Srbeče spolovilo
zdravo.. stara sem 15 let. Kaksna 2 ali 3 dni ze cutim srbecico na spolovilu, ko se dotaknem koze okoli noznice me tudi boli, tako kot po dolgem spolnem odnosu. Srbi me ves cas, vcasih bolj, vcasih manj. Za spolno prenosljivo okuzbo naj ne bi slo, saj vedno uporabljam kondome. Bi lahko slo za kaksno glivicno vnetje? Se bo lahko to samo pozdravilo? Mami nocem povedat.. zdaj niti k zdravniku ne morem zaradi vse panike glede virusa (ce po pravici povem, bi morao biti presneto hudo, da bi si upala k zdravniku). Prosim za pomoc, hvala.
Pozdravljena,
glede na simptome gre zelo verjetno res za glivice, zato poskusite priti do kakega protiglivičnega zdravila kot sta npr. Canesten ali Gynodaktarin za lokalno uporabo v nožnici (da se kupit v lekarni in morebiti celo dobit iz kakšnega avtomata pred lekarnami). Proti srbežu pomaga tudi gel ali krema na osnovi ognjiča (Alkagin), na splošno pa iz prehrane izločite čim več sladkorja in škroba, uporabljajte bombažno perilo, ne pretiravajte z umivanjem intimnih predelov z mili in detergenti ter se ne depilirajte v intimnem področju. Vse to namreč doprinese k več in hujšim težavam z glivicami.
Kako pa veste, da vas peče mehur? So težave pri uriniranju? Morate pogosto na vodo? Vas peče pri uriniranju? Ima urin normalen ali nenormalen videz? V takšnem primeru bi bilo vredno do splošnega oziroma šolskega zdravnika in preveriti urin in če ne bo laboratorijsko nič narobe, bi me najprej zanimalo, kako pogosto imate spolne odnose? Če so ti vsak dan, mogoče celo večkrat dnevno, potem gre za tako imenovani “honeymoon cistitis” ki je posledica mehanske razdraženosti zaradi prepogostih odnosov nanje neprilagojenega organizma.
Pozdravljeni,
stara sem 28 let in potrdili so mi diagnozo lichen sklerozus. Zanima me, ali je ta zadeva ozdravljiva, saj se s tem borim ze 10 let. Pri dermatokogu je vedno ista zgodba, da naj se naprej mazem z mazilon in se vidimo na naslednjem pregledu. Obcutek imam da me bo to spremljajo celo zivljenje. Nekje sem brala o laserskem tretmaju, zanima me ce veste ali nai bi bilo to res ucinkovito. Trenutno se zdravim z mazilom Locoidon. Takoj ko preneham s tem mazilom se stanje poslabsa jn je res neznoso. Koliko casa lahko uporabljam navedeno mazilo, upostevajte tudi, da sem dojeca mati.
Najlepsa hvala za odgovor.
Lp, Anja
Spoštovani,
hm?… žal je pravi lichen kronična bolezen, ki jo zdravljenje zgolj uspeva zavirati, ne pa tudi pozdraviti, odpraviti ipd. Če se kje kdaj pojavi poročilo, da je bil lichen “pozdravljen”, potem obstaja visoko tveganje, da tisto ni bil lichen ampak kaj drugega, kar se je zamenjalo za lichen. O laserskem zdravljenju žal ne vem dovolj, ampak tudi to ima lahko le začasne učinke, ker je osnova bolezni nek avtoimuni proces. Sicer niste posebej poudarili, kje imate težave, domnevam pa, da v področju spolovila in vhoda v nožnico. Te težave so res neprijetne, ampak drugega kot kolobarjenje med nekaj razpoložljivimi pristopi žal ni. Mogoče že obstajajo kakšna “biološka zdravila”, ki modulirajo imunski odziv, ampak tudi ta zdravila niso brez stranskih učinkov, saj kakršnokoli vplivanje na imunski odziv v smislu zmanjševanja tega odziva lahko vodi v slabšo samoodzivnost na razvoj novotvorb v telesu in zato povečujejo tveganje za raka.
Pozdravljeni!
Sem tri tedne po porodu in še vedno imam čiščo. Po porodu sem dobila dva šiva zaradi razpoka presredka.
Zadnja dva dni me spolovilo zelo srbi. Je to zaradi celjenja ali bi lahko bile glivice? Ker osebni ginekolog zaradi virusa ne sprejema nujnih primerov me zanima ali lahko preventivno uporabim kremo proti glivicam?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
ginekolog zaradi virusa kvečjemu ne sprejema “nenujnih primerov”, nujni pa se opravljajo normalno, ampak srbeče spolovilo res ni nujno. Po 3 tednih srbečica zelo verjetno ni več zaradi celjenja, zato se strinjam, da poskusite najprej s proti glivičnim zdravljenjem.
Pozdravljeni,
Nekaj mesecec sem imela močno srbečico, neprijeten v velikih kolicinah in v skutasti obliki izcedek. Vse to se je pred menstruacijo samo poslabšalo. Spolni odnosi so bili tudi boleči in fanta je tudi peklo ter je dobil na penisu ranice. Nato sem obiskala g., kjer so mi tudi opravili ispiranje nožnice. Oba z fantom sva dobila 14 dnevno mazanje z kremo canesten, sama sem pa tudi dobila 3 dnevno vstavljanje canesten 3 tablete nato pa še 3 dnevno vstavljanje svečk vagisan. Vse skupaj sem še 1x ponovila po končani menstruaciji. Med zdravljenjem nisva imela spolnih odnosov, te pa sva nadaljevala po končanem zdravljenju. Do kakšen slab teden pred mesntuacijo sva imela mir. Najprej je on pri spolnem odnosu imeu pekočobčutek in na koži penisa so se ponovno pokazale ranice, čez nekaj dni se je pa še pri meni pojavila srbečica z povečanim in smrdljivim izcedkom. Zanima me s čim bi lahko najbolj učinkovito se rešila tega problema? Stara sem pa 21 let in jemljem KT.
Spoštovani,
trajne rešitve tovrstnih težav z zdravili žal ni, ker so glive in druge bakterije povsod prisotne in v bistvu ni kriva infekcija ampak pogoji, v katerih se razrastejo glive in druge bakterije. Za enkrat poskusite ponovno poklicati ginekologinjo, če vam napiše tablete za sistemsko uporabo (morda diflazon?), hkrati pa pomislite, kaj v vašem življenjskem slogu ni primerno, ker spodbuja razvoj gliv in zavira razvoj laktobacilov (higijena, prehrana, obleka, stres itd.)??? .