Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija srbeči izpuščaji

srbeči izpuščaji

že nekaj časa opažam, da se mi po rokah spuščajo majhni vodeni “mozolčki”, ki močno srbijo.ko se popraskam vsebina izteče in nastane krasta, ki še vseeno srbi.pred kratkim sem rodila, v nosečnosti pa sem imela hepatopatijo.bi lahko bilo to povezano, oz. kaj sploh je to.
hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

z omenjenim stanjem , ki ga opisujete, se dermatologi pogosto srečujemo v ambulantah.
Bolezen oz. nevšečnost se imenuje dyshidrosis oz. v angl. literaturi tudi dishidrotični ekcem ali pa pompholyx (gr. mehur).

Bolezen se lahko ponavlja, v redkih primerih se zagoni mehurčkov na koži rok in nog (podplatov in dlani) pojavljajo kronično. Nastanek bolezni ni pojasnjen. Zanekrat prevladuje mnenje. da gre za reakcijo kože torej reakcijskim vzorec kože na notranje razmere organizma ter zunanje dejavnike.
Nekoč so mislili, da je to bolezen oz. motena funkcija žlez znojnic, kar ne drži več. Bolnikom se običajno tudi ne potijo dlani in podplati.
Velikokrat je bolezen povezana z alergijo, ugotavljajo , da je v 50 % prisoten atopijski dermatitis.
Študije tudi opisujejo povečano senzibilnost bolnikov na nikel.

Večkrat se zagoni ponovijo oz. so sprožilni dejavnik stres, vlaga, spremembe letnega časa.

Bolezen v glavnem zdravimo s kortikosteroidnimi mazili oz. kremami.
Pri tistih , ki so alergični na nikel, svetujemo izogibanje niklju v prehrani: hrani iz pločevink, gobam, česnu, špinači, kakavu, čokoladi, rabarbari, hruškam, paradižnikom, koruzi, ostrigam, čaju, sodi bikarboni.

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Tudi jaz imam ta problem.Pred kratkim sem si omislil mladega mucka.Ali je možno,da sem to dobil od njega?

Ne vem kakšen problem?

Možno je tudi ,da so izpuščaji ali srbenje kože v zvezi z muckom.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Lepo pozdravljeni!

Pred tedmom dni sem zbolela z vročino 38.4, ki je trajala tri dni in močno bolečim žrelom. Ko je povišana temperatura prenehala in so se bolečine v žrelu zmanjšae so se mi pojavili srbeči izpuščaji zlasti na dlaneh rok, precej med prsti, nekaj tudi od komolca prosti pazduhi. Mehurčki so bili drobceni, napolnjeni s tekočino, vendar ne vsi, nekateri so bili kot rdeče pikice, velike za buckino glavo. Tak izpuščaj sem opazila tudi pod podplati in okrog kolen, nekaj malega pa tudi po stegnih, vendar v manjšen obsegu in ti izpuščaji niso vodeni. Bila sem pri zdravniku, pa mi je rekel, da je to posledica viroze in da naj le počivam in se izogibam soncu. Kljub upoštevanju navodil zdravnika mene še vedno izredno srbi, pa se mi količina teh izuščajev odkar so se pojavili ni prav nič zmanjšala, ravno obratno. Izvidi krvi so bili dobri, tako da nimam nobenega zdravljenja. Zanima me ali obstaja kakšna krema ali kaj drugega s katerim bi si lahko omilila to nadležno srbenje. Poleg tega pa bi Vas vprašala koliko časa lahko to stanje traja, saj delam z ljudmi in ne bi jim želela kaj prenesti. Najlepša hvala za Vaš odgovor.

Pozdrav!

Lahko gre za pojave , ki so v zvezi z angino, v tem primeru je potreben antibiotik, sicer pa se da pomagati s kremami, ki jih predpiše zdravnik, poleg tega pa lahko tudi tabletami proti srbenju.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

lijep pozdrav moja tezavaje zadnje case da me roke i podplati tako srbijo da je u casi neizdrzno .ispuscaji su skoro nevidni je smo povecano redecilo podlani i zarece kot bi bila kaksna vrocina zdravnik mije prepiso eno mazilo ali nic nepomaga .Edino si pomagam daje voda cim bol topla tako za nekaj casa zgine srbenje .in tomije najvec samo na enom dlanu i enom podplatu desnom unaprej hvala .

POzdrav!

Srbenje dlani in podplatov ja lahko v povezavi s temperaturnimi spremembami, ob hladnem vremenu, lahko zaradi ozeblin, lahko zaradi sredstev, ki pridejo na ta mesta, lahko pa tudi v sklopu bolezni , ki prizadanejo vezivno tkivo, tako , da je obravnava takega bolnika zelo kompleksna.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni,
tudi meni se že več kot en mesec pojavljajo srbeči mehurčki. Najprej sem mislila da so piki komarjev, nato da so piki kakšnga drugega insekta (bolha)…sedaj se mi pa vedno bolj dozdeva da gre za dishidrotični ekcem. Mehurčke sem dobila kar na lepem, doma v postelji (sem skoraj 4 mesece preležala v postelji zaradi rizične nosečnosti). Pojavita se naprimer dva na nogi, sem si jih spraskala, nato se je naredila krasta. Pa čez kakšen teden spet en na roki. Pa potem 14 dni, ko sem bila v porodnišnici nič. Sedaj pa zopet dva na roki in en na trebuhu. Mehurčki so čisto majhni in zelo srbeči. Ali je dishidrotični ekcem nalezljiv ? Ene dvakrat se je tudi partner nekaj pritoževal da ga nekaj grozno srbi, videlo se ni pa nič, razen spraskane kože…zanimivo je pa tudi to, da se mi mehurčki, vedno pojavijo ko sem v postelji, enako je bilo pri partnerju. Pa sem že vso posteljnino zamenjala in preprala. Nimam več ideje kako neki se znebiti te nadloge.
Naj še omenim da je hči peti dan po rojstvu dobila diagnozo stafilodermija (imela je okol 15 gnojnih mehurčkov pod popkom), ki so jo uspešno pozdravili (zaenkrat tako kaže) z antibiotiki. Bi lahko bilo to kaj povezano z mojimi, občasno ponavljajočimi, srbečimi mehurčki?
Lep pozdrav
Katarina

Pozdrav!

Seveda ne morem postaviti diagnoze, bolj verjetni pa so piki insektov, lahko tudi drugi zajedalci, sploh če so pojavi v ožji družini takšni kotr jih navajate.
Treba se je dobro pregledati in morda opozoriti tudi osebnega zdravnika, da bi razmislil kaj bi lahko povzročalo take težave.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni, tudi pri meni se pojavljajo srbeči izpuščaji že 2 meseca, pa niti moja zdravnica niti dermatologinja ne moreta ugotoviti vzroka. Najprej je bil sum na garje, potem na glivice, ampak sta bila oba izida negativna. Izpuščaji so zelo srbeči, posebej ponoči, po tuširanju. Imam jih pa od vratu proti prsim, potem po ramenih in na pregibih rok ter za ušesi. Pojavljati so se mi pa začeli na 1 mesečnih počitnicah v Avstraliji. Mazala sem se že s 4 vrstami krem ampak mi nič ne pomaga. Zdaj mi je dermatolog napisal tablete Medrol, vendar jih ne upam vzeti, ker imajo zelo veliko stranskih učinkov. Prosim še za vaše mnenje, ker že ne vem več kaj naj naredim.

Hvala vam za odgovor, Borkai

Pozdrav!
verjetno ni možno svetovati za nekaj kar so trije zdravniki videli, pa niso mogli opredeliti, sedaj pa na podlagi tega opisa podati mnenje.
O Medrolu pa težko sodim na daljavo, če je srbenje močno , ima seveda svoje mesto za ublažitev.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close