srbeči izpuščaji
Spoštovani!
Pred več kot dvema mesecema se mi je na kotičku očesa pojavilo kot nenkakšno vnetje (rdečica, majhne pikice, na otip je neprijetno, mogoče malo oteklo) in osebna zdravnica mi je predpisala Maxitrol. To sem uporabljala tako dolgo kot mi je bilo naročeno.
Nato sem se ponovno naročila, ker se stanje ni izboljšalo (sem ji pa že na prvem obisku razložila, da sem imela to že pred leti, le da pri drugem očesu in tudi pod ustnico) sem se vrnila in dobila novo mazilo – Maxidex. Zdaj je še slabše in vse se mi je še bolj razširilo.
V četrtek sem spet naročena pri zdravnici. Bom videla kaj mi bo rekla.
Pri kozmetiki zelo pazim kaj kupim. Kupujem naravno kozmetiko, barvam se redko. Umijem se samo z vodo in se namažem s kremo. Redko uporabim puder (bio) in maskaro.
Kaj naj naredim, namreč zadeva je zelo moteča.
Za odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem!
Lp
POzdrav!
če bi bilo enostavno, bi mi opisali kje so pikice, kakšna je rdečica, jaz bi vam poslal recept, pa bi se pozdravili.Ker pa ni tako enostavno je včasih težko še po pregledu in kupu podatkov, ki jih dobimo od bolnika.
Za vaš problem bi morda malo kazalo na perioralni dermatitis, seveda pa le nejasno.
Obisk pri dermatologu bi bila prava poteza.
Lp
Pozdrav!
če je kriva suha koža se bo stanje po redne mazanju z mastno kremo umirilo, če pa je krivo dermatološko obolenje, potem pa je zdravljenje potrebno glede na diagnozo, kar pa na podlagi tega opisa ni možno opredeliti.
Lp
Pozdravljeni,
Nekaj mesecev nazaj me je naenkrat napadla neke vrste alergija – na koži se mi na večih mestih pojavijo lise, ki začnejo zelo srbeti. Poizkusil sem že marsikaj, zamenjal sem prašek, milo, ugotavljal je ali je kak vzorec glede hrane, temperature, itd, a nisem uspel ugotoviti, kaj bi lahko bil vzrok. Poizkusil sem tudi z jemanjem Flonidana, a ni opazneje pomagalo. Po koži lahko samo ostreje podrgnem, pa se mi bo že naredila pordečela črta, ki me bo srbela.
Večinoma se pojavljajo brez znanega razloga. Velikost pordečele kože je od majhne pikice pa do velikosti celega hrbta. Včasih izgleda, kod da bi me popikali komarji, drugič pa je prizadeta večja površina kože. To se pojavlja po vsem telesu in skozi cel dan (najbolj intenzivno je zvečer). Ko se na nekem predelu zadeva umiri, se pojavi nekje drugje. Pa tudi intenzivnost srbečice se spreminja. Večino časa lahko ignoriram, včasih pa je to popolnoma nemogoče. Po nekem času pa zadeva popolnoma izgine in ni vidna nobena posledica.
spostovani,
imam problem s srbecimi izpuscaji,ki na glavi in rokah prehajajo v nekaksne bule,ki zelo srbijo.
pojavljati so se mi zaceli lansko poletje, najprej predvsem ponoci,ce sem se zelo potila.namrec,sem v menopavzi,zato se prekomerno potim.
izpuscaji so rdece barve,pojavijo se mi povsod tam,kjer so pregibi na rokah,za koleni,v dimljah,za usesi in pa v lasiscu in v sencih. najhujse je na glavi,saj tam preidejo v nekaksne bule,glava mi otece,tudi oci otecejo in lica.vse skupaj pa nenormalno srbi. to traja par dni,nato se umiri,po kaksnem tednu spet pojavi. najhuje je takrat,ko se zelo potim. npr. ko se potim v spanju,ko se potim,ko kaj delam ali npr.ko sem bila bolana z vrocino,sem se potila,zjutraj sem pa se zbudila z izpuscaji in oteklimi ocmi ter bulami na lasiscu.
tablete proti alergiji mi skoraj ne pomagajo,razen injekcije,ki pa tudi ne pomaga v tej meri,da se zadeva ne bi ponovila.
dermatologinja mi je opravila teste,vendar so vsi negativni.
mi morda lahko vi kako pomagate?kaj svetujete?bi to lahko bile hormonske spremembe povezane z menopavzo? je to morda alergija na potenje??
prosim za pomoc,saj sem obupana,ker je stvar zelo moteca,ker me nenehno srbi,pa tudi oteklina na glavi oz.obrazu je neprijetna.
hvala za pomoc
PozdraV!
na daleč lahko rečem le , da sumim , da gre za koprivnico, ki je lahko posledica tako alergije kot tudi lahko nastane po naporu, po izpostavitvi mrazu, toploti, lahko po stresu…. kar pa je potrebno opredeliti pri dermatologu, za to obstajajo posebni testi za t.i fizikalne urtikarije.
Kaj več pa težko.
Lp
Odgovor Tadeju!
Tudi pri vas celoten opis govori za koprivnico, kaj pa je vzrok tej pa je lahko hrana, lahko neka kronična vnetja, laahko pa je fizikalen vzrok: toplota, mraz, napor, psiha…..
Lp
Pozdravljeni.
Stara sem 37 let. Že celo življenje se borim z izpuščaji. Kot otrok sem imela neurodermatitis, ki je do dvajsetega leta popolnoma izginil. Kakih 5 let nazaj se imela rosaceo in dermatolog mi je predpisal Rozamed, ki je pomagal in izpiščaji so izginili. Sedaj se mi je okrog ust, še najbolj v predelu pod usti pojavila rdečica in majhne bunkice, ki izgledajo kot mazolji ampak je notri samo tekočina. Ko se namažem s kremo Elocom vse skupaj izgine ampak se čez nekaj dni ponovno pojavi v še hujši obliki, ker Elocoma ni dobro preveč uporabljati sem v lekarni poizkusila z testerji Eucerin in Aveno vendar se je stanje še poslavšalo. Ne vem več kaj naj dam na obraz saj je po vseki stvari samo še slabše.
L.P
Pozdrav!
Diagnozo na podlagi opisa nemorem postaviti, lahko le predvidevam kaj je, na vsak način pa ELOCOM na obraz ne sodi !!! vel kot 3-4 dn!!!
Pomoč bo potrebno poiskati pri dermatologu.
Lp
Spoštovani,
nekje 10 dni nazaj so se mi pojavili izpuščaji po prsih in okoli vratu, sedaj pa sem jih opazil tudi po rokah, hrbtu in stegnih. So podobni majhnim pikom in na vsake toliko časa zelo srbeči. Glede na to, da imam že vrsto let enak stil življenja in prehranjevanja me zanima kako se to lahko pojavi kar čez noč? Bi mogoče lahko priporočali kakšno kremo?
Lep pozdrav
Pozdrav!
veliko bolezni iz dermatologije predstavljajo izpuščaji.
Če bi bila stvar tako enostavna, če bi imel neke nadnaravne sposobnosti , bi morda lahko kaj svetoval, ker pa tega nimam, vam lahko svetujem le obisk pri osebnem zdravniku in morda opredelitev za kaj gre.
lp
Spoštovani!
Prosim vas za nasvet.
Že kar nekaj let se mi vsako jesen od novembra do januarja nekje, pojavlja močna srbečica na obeh nadlahtih, od ramen do komolcev, Pojavijo se mi tudi majhne, rahlo vzbočene pikice, ki me močno srbijo. Po nekaj mesecih te nadloge, se vse umiri do naslednje jeseni.
V letošnjem letu me je začela srbeti koža v predelu komolca.
Pomislila sem na alergijo sonca, kajti koža na rokah je najbolj izpostavljena sončnim žarkom. Rada planinarim, pri hoji mi je vroče in sem v kratkih rokavih ali pa brez njih.
Obiskala sem svojega zdravnika ki mi je svetoval umivanje brez mila, samo enkrat tedensko naj uporabljam otroško milo. Roke in noge si po tuširanju namažem s šentjanževim oljem ali tekočim negovalnim mlekom.
Prosim vas za nasvet, kakšno kremo ali mazilo naj uporabljam?
Lep pozdrav!
Pozdrav!
Svetovati za izpušćaje, ki jih nekdo opiše je nemogoče, včasih še ko jih vidimo , nismo sigurni.
rakcija na sonce je najbolj verjetna.
V tem primeru izogibanje soncu in zaščitni faktorji kot preventiva.
Lp
Pozdravljeni!
Pred 3 leti so se mi na prstih rok začeli pojavljati srbeči mehurčki, napolnjeni z neko tekočino. Ponavadi se mi pojavijo 2 x na leto, predvsem na prehodu pomladi v poletje in pa jeseni. Po cca 14 dneh se posušijo, koža se pa na mestu mehurčkov odlušči. Če jih prebodem, ven steče bela tekočina in se mogoče koža malo prej posuši, kot če pustim zadeve pri miru, je pa potem malo pekoče srbeč občutek (verjetno zaradi preboda kože in občutljivosti spodnje sveže kože). Se pa mehurčki pojavijo samo na prstih (na notranji strani in ob straneh prstov, redko pa tudi na zgornji strani na pregibnih mestih). Zadeva se ponavadi začne na palcu in potem nadaljuje do mezinca, vendar ne vedno – stanje se lahko ustavi in imam mehurčke samo na npr 2 prstih.
Sem obiskal dermatologa, ki je sicer izključil gljivice, sem pa pozabil kakšna je bila diagnoza, spomnem se samo, da je bila reč o nekih vbodnih testih. Kaj mi lahko vi priporočate, mogoče ponoven obisk dermatologa (npr v vaši ambulanti?).
Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Matija
Pozdrav!
Dejansko gre lahko za več stvari, alergijo glivice… vendar je najbolj verjetna dishidroza- motnja delovanja znojnic, ki se pojavlja ob prehodnih obdobjih.
O tem se pomenite pri osebnem zdravniku, če ne pa ponovno pri dermatologu.
Lp
lep pozdrav!
že kar nekaj časa recimo kakšen let dobivam izpuščaje najprej se dobival izpuščije na določene šampone in sem nehal jih uporabljati potem čez časoma ko sem spet probal nisem več dobival izpuščaje in čez nekaj časa sem potem ugotovil če se prešvicam dobim izpuščaje kot nekakšne rdeče pikce ki seveda tudi malo srbijo in dobim jih po trebuhu rokah glava me začne malo srbet in tudi po nogah skratka po celem telesu in potem čez kakšnih pou ure ko ne delam več nič takega da bi se zašvical mi izpuščaji začnejo izginjati zanima kaj je vzrok tega ?
Pozdrav!
nekako sem se prebil skozi pisanje, razvozlal kaj je pravzaprav osnova pisanja.
Pri določenih ljudeh se po naporu občasno lahko pojavljajo take srbeče spremembe , ki so posledica stresa- v tem primeru fizičnega.
Če je zelo moteče, lahko osebni zdravnik predpiše tablete proti srbenju, običajno pa po nekaj mesecih spremembe same izvenijo.
Lp
Pozdravljeni……
Pred 1 tednom sem obrezovala vrtnice, bila v stiku z poprovo meto,meliso in bambusom.– nakar sem dobila erdeče majhne srbeče vodene mozoljčke po rokah na pogled zgleda kot da mi mela roke požgane…. in tud na dotik je čutit vročico na teh izpuščajih…., po obisku lekarne sem dobila kremo fenistil in tablete allegra 120mg.Saj mi mineva ampak zelo počasi…. a obstaja kakšno zelišče (čaj)s katerimi bi lahko prala te ranice oz. mozoljčke. hvala za vaš odgovor
Pozdrav!
veliko vprašanje je ali gre za alergijo ali le dražečo reakcijo na neke snovi v teh rastlinah.
Niem ravno doma v neih zeliščarskih vodah, prekuhane ohlajene kamilice, hrastovo lubje pa so primerne za izpiranje takih mest.
Lp