Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) spremenjena prebava ob dieti

spremenjena prebava ob dieti

Spoštovani!

Pred petimi meseci sem rodila in zaradi suma ne preobčutljivost dojenčice na mleko in mlečne izdelke ter jajce sem izločila iz prehrane omenjena živila. Kravje mleko nadomeščam z riževim, ker hčerka tudi na sojino mleko reagira z izpuščaji.

Takoj po porodu sem bila bolj ali manj zaprta, zaradi česar so se mi pojavili tudi hemeroidi, ki pa so se umirili. Sedaj, od začetka diete dalje, pa je moja prebava povsem drugačna. Na blato grem vsak dan, blato je precej tekoče, vendar ni driska, ob veliki potrebi in po njej občutim nelagodje, nekakšno blago pekočo bolečino ter občasno tudi zvijanje pred potrebo. Zanima me, ali je to lahko povezano s spremenjeno prehrano – zaradi diete sedaj jem tudi več sadja in zelenjave? Ali lahko k temu prispeva tudi skodelica brezkofeinske kave, ki jo spijem vsak dan? Ali menite, da bi morala zaradi omenjenih težav obiskati zdravnika? Kako lahko drugače s samopomočjo omilim te težave?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovana!

Najverjetneje so vaše težave res posledica spremenjene diete, zlasti, če zaužijete veliko sadja, ki vsebuje fruktozo-le ta lahko povzroča driske in napihnjenost. Preverite tudi, če je riževo mleko sladkano s fruktozo ali umetnimi sladili. Če ne hujšate in nimate težav ponoči, ni potrebno obiskati zdravnika. če pa se bodo težave stopnjevale in postale hujše, pa le stopite do njega. Skodelica brezkofeinske kave ne bi smela škodovati.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close