajedalca.
Odnosi v osnovi nebi bili problem, ker sta okužena oba, je pa bolje po mojem pozdraviti kožo , potem pa……
Lp
Pozdravljeni!
Približno dva meseca se mi pojavlja, vsak dan, rdeč srbeč izpuščaj točno v predelu šalčke, nad popkom.
Najprej me srbi, potem nastane rdečica, čez kakšne pol ure zgine.
Neodvisno od hrane, oblačil, včasih me tudi ponoči začne srbeti.
Koža na tem mestu, tudi ko ni rdeča in srbeča, se mi zdi malo manj občutljiva (npr. manj boli ko se uščipnem).
Izpuščaj ni izbočen, tudi nobenih pikic ali mehurčkov ni. Vedno je na istem mestu.
Hvala za odgovor in lep dan.
Pozdrav!
na daljavo lahko le predvidevam. Prva ideja, ki je najbolj verjetna je erythema fixum- fiksni eritem- nastane na istem mestu po neki zaužiti stvari( hrana, zdravilo, pijača…..), ki sproži isto reakcijo na istem mestu.
Druga varianta je, da nekaj kar pride na tem mestu na kožo povzroči reakcijo, kaj več pa težko sodim.
Lp
Pozdrav!
Bolj bistveno je poiskati povezavo, najti vzroke in jih izključiti, seveda če je to to, Claritine posebne škode ne bo naredil, pomagal bo le malo.
Lp
Pozdravljei!
Stara sem 25 let in do sedaj še nisem imela kakšnih alergijskih reakcij. So se mi pa med prazniki začeli prikazovati izpuščaji, ki so se sprva pojavljali samo po rokah najvišje do rame, nato čez nekaj dno tudi po nogah od stopal do klen, drugje jih še nisem opazila. Izpuščaji so od začetka podobni pikom žuželke, nato pa vsaj pri ta večjih nastane “tarča” v notranjosti mala rdeča pikica, okoli svetel krog, okoli tega pa še en rdeč krog. Nekateri pa so samo rdečkasti, ni niti nujno da so okrogli. Izpuščaji nenormalno srbijo ko nastajajo, kasneje srbenje tudi preneha, včasih samo za določen čas. Ti izpuščaji imajo navado zvečer izginiti, drugo jutro ali čez noč pa ponavadi nastanejo na drugem mestu, do sedaj še nikol na enakem.
Prosila bi za kak nasvet, če bi se dalo po opisu ugotoviti kaj približno bi to bilo, jemljem pa letizen tablete (predpisane od zdravnice) imam tudi napotnico za dermatologa, a čakalne vrste so katastrofa…
Hvala že v naprej za odgovor!