Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija sprehodi pozimi

sprehodi pozimi

Spostovani,

zelela bi vas vprasati, kako je s sprehodi z zimskim dojenckom. Kdaj je priporocljivo prvic iti na svezi zrak in za kako dolgo? Kako naj se potem sprehodi stopnjujejo? Ali se tudi pozimi lahko uporablja ruto za nosenje dojencka?
Za odgovore se vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem.

Lp,
A.

ODvisno od zunanjih tmperatur se z novorojenčkom ali dojenčkom odpravimo na sprehod. Vsekakor ne ravno merjeno v urah, kkašne pol ure pa bi zadostovalo, seveda pa je treba otroka dobro obleči in zavarovati tudi obraz, kajti otrok miruje in se zunaj ohlaja, mi se pa med hojo pogrejemo in nas ne zebe. Glede na to, da je otrok v vozičku lahko dobro pokrit in zadekan, se mi zdi ruta za nošenje manj primerna.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spostovani,

najlepsa hvala za tako hiter odgovor!
Po kolikih dneh pa je prvi pol urni sprehod priporcljiv? Ze po enem tednu po rojstvu?

Lp,
A.

Kakšen teden ali dva pa le počakajte, če je vse v redu z njim.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

kako pa je s 3-4 mesečnim dojenči in s sprehodi v teh mrzlih dneh? Gremo lahko ven, če je minus? Za koliko casa?
Hvala,lp

Če je za novorojenčka primerno, potem je tudi za dojenčka. Koliko minut natančno, pa boste sami videli, kako bo otrok topel, nemiren, ga bo zeblo. Poteipali ga boste in če je otrok topel, mirno spi, boste nadaljevali, sicer pa ne.

pozdravljeni!

jaz bi pa vprašala, če lahko grem z 10m fantkom ven, če kašjla in mu teče iz nosa? naj mu dam šal čez usta in nos, ali ni potrebno! ali se mi bo še bolj prehladi, če greva ven? sva že kr en čas noter in sva že oba tečna :)!

lep pozdrav!
martina

Če je na sveže prehlajen, potem kakšen dan ali dva počakajte, če pa le še občasno posmrka in pokašlja in je brez vročine, potem pojdita ven, vendar ga zaščitite pred polarnim zrakom:=)
Pa pričakujte kašelj po vrnitvi na toplo.

Moja punčka je sedaj stara tri tedne. Vsi mi pravijo, da pred pomladijo in temperaturo vsaj nad 10 stopinj in sončkom nimam kaj iskati s tako malim otrokom zunaj. Prvi otrok je bil poletni in sva bila že naslednji dan po odpustu iz porodnišnice na sprehodu. Vem, da je to velika razlika v vremenu in da je bil zunaj v preteklih dneh oziroma dveh tednih precejšen mraz, ampak sedaj pa mislim, da bi že lahko šla na kak sprehod z njo, seveda ne po kakem res mrzlem, vetrovnem dnevu… Kaj pravite vi?

Vse je odgovorjeno že zgoraj. Držati otroka doma, ko ga lahko dobro oblečemo, je sedaj res neprimerno.

Pozdravljeni

Se bom navezala kar na to temo.

Imam dobre 3 mesece staro punčko. Od cca 2t tedna naprej sve po nasvetu patronažne sestre in pediatrinje redno hodile na sprehode. Oblečena je v zimski kombinizon, rokavičke, zimska kapa in kapuca od kombinizona, voziček pa je prekrit s pripadajočim “pokrovom”. Do prve posvetovalnice sem voziček pokrila tudi s tetra plenico, vendar so mi svetovali, da naj tega ne počnem, saj da ni hude zime in je otrok itak v vozičku kjer ni tako hladen zrak. Na sprehod gremo vsak dan, razen prejšni teden ko je bil polarni mraz smo kar cel teden ostali v hiši. Povprečno traja sprehod od 30-60 minut (odvisno od vremena). V času sprehoda temperature nikoli niso bile pod 3C.

Včeraj sem prvič vozičkala še z dvema mamicama (približno ista starost otrok) in ugotovila, da imata oni otroka poleg tega da je oblečen v kombinizon še pokrit z debelo odejo in sta me kar začudeno gledale, da imam tako “malo oblečenega” otroka.
Zanima me ali sem res premalo oblačila dojenčka? Sem mu s tem povročila kakšno škodo? Zaradi skbi celo noč nisem spala…..Mož pravi, da pretiravam saj bi se otrok jokal, če bi ga zeblo. Tudi, če jo je zeblo, po toči zvoniti je prepozno….zanima me predvsem ali je lahko otroku nastala kakšna škoda? Punčka ni bila nikoli prehlajena, imela je 3 preglede pri pediatru, ki je ugotovil, da je zdrava in da se pridno redi (vsak mesec 3kg, skupaj 6,7kg). V hiši pa imamo 23C, v spalnici 21C in spi v zimski spalni vreči.

Hvala za odgovor

p.s.: prihajaja temperature nad 10C – zadostuje sedaj samo kombinizon brez dodatne odejice?

Znano je, da v Sloveniji s pokrivanjem in občačenjem dojenčkov močno pretiravamo. Bolj pogosto kot ohlajenega otroka bi našli pregretega, potnega in vsega pordelega od prevelike količine toplote.
Če je bil dojenček topel na prsnem košu, ni bil bled, siv, se ni tresel, jokal, je mirno spal in imel toplo telo, potem je bil oblečen zadosti.

Pozdravljeni

Hvala za vaš odgovor, me je nekoliko pomiril. Za tako banalno napako si verjetno ne bom nikoli odpustila. Tako zelo se trudim biti dobra mama, da mi včasih odpove zdrav razum! 🙁

Otrok se ni nikoli tresel, bil siv….v vozičku je jokala samo 1-2x (v 3min smo bili doma), rokice je imela vedno normalno tople, na prsnem košu sem preverjala temperaturo 2-3x in je bila ok. Je pa res, da med vožjo z vozičkom ni vedno spala – sklepam, da ji je bilo takrat prehladno.
Zanima me ali bi se otrok prehladil, imel vročino ipd., če bi ji bilo preveč ali prevečkrat hladno (prehlajena ni bila, vročine ni imela nikoli, ker redno kontroliram) ali pa bi lahko prišlo do kakšne bolj skrite bolezni/simptomov in moram opozoriti pediatra, da karkoli posebej preveri?

Hvala za odgovor in za to, da s svojim delom pomagate staršem (še posebej tistim, ki smo v tej vlogi prvič)

Napake ni bilo, če je bil otrok topel. Nič ni potrebno dodatno opazovati.

New Report

Close