srbeči izpuščaji
a mi lahko prosim odgovorite na vprasanje,,,,moja hcerka 3 leta ima suho kozo zdravnica je dala napotnico za dermatologa,,ker sumi na srbecico,,,,hcerka sicer nima kakih izpuscajev…zato me zanima kaj naj naredim,,mi……PROSIM mi PISETE NA MAIL ZA ODGOVOR prosim…lp dragica
POzdrav!
Če sumi na srbečico je potem čudno da ni izpuščaja, ker srbečiča pomeni pri nas garje, če sumi na drugo obolenje, potem ga je verjetno bolj opredelila , potem je verjetno tudi kaj predpisala.
Sicer pa po tej poti na osnovi teh podatkov ne morem presoditi za kaj gre.
Lp
Pozdravljeni!
Moj problem se je začel pred štirimi tedni in sicer, dobil sem srbeč izpuščaj na mečih. Ta se je malo povečal nato pa so se pojavili še na mečih druge noge in na prednji strani. V kratkem se je nadaljevalo širjenje izpuščajev najprej na podlaket in na nadlaket, na nogah še nad kolenom prejšni dan pa še blažji izpuščaj na vratu. Ker imam vsako leto pozimi suho kožo sem nabavil kremo TriXera+ od Avene misloč, da je to rezultat suhe kože in da bom z kremo to odpravil. Rezultata ni bilo, zato sem probal z kremo Lamisil proti glivicam in tudi to ni pomagalo. Izpuščaji so najbolj srbeči po tuširanju ko se koža posuši in tudi pordečijo. V mirovanju imajo izgled kot kurja polt in nekateri so malo večji kot je velikost nohta odraslega. Koža se ne lušči. Po nanosu vlažilne kreme se stanje umiri toliko da ne srbi tako močno, večjih rezultatov pa ni.
Decembra sem zaradi bolezni prejemal antibiotik (Ospamox).
Lepo se zahvaljujem za vsako pomoč.
LP
POzdrav1
Seveda je postavljanje diagnoze na podlagi opisa skoraj nemogoče, velikokrat še po tem, ko vzammemo podatke in ko pregledamo bolnika.
Diagnoze, ki pridejo v poštev so številne, nemogoče pa je razpredati o njih brez več podatkov.
Lp
Pozdravljeni.
Zanima me, kakšni ukrepi so potrebni, za odstranitev garij iz vzmetnic. Ali je potrebno vzmetnico zamenjati ali zadostuje globinsko čiščenje – npr. s parnim ali globinskim sesalcem? Nekje sem zasledila, da naj bi se vzmetnice postavilo zanekaj dni na sonce ali to zadostuje ?
Poleg tega me zaima še,koliko časa pravzaprav poteče od okužbe do pojava srbenja in vseh težav povezanih z garjami.
Hvala lepa za odgovor.
Pozdrav!
dovolj je posesati, izpostaviti soncu za 3-4 dni, kar je možno pa oprati, taki so principi preventive.
Inkubacija od kontakta do pojava sprememb na koži je od nekaj dni do tedna dveh.
Lp
Pozdravljeni,
tudi jaz se soočam z srbečimi izpuščaji. Pri meni situacija traja že 20 let. Že v OŠ sem dobila izpuščaje po dlaneh. Hodila sem kar nekaj let k dermatologu, vendar pa niso ugotovili kaj je narobe. Potrdili so le da ni luskavica ali glivice. Izpuščaji izgledajo kot majhni mehurčki (bledo bela tekočina). Če mehurček počim ostane na dlani luknjica, ki nato postane rjava do temno rdeča. Ko imam mehurčke me koža srbi, prav tako se mi koža lušči. Mehurčki niso vedno prisotni, spomladi in jeseni na primer nimam izpuščajev medtem ko se mi situacija poslabša poleti in pozimi, ko dobim izpuščaje tudi na stopalih.
Zanimivo je to da v družini ni noben imel izpuščajev, vendar je kar nekaj let zatem enake izpuščaje dobila mami. Pri mami je situacija še slabša. Ona ima izpuščaje samo na stopalih (tudi na peti), vendar skoz celotno leto. Koža pri njej se veliko bolj lušči in se težje celi.
Upam da sem situacijo dovolj nazorno opisala.
Hvala že v naprej za pomoč.
Lep pozdravljeni.
Pozdrav!
Seveda je v tekih primerih nemogoče govoriti o diagnozi, ker je še tudi po pregledu in po določenih preiskavah včasih težko postaviti diagnozo, prognozo in terapijo.
Samo odvzem tkiva lahko potrdi ali ovrže diagnozo luskavice- ali je bilo to narejeno.
Glede na potek se mi zdi ta možnost najbolj verjetna.
Lp
Meni so se pojavili v 2009 predvidevam isti izpuščaji, tudi od kolena navzdol proti gležnjem, na začetku so bili precej svetli, postajali so vedno bolj temno rdeči skoraj že vijolični, potem pa počasi izginjali čez nekaj mescev…
Do danes še vedno ne vem zaradi česa, so se mi pa letos le za kratek čas ponovili.
Vse kar so ugotovili je, da sem alergična na PPD. To je črno barvilo ki je v oblačilih, na črnih usnjenih izdelkih, barvi za lase, tudi henna črna barva!, črni gumi itd. Poskušajte narediti test na te stvari. V kolikor pa to ni krivo, in ugotovite kaj drugega, bom res vesela, če tudi jaz dobim povratno informacijo!
Lahko na [email protected]
Zadnje dve leti opažam da ima iste težave vedno več ljudi. Mogoče bi lahko bil kriv kakšen dodatek v hrani? V oblačilih? Bi bilo dobro vedeti.
Najprej pozdrav!
Opredeliti izpušačje za kakšen vzrok , za kakšno diagnozo gre , je že ob pregledu težko, še manj verjetno pa je postaviti diagnozo na podlagi opisa.
Torej vam ne morem pomagati na podlagi opisanega.
Lp
Pozdravljeni!
Tudi sama bi Vas prosila za nasvet, saj sem o Vašem delu slišala same pohvale, sama pa sem glede svojega izpuščaja že prav obupana. Ta se je prvič pojavil pred kakima dvema letoma na obrazu nad zgornjo ustnico – koža se je lupila in bila rdeča. Ko se mi je pojavil, sem obiskala osebno zdravnico, ki mi je predpisala Advantan kremo, kasneje tudi Elidel, ki pa mi ni ustrezal, saj sem imela na obrazu občutek, kot da imam močno vročino. Advantan mi je pomagal in ker se je izpuščaj pojavljal na nekaj mesecev, sem ga takrat pač uporabljala. V letočnjem poletju pa se mi je izpuščaj precej poslabšal…krema mi sicer še pomaga, vendar se mi izpuščaj ponovno pojavi po cca. 4 dneh po končanem mazanju. Dobila sem novo mazilo – Locoidon, ki tudi pomaga, a izpuščaj se vrne nazaj. Zadnja 2 tedna tudi redno jem tablete Telfast, pa vendar se mi izpuščaj takoj vrne. Sedaj ga imam okoli celotnih ust, pod brado, na vratu in okoli oči. Gre za rahlo rdečo, zelo suho kožo, ki se lušči, izgledam gubasto, srbi in rahlo peče. Kožo vleče, in od navadnih in vlažilnih krem nič ne pomaga. Tudi na čelu se mi pojavlja, v malce drugačni različici – zgleda bolj kot mali srbeči mozoljčki, ki pa so prav tako rahlo rdeči in se luščijo. Drugače imam nekoliko suho kožo, vendar brez kakršnih koli težav; tudi v puberteti nisem imela nikakršnih težav s kožo, ob normalni negi (vlažilna krema) je bila čisto neproblematična in lepa.
Imam hitro napotnico za dermatologa, vendar pa so čakalne dobe kljub temu zelo dolge, zato vas iskreno prosim za pomoč, saj ne vem več niti, s čim naj izpuščaj vsaj blažim do obiska dermatologa. Še eno vprašanje…kako pogosto lahko uporabljam Locoidon in kakšen premor morem narediti, da koži ne škodim?
Za odgovor in pomoč se Vam že vnaprej iskreno zahvaljujem, saj izpuščaj vpliva na moje počutje, in je zelo moteč tudi v tem pogledu, ker delam z ljudmi in se neprijetno počutim ne le zaradi vlečenja kože, srbenja, ampak tudi zaradi izgleda.
Želim Vam lep dan in vse lepo pri Vašem delu!
Sara
Pozdrav!
Po opisu bi lahko šlo za perioralni dermatitis, kjer pa je zdravljenje s tabletami, seveda po postavitvi diagnoze.
Z mazili se ta bolezen zelo redko pozdravi!
Advantan, Locoidon pa sigurno niso kreme, ki se bi smele uporabljati na obraz , vsaj ne več kot 3-4 dni!
Lp
živjo.moja težava se vleče že dve leti,pravijo da imam atopica dermatitis,kar ne verjamem več.Hodim redno k dermatologinji v bolnišnico dobivam kreme tudi inekcije a zaenkrat neuspešno,namreč ne pomaga.Moja težava so srbeči izpuščaji po telesu začno se kot drobne pikice,ki srbe in se razširijo v večje-določene izginejo z mazilom elocom druge ne.Moj problem so veliki izpuščaji, ki sem jih skraspala tako da imam rane. ki nikakor ne zacelijo iz njih pa mi tudi včasih teče vodena tekočina.Čez noč od dveh do treh,pa se tudi prebujam vsa mokra,da se spreoblačim.RES BI BILA VESELA ODGOVORA SAJ ŽE KAR MALO OBOPUJEM.
Pozdrav!
Svetovati nekomu, ki obiskuje dermatologa, ki je videl spremembe, bi bilo kar čudno. Če gre za atopični dermatitis se poleg Elocoma uporablja tudi druge kreme, npr Elidel, morda le toliko.
Lp
Spoštovani,
pred nekaj več kot 14 dnevi so se mi začeli pojavljati na goleni srbeči izpuščaji, ki so se iz dneva v dan širili, tako da so zajeli obe noge od narta do stegen. Izpuščaji so bili podobni mehurčkom okoli njih pa so bli beli fleki, ki so izgnjali ter se zopet pojavili. Teden dni nazaj 25.11. sem dobila dve inekcije medrola in tablete aerius po katerem se stanje ni izboljšalo. Nato me je osebna zdravnica napotila na dermatološko kliniko, kjer so me testirali na scabies in test je bil negativen. Niso mi uspeli postaviti diagnoze, dobila sem mešanico mazila Deprosone in Lexobrana ter tablete Telfast. Stanje je bilo še vedno isto, razlika je bila samo ta da so mehurčki izginil vendar so na tem mestu sedaj hraste, srbečica pa je skor še vedno ista in nevzdržna še posebej zjutraj ter ponoči. Obiskala sem tudi zasebnega dermatologa ki pa enako ni vedel kaj bi to bilo, meni da gre za scabies in mi je predpisal kremo infectoscab. Stanje je še vedno enako, srbečica je nevzdržna..Menite da gre lahko za scabies tudi če je bil test negativen? Naj omenim, da noben od družinskih članov nima teh težav.
Prosim za pomoč.
Lep pozdrav,
Tanja
Pozdravljeni,
pišem vam, ker je moj mož včeraj dobil rdečo vijolične pike ali lise na stopalih in dlaneh, ter ustnicah. Na stopalih jih ima okrog pete, in celem stopalu ter na blazinicah prstov. Enako je na rokah, pike po dlaneh in na blazinicah prstov, ki so prav tako boleče. Vsi predeli, ki so pikčasti pa ga precej bolijo. Danes je bilo enake pike opaziti tudi na ustnicah.
Kaj bi to lahko pomenilo?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav