sproženje poroda
Spoštovani,
Sem 7dni čez rok, ctg ok in plodovnice primerno.
Eno vprašanje: ali je za otroka varno čakati oz. ali se kdaj pokakajo in bi me barva plodovnice (ki se je ne pregleduje) moralo skrbeti? Bi čutila, če bi bila kakšna stiska? Torej če povzamem – če kot običajno čutim otroka, je vse ok?
In drugič- mi prosim poveste kako izgleda sproženje poroda?
V pon naj bi imela.
Če MV ni zrel dobim vaginaleto. Moja ginek je že 14 dni nazaj rekla,da je skrajšan in mehak. Ali to pomeni, da je že dovolj zrel ali ne morem sklepati?
In če je oz ko bo MV zrel dobim umetne popadke. Kaj pa klistir? Kako je s hrano?
Ali naj mož pride z mano že takoj zjutraj?
Koliko časa običajno traja je verjetno odvisno ali jetudi vaginaleta. Koliko časa pa imam potem lahko umetne popadke? Ali lahko dobim tudi EA čeprav je nisem načrtovala in bo jo vzela samo zato ker ni naravno?
Moram ob 8h zjutraj v Lj porodn.ali lahko upam na EA?
Spoštovani,
če so ocenili, da je čakanje še varno, potem je še varno. Ne ukvarjajte se s tem ali se lahko plod pokaka v plodovnico ali ne in kako se to ugotavlja. Ne vem, če bi čutili plodovo stisko, verjetno ne, ampak če takole komplicirate pri vsem v življenju, potem bi vam priporočil, da se ne usedete več v noben avtomobil. Tam bi lahko imeli 100 vprašanj okrog varnosti, saj je verjetnost, da se vam v avtu kaj zgodi, približno 500x večja kot med porodom. Kako veste, da se ne boste zaleteli ali kdo drug v vas ali da ne bo prišlo do blokade motorja sredi avtoceste ali do odprtja pokrova motorja ali do blokade zavor ali do odvijačenja kolesa ali že česa, kar vas lahko ubije ali koga drugega??? Ne veste, pa vseeno zaupate, da je vse v redu, mar ne? Mogoče se med šofiranjem celo pogovarjate po telefonu, pa vas to verjetno nič ne skrbi. Če, kot običajno, čutite plod, potem je vse v redu.
Porod lahko sprožimo na različne načine, zato ne vem, kako bo izvedeno ravno pri vas. Najpogosteje se uporabljajo posebne tabletke prostaglandinov, ki sprožijo popadke v največ 48 urah, lahko se le predre ovoje in doda umetne popadke, lahko uporabimo balonski katerer ali odluščenje ovojev s prsti(striping). Kako se bo porod sprožilo, bo ocenil porodničar v porodnišnici. Klistir se dobi v porodni sobi. tudi s hrano se ne obremenjujte, ker boste o vsem tem sproti obveščeni. Partner bo prišel, ko boste šli v porodno sobo, nič prej. Trajanje poroda ni določeno, običajno pa ne traja dalj kot 12 ur. Glede EA se boste prav tako dogovarjali med porodom in glede na to, koliko bo sploh potrebna protibolečinska terapija. Če bo potrebno, boste vsekakor dobili nekaj od možnosti (EA ali Ultiva ali narkotik v žilo). Na naročeno sproženje poroda je primerno priti zjutraj, čeprav vam težko napovem, kdaj boste na vrsti, kajti redno triažno ambulanto pred porodom prihaja kar nekaj nosečnic.
res je. Vse ostalo bo razvidno sproti.
Pozdravljeni!
Moja G mi je 35. tednu ugotovila, da je plodovne vode manj in me poslala na podroben pregled v Lj.porodnišnico.
UZ rast in pretoki:
35 3/7
GV/TT/BDP 94
HC 325
AC 291
FL 70
OTT 2500 g =33cent.
AFI 5 in pretoki 0,61
Ginekologinja mi je rekla, da dokler so pretoki še v redu, naj čimveč počivam, štejem gibe (če jih je “samo” devet, naj se pridem vseeno pokazat) in pijem čimveč sladkih pijač. Predvidevam, da otrok dobi čimveč.
Prva nosečnost se je končala z napovedanim CR zaradi medenične vstave v 39 5/7, teža 3660g, 54 cm.
Zanima me, ali lahko pričakujem, da se bo porod spontano pričel sam, ko pretoki ne bodo več delujoči ali naj bom res pozorna, da so gibi prisotni. Gibe štejem posamezno ali serije? Imam strah, da bi bil otrok v stiski, telo pa ne bi vedelo. Zanima me tudi, če lahko pričakujem, da bodo v sredo porod sprožili, če ne bo plodovne vode več in ali lahko upam na naravni porod, saj je otrok na glavici in si vaginalnega poroda res želim.
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vam želim lep vikend.
Spoštovani,
mere ploda niso kritične oziroma jih lahko opredelimo kot normalne. Plodovnice je nekoliko manj ampak ob zadovoljivem gibanju je tudi to v redu. S sladkimi pijačami ne pretiravajte, ker to ni bistveno. Morda bodite malo bolj pri miru in seveda poskrbite za ustrezno hidracijo, lahko tudi z manj sladkorja. Če in kdaj se bo začel porod ne vem, pri rahlem zastoju v rasti in nadaljnjem zmanjševanju količine plodovnice pa se povečuje verjetnost spontanega poroda pred PDP. Pri stanju po predhodnem CR je verjetnost uspešnega vaginalnega poroda pri motiviranih ženskah okrog 50%, se mora pa porod začeti sam od sebe ali se mora vse toliko pripraviti, da poroda ni potrebno sprožiti iz “ničle”. Kdaj se bodo odločili za porod, ne vem ampak pri stanju po predhodnem CR poroda pri nezrelem materničnem ustju ne sprožimo ampak se priporoča ponovni CR.
Spoštovani,
sem v 37/6t nosecnosti in me ze 14 dni pesti neznosno srbenje izkljucno po podplatih in dlaneh. Moja gin. mi je ze dvakrat naredila hepatogram krvi in vse je bilo v mejah po njenih besedah. Omenila sem se test zolcnih kislin pa je odgovorila da niso nikoli povišane brez slabega hepatograma… po vasih odgovorih pa sem prebrala da je tudi to kozno. Vceraj sem imela pregled ker sem plod slabo cutila in je bil zelo slab ctg, tudi dihalnih gibov ni bilo videti, tako da sva ga cez par ur ponovili in je bil ok. Ugotovila je tudi da sem odprta 3 prste, mere ploda pa nakazujejo tudi na velik plod:
Hc 32.4
Ac 35.9
Fl 73
ocenjena teza ploda: 3600g
Vceraj je omenila da bi me najraje poslala rodit ker je plod ze zrel in zaradi mojih tezav, samo je potem na podlagi drugega ctgja dolocila naslednji pregled cez 10 dni zaradi njene odsotnosti. Ce se naprimer oglasim v P ker slabo cutim plod in zaradi te neznosne srbecice, ali bi mi v mojem primeru lahko sprozli porod? Koliko je smiselno hoditi v P ce nastejem vseeno 10 gibov na dan? Po eni strani sem p
restrasena zaradi slabih gibov po drugi pa si zelim svojih popadkov in naravnega zacetka poroda. Hvala za odgovor.
Lp, M.
če ste odprti, kot pravite 3 prste (4 do 5 cm), potem sproženje poroda ni več noben problem in se zdi nesmiselno čakati samo zato, ker vaše G. ni v službi. Ne vem, no…. odločite se sami. Sicer je res, da je večinoma pri okvari jeter prisotno vse, tako povišani jetrni encimi kot ŽK, ni pa nujno. Sam sem videl že primere, kjer so bile zvišane le ŽK in nič drugega, sicer ne katastrofalno, pa vendarle dovolj za srbečico.
Pozdravljeni,
sem 6 dni pred PDP. Zadnje tri dni me v medenici stalno mocno, ze kar bolece, tisci navzdol, obcutim tudi bolecino v noznici, ko se otrok premika (glavicna vstava). Sploh ne locim vec med tiscanjem in tiscanjem na wc. Ob premikih me boli tudi sramna kost, sploh ponoci, ko je bolecina ob obracanju na meji nevzdrznega in mi kar poka v medenici. Zaradi tega sem tudi neprespana in utrujena, kar zagotovo ne bo koristilo porodu, kjer potrebujem energijo. V sredo imam ponovni pregled (nazadnje je bil v 37.tednu, MV zmehcan, CK zaprt). Glede na prej opisane tezave in mogoce se vedno neodprtem CK, ali lahko prosim za sprozenje poroda, saj sem prakticno skoraj nemobilna zaradi bolecin. Lazni popadki pa so sicer neboleci, a vsakic izzovejo slabost, da moram vse skupaj predihati. Otrok je zelo zivahen. Gre za drugi porod po treh letih. Tokrat naj bi slo za vecjega otroka, ki je ze v 37. tednu ustrezal meram 38t4d, trebuh 360, obseg glave 34,5, ocenjena teza ca. 3400, sladkorne nimam. Sedaj po 14 dnevih je zagotovo vecji. Prvic sem rodila teden cez rok, umetni popadki, imela sem zaprt CK. Otrok 2980, obseg glave 36,5.
Res bi rada, da je ze konec te agonije, ce se lahko tako izrazim.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
beseda seveda ni konj, zato seveda lahko omenite ginekologu tudi možnost sprožitve poroda, je pa to običajno kljub vsemu daljša pot, če MV za porod še ni ustrezno pripravljen, zato vam težko rečem, kaj je bolje, še malo počakati ali biti aktiven. Porod lahko poskusite spraviti v tek tudi sami, npr. s “spolnim odnosom”, čeravno to ni zagotovljeno.
Ponovno pozdravljeni,
vceraj v terminu 39t5d je ginekolog opravil se zadnji pregled in ugotovil zmehcano ustje, CK zaprt. Ker nameravam roditi v Kranju, mi je dal napotnico za amnioskopijo ter narocil, naj grem tja kar v ponedeljek zjutraj. Se vprasala sem ga, ce bo le ta sploh mozna, ker je vrat zaprt pa je dejal, da bodo uporabili pac najmanjso cevko, kar me je zacudilo. V prvi nosecnosti so mi naredili amnioskopijo pri odprtem 1 cm, pa se to je bolelo in sem fino zakrvavela. Plodovnica je bila mlecna, a so me poslali domov in dali datum za ponovni pregled. Cez dva dni pa je le ta pokazal zeleno plodovnico in so mi takoj sprozili porod z mocnimi umetnimo popadki, da sem se v pol ure odprla 5 cm in pri tem krvavela. Vse je bilo na silo. Ce v ponedeljek vrat ne bo nic odprt najbrz amnioskopije ni moc narediti ali pac?Imam zelo obcutljivo ustje in me vsak pregled boli, le da pac potrpim. Pogosto po pregledu tudi krvavim. Ali lahko pred pregledom vzamem kaj proti bolecinam, nekaj, kar ne bo skodovalo otroku? Zal se v Kranju oklepajo tega pregleda in CTG + UZ ne prakticirajo. Sem ze prvic prosila za drugo metodo, pa sem dobila pod nos, ces, da ce ne bi naredili, ne bi ugotovili zelene plodovnice. Je moznost pojava zelene plodovnice tudi tokrat mozna? Otrok prehiteva v rasti in tezi za skoraj dva tedna. Plodovnice je 9. Glede na to, da naj bi bilo ustje zmehcano in vrat zaprt, bi ob sprozitvi poroda morala dobiti svecko ali samo umetne popadke? Sama bi ze rada prekinila nosecnost, saj je hoja zaradi simfize skoraj nemogoca, od spanja nimam nic, BH popadki pa so tako mocni, a neboleci, da mi postane hudo slabo za ca 40 s po celem telesu, se najbolj pri vrhu maternice do zelodca. Ce sem po jedi, pa tudi bruham.
Najraje bi odklonila amnioskopijo in prosila za sprozitev. Sestre me strasijo, da otroka spravit na svet, ko se ni zrel, ni ok. Ampak sama menim, da ne bi smel imeti tezav. Verjetno moj stres zaradi bolecin bolj vpliva negativno na plod, ki ga sicer cutim dobro. CTG je bil vceraj po besedah ginekologa soliden. Utrip med 120-130, gibov pa ni zaznal, ker so zelo blagi.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
o potrebi in vrednosti amnioskopije v današnjem času sem že vse povedal in nima smisla ponavljati. Bistvo porodništva pa ni to, da odkrijemo zeleno plodovnico, saj jo prav lahko tudi prezremo in celo lažno mislimo, da je vse v redu, pa je zgolj mehur pred plodovo glavico neobarvan. Sicer pa zelena plodovnica pri obilni plodovnici ni kaj zelo tragičnega. Kakorkoli, pri skoraj 40 polnih tednih nosečnosti zrelost ploda ni vprašanje, zlasti pa ne, če je plodovnica mlečna. pač pojdite enkrat na amnioskopijo in ko bo plodovnica mlečna, zrelost ploda ni več noben problem. Takrtat najkasneje lahko “zatežite”, da bi radi porod sprožili in četudi bodo sestre pridušale po svoje.
Spoštovani,
vceraj sem imela pregled v 40. tednu nosecnosti in sem ginekologinjo prosila, da me pogleda ali sem ze kaj odprta. Ta pregled me je grozno bolel in me zanima, ce je to normalno? A te meritve taki bolijo? Je mozno, da mi je zraven pregleda naredila tudi stripping? Krvavim ne in nimam izcedka. V primeru, da mi je naredila stripping me zanima v koliksnem casu lahko pricakujem popadke? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
glede na to, da po pregledu nimate posebnega izcedka dvomim, da je G delala striping. Sicer pa tudi striping ne zagotavlja poroda. To je ena od najstareših metod poskusa sproženja poroda. Sicer pa pregled in preverjanje odprtosti MV ne bi smela tako zelo boleti.
Pozdravljeni,
navezala bi se na vprašanje predhodnice gelde strippinga.
Ko sem bila 2 dni čez rok, sem imela pregled pri osebni ginekologinji. Po pregledu mi je povedala, da sem že 2 cm odprta in je maternični vrat popolnoma zmehčan (na CTG popadkov ni bilo zaznati) in da mi je naredila stripping, da bom šla verjetno še danes rodit oz. če se ne začne nič dogajati naj grem naslednje jutro na pregled v porodnišnico. Popadki so se začeli isti dan proti večeru, v porodnišnico sem prišla malce po polnoči, ko so bili popadki na cca 3 minute, rodila v jutranjih urah.
Ali ginekologi stripping izvajate brez da bi predhodno obvestili pacientke? Po pregledu in povedanem sem bila precej šokirana in je nisem uspela vprašati, zakaj se je za stripping odločila.
Če bi mi to svetovala, bi se seveda strinjala z njo, sedaj pa se sprašujem, če bi porod mogoče potekal bolj gladko, če strippinga ne bi opravili in bi se začel popolnoma spontano? Kar nekaj časa je namreč preteklo, odkar sem bila popolnoma odprta, dokler se je dojenčica spustila oz. je prišlo do iztisa.
Hvala vnaprej za odgovor.
Spoštovani,
začetek poroda po strippingu nima nobene zveze z drugo porodno dobo (iztisno dobo). Ta je predvsem odvisna od razmerja med velikostjo ploda, včasih tudi njegovo specifično lego in silo popadkov. Sicer pa naj bi se karkoli že ne počelo brez soglasja pacientke.