Najdi forum

sprememba lege vretenca

Pozdravljeni dr. Evdakov!

Moja tezava je skolioza z dvojno krivino v prsnem delu hrbtenice in vdrto tretje prsno vretence (vretence je pomaknjeno naprej, trn tega vretenca se tiplje bistveno globlje kot trni drugih prsnih vretenc. Ta anomalija mi povzroča kronične bolečine (kar hude), ki jih izzovejo daljse statične obremenitve (sedenje) in fizična aktivnost.
Lani sem bil na pregledu v ordinaciji Mogy in dr. Jurij Katamenko (upam, da sem pravilno napisal priimek)mi je svetoval, da je možno s posebnim inštrumentom vretence izvleči in uravnati v pravilno pozicijo. Zanima me, ali so premiki vretenc naprej in nazaj resnično izvedljivi in ali so možne kakšne resne komplikacije (nevrološke, spremenjen tonus mišic..). Na nekajkratnih obiskih v Mogyju mi je dr. Katamenko zaradi bolečin in napetosti v vratnih mišicah z delovanjem sile na 7. vratno vretence (ki je bilo zelo izbočeno) potisnil vretence malo naprej-vsaj tako sem jaz razumel. Bolečine so res s casom popustile, kasneje pa so se pojavile hude bolečine pri rotiranju glave na levi strani vratu, ki pa so po nekaj mesecih popustile.
Zato me zanima, ali so premiki celih vretenc resnično izvedljivi in kaksne so lahko posledice.
Najlepsa hvala za odgovor, lep pozdrav

Spoštovani,
Premiki vretenc se običajno ne izvajajo v terapijah, praviloma je to možno le operativno. O metodi, ki jo omenjate, ne vem nič, se bom pa poizkusil pozanimati.
Pri zamaknjenem vretencu z manualno terapijo lahko odpravimo moteče simptome, vendar pri tem lege vretenca ne spreminjamo – spreminjamo lahko stanje obvretenčnega mišičnega tkiva.

Lep pozdrav,

New Report

Close